אבו מאזן נערך ל'התנגדות עממית'-אינתיפאדה מס' 3 נוסח 'האביב הערבי', בגדה המערבית
יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ביצע ביום ג' 27.12, את הצעד המשמעותי הגדול הראשון שלו לקראת פריצתה של מה שהוא מכנה 'התנגדות עממית' נוסח 'האביב הערבי', ולקראת מה שחוגי ביטחון אמריקניים וישראלים מגדירים כאינתיפאדה מס' 3, בגדה המערבית.
אבו מאזן הדיח בפתאומיות, מבלי שוושינגטון, או ירושלים ידעו על כך מראש, את מפקד הכוחות הפלסטינים בגדה הגנרל דיאב אל עלי Maj. Gen. Diab el-Ali, שהוא הרמטכ''ל של הפלסטינים, ומינה במקומו את הגנרל נידאל דוקחאן Maj. Gen. Nidal Dokhan, מי שהיה עד כה ראש המודיעין הצבאי הפלסטיני. לא הגנרל האמריקני מייק מולאר Lt. Gen. Michael R. Moeller, המתאם הביטחוני בין הפלסטינים לישראלים, U.S. Security Coordinator, Israel-Palestinian Authority, הכפוף לשרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, ולא ראשי מערכת הביטחון, צה''ל ואמ''ן, וגם לא מתאם פעולות צה''ל בשטחים האלוף איתן דנגוט Major-General Eitan Dangot, ידעו על התפתחות זו והופתעו ממנה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה בוושינגטון ובירושלים מדווחים, כי בשתי הבירות רואים בחילופים אלה סימן מובהק לכך כי אבו מאזן החל להיערך לקראת שינוי מהותי במצב הביטחוני בגדה המערבית, שבמרכזו יעמדו ארבעה שינויים אשר בסופם יביאו לפריצת מה שאבו מאזן מכנה 'התנגדות עממית בגדה', נוסח ההפגנות ההמוניות שנערכו ונערכות במדינות בהן פרץ האביב, או המרד הערבי. חוגי ביטחון אמריקנים וישראליים מכנים שינויים אלה בקיצור- אינתיפאדה מס' 3.
השינויים הם:
1. הסכמה אסטרטגית בין אבו מאזן ומנהיג החמס חלאד משעל, לא לתת לחוסר ההסכמות שביניהם, כפי שהתגלעו בעת פגישתם בשבוע שעבר בקהיר, למנוע מלהתקדם בתחומים בהם הושגה ביניהם הסכמה.
בפגישה בקהיר, לא הסכימו שני המנהיגים הפלסטינים על עקרון השימוש בנשק נגד ישראל. אבו מאזן התנגד לדרישתו של משעל להשתמש בנשק בהתנגדות. בסופו של דבר השניים החליטו כי בעוד כל אחד מהם שומר על עמדתו, שניהם מסכימים על ביצוע 'התנגדות עממית' לישראל. פירוש הדבר ארגון הפגנות המוניות מתמשכות של פלסטינים אשר תנסנה לפרוץ את גדר ההפרדה והביטחון, והמחסומים הישראליים, ולהיכנס לקו הירוק. כמו כן יערכו מצעדים אל גדרות הישובים הישראלים ביהודה ובשומרון, תוך ניסיונות לפרוץ לתוכם.
2. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי כדי שמערכה כזו המתוכננת על ידי אבו מאזן תצליח, היא דורשת הכנה מצד שמונת גדודי הקומנדו הפלסטינים הנקראים 'כוחות הביטחון הלאומיים הפלסטינים' Palestinian National Security Forces-PNSF, שבקרוב יצטרפו אליהם עוד שני גדודים המסיימים בימים אלה את אימוניהם בירדן. המדובר בכוח מזוין, שהוקם במימון אמריקני ואומן על ידי קצינים בריטיים וירדניים, המונה 800 לוחמי קומנדו בכל גדוד, בסה''כ 8,000 לוחמים.
כדי להבטיח 'שהתנגדות העממית' לא תופנה נגד שלטונו ונגד הרשות הפלסטינית מתכנן אבו מאזן, כי גדודים אלה הם שיארגנו את ההפגנות ואת המצעדים ההמוניים, וקציני הכוח הם שיובילו את ההמונים הפלסטינים לקווי העימות עם ישראל.
במילים אחרות, הכוח הצבאי הפלסטיני, שהוקם על ידי האמריקנים כדי לשמור על התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים, ייקח על עצמו תפקיד הפוך של התנגשות עם צה''ל והאוכלוסייה הישראלית ביהודה, בשומרון, ובערי וישובי התפר הישראליים שבתוך הקו הירוק.
3. זו הסיבה המרכזית מדוע אבו מאזן פיטר לפתע את הגנרל דיאב אל עלי, שהיה הקצין הפלסטיני שפעל צמוד עם האמריקנים בארבע השנים האחרונות, מאז 2007, מהקמת הגדוד הראשון של הכוחות הפלסטינים ועד היום, והביא לתפקיד את הגנרל נידאל דוקחאן, המוגדר בידי גורמי ביטחון מערביים כאיש צללים מודיעני.
בעוד שאף פעם לא היה בוושינגטון ובירושלים ספק כי גנרל דיאב אל עלי מוכן להלחם בטרור ובחמס בגדה המערבית ללא פשרות, דעה כזו איננה קיימת לגבי הגנרל דוקחאן. נידאל דוקחאן שומר על יחסי טובים עם קצינים אמריקנים וישראליים, אולם במקביל הוא שומר על יחסים לא פחות טובים עם ראשי החמס, והג'יהאד האיסלמי.
מאחר ואיש במערכת הצבאית והמודיעינית הישראלית לא יעלה על דעתו להעביר לידיו של הגנרל דוקחאן מידע מודיעני או ביטחוני רגיש מחשש שיגיע לידי החמס והג'יהאד, מינויו החדש לתפקיד מפקד הכוחות הפלסטינים מבשר על התחלת הפסקת השיתוף הביטחוני בין ארצות הברית, ישראל, והרשות הפלסטינית בגדה המערבית, ועל שובן של הרשתות הארגוניות והטרור של החמס והג'יהאד האיסלמי לפעול מחדש בגדה.
לכך כוונו דבריו של מנהיג החמס חלאד משעל מיום שלישי 27.12 בדברו על ההסכם לשיתוף פעולה שהשיג עם אבו מאזן, כי 'כוחות החמס בגדה נמחקו בשנים האחרונות'. במילים אחרות, ההסכם בין שני המנהיגים הפלסטינים פתח את הדרך לשיקומו מחדש של החמס בגדה המערבית.
4. המקורות של תיקדבקה מדווחים כי ההערכה בהתייעצויות קדחתניות שנערכו ביום ד' 28.12 לפנות בוקר בין גורמי ביטחון ומודיעין בוושינגטון ובירושלים הועלתה ההערכה, כי אבו מאזן לא יצליח במצב חדש זה לשמור על יציבות ביטחונית בשטחים הנתונים לשליטת הרשות הפלסטינית תוך כדי פעולות העימות עם ישראל, וכי תוך זמן קצר ישתלטו החמס והג'יהאד האיסלמי על חלקים בערי וכפרי הגדה המערבית. ההערכה נוספת היא שאבו מאזן יזדקק לכמה שבועות, אולי אפילו חודשיים, כדי לבצע שינוי מהותי כזה בפעולת הכוחות הפלסטינים בגדה.