אדמירל מייק מולן: המפקד שעזר יותר מכל אמריקני אחר להכין את צה"ל למלחמה עם איראן

המפקד והחייל האמריקני, שתרם יותר מכל איש ביטחון וצבא אמריקני בארבע השנים האחרונות, ולפי דעת רבים בארה''ב ובישראל גם בעשור האחרון, להידוק הקשרים הביטחוניים והצבאיים המבצעיים בין צבא ארצות הברית וצה''ל, ולהכין את צה''ל למלחמה באיראן, ראש המטות המזוינים האמריקנים האדמירל מייק מולן Adm. Michael Glenn 'Mike' Mullen, המסיים את תפקידו ב-30 לספטמבר, בא ביום ב' 18.7, לישראל כדי להיפרד מצה''ל.
הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ ואלופי צה''ל הצדיעו למולן עם כניסתו למטה הכללי של צה''ל וערכו לו ארוחת פרידה.
הייחוד במולן, היה לא רק שהוא ידיד אמיתי וחם של ישראל וצה''ל, אלא שהוא מאמין גדול בשותפות המבצעית שבין הכוחות המזוינים של ארה''ב וצה''ל, וכי שותפות זו היא הבסיס להבטחת ביטחון הלאומי של שתי המדינות. מזווית השקפתו, ככל ששותפות זו תלך ותתרחב, כך ביטחונן של ארה''ב וישראל יהיה יציב יותר.
שום התפתחות, או אירועים מזרח תיכוניים, או עולמיים, לא הזיזו בארבע השנים האחרונות את מולן מדעתו זו, וזו הסיבה מדוע בתקופת כהונתו כראש המטות המזוינים האמריקנים הוא הביא את השיתוף המבצעי-טכנולוגי-מודיעני בין שתי הצבאות לתחומים ולשיאים חדשים.
מולן ראה בצה''ל את הצבא המערבי החזק ביותר העומד לצידה של ארצות הברית. הערכה זו הלכה והתחזקה דווקא בחודשים האחרונים, ערב פרישתו, כאשר היה אפשר להיווכח במלחמה בלוב, בכושר המבצעי הירוד של צבאות נאט''ו ואירופה, ובעובדה שהם אינם מסוגלים יותר לנהל מלחמה בזירות מצומצמות,  אפילו כמו כלוב.
יחסיו עם הרמטכ''ל הקודם של צה''ל, רב אלוף (מיל), גבי אשכנזי, היו היחסים הקרובים ביותר שהיו אי פעם בין ראש מטות מזוינים אמריקני ורמטכ''ל ישראלי.
האמון בין השניים היה מוחלט, וידידות אישית עמוקה התפתחה בין השניים, עד לרמה שבממסדים הפוליטיים בוושינגטון ובירושלים הורמו לא פעם מספר גבות כאשר נמתחת על שניהם ביקורת סמויה, כי ההחלטות המבצעיות והארגוניות שקבלו עוקפות את ההחלטות של הדרגים הפוליטיים, בייחוד הישראליים. בוושינגטון טענו כי מולן עוקף באמצעות יחסיו עם אשכנזי, את שר ההגנה דאז רוברט גייטס, ובירושלים טענו כי אשכנזי עוקף באמצעות קשריו עם מולן, קודם את ראשי הממשלה אהוד אולמרט ובנימין נתניהו, אבל בעיקר את שר הביטחון אהוד ברק.
כאשר מולן נכנס לתפקידו כראש המטות המזוינים באוקטובר 2007, הוא כבר מצא בצה''ל את גבי אשכנזי, שמונה לרמטכ''ל תשעה חודשים קודם לכן בפברואר 2007, ואת צה''ל בעיצומו של רה ארגון ובנין הכוחות הלוחמים מחדש, אחרי המכה שספג במלחמת לבנון השנייה עם חיזבאללה ב-2006.
חודשיים לאחר שנכנס לתפקיד בתחילת דצמבר 2007, פרסמה קהילת המודיעין האמריקנית את הערכת המודיעין הלאומית ה-NEI שקבעה, כי לאיראן אין תוכנית גרעין צבאית פעילה, וכי תוכנית זו הוקפאה עוד בשנת 2003.
העובדה כי נשיא אמריקני שנחשב כל כך ידידותי לישראל, כמו הנשיא ג'ורג בוש, סמך את ידיו על הערכה מודיעינית זו, (לימים טען שלא הייתה לו ברירה אלא לקבל את הערכת מומחי המודיעין האמריקנים), אשר כוונתה העיקרית הייתה להביא להקפאת ושיתוק ההכנות שצה''ל החל בהן לקראת תקיפת התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית, הייתה גורם עדיין מאוד ביחסי מולן עם הצמרת הישראלית ועם צה''ל.
מצד אחד טען מולן בפני הצמרת הפוליטית והצבאית הישראלית, כי הוא לא היה אחראי על מסקנות ה-NIE, למרות שהוא איננו מסכים להן. מצד שני אמר מולן לישראלים, כי למרות שהוא תומך בעמדה הישראלית כי המידע המודיעיני האמריקני איננו נכון, וכי טהרן מפתחת נשק גרעיני שאחת ממטרותיו הוא להשמיד את ישראל, התפקיד המרכזי המוטל עליו כראש המטות המזוינים של ארצות הברית הוא למנוע התקפה ישראלית על מתקני הגרעין האיראניים.
למרות שאף פעם לא מולן ולא אשכנזי הודו בכך בפומבי, נתגבשה בין שני ראשי הצבאות נוסחה-הסכמה בשתיקה לפיה ישראל לא תתקוף את איראן, אולם מולן כראש המטות המזוינים האמריקנים ידאג לכך, שצה''ל יהיה מוכן להתקפה כזו, ולמלחמה כוללת עם איראן, כולל עם בעלי בריתה במזרח התיכון, סוריה, חיזבאללה, והחמס.
בינואר 2009 כאשר הנשיא בוש עזב את הבית הלבן, והנשיא באראק אובמה החל בכהונתו, שירתה אותו נוסחה סודית זו של מולן היטב. מצד אחד נותרה בעיניה המחויבות של צה''ל שלא לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית. מהצד השני,  קשריו ההדוקים של ראש המטות המזוינים עם הצמרת הצבאית והמודיעינית הישראלית, אפשרו לאובמה להראות, כי למרות מדיניותו הפרו-מוסלמית, ולמרות התעקשותו כי בין וושינגטון וטהרן חייב להתקיים דיאלוג שישים קץ לתוכנית הגרעינית האיראנית, הוא הנשיא האמריקני שדואג, יותר מכל נשיא אחר לפניו, להבטיח את עליונותה הצבאית של ישראל, גם מול איראן.
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו אימץ את 'נוסחת מולן' בהבדל אחד. נתניהו לא קבל עליו התחייבות שלא לתקוף איראן. הנוסחה עליה הסכים אומרת, כי ישראל לא תתקוף את איראן מבלי להודיע על כך מראש לארצות הברית.
מייק מולן ביצע מדיניות-נוסחה זוח באמצעות שבעה צעדים צבאיים עיקריים:
1. בתקופתו הוקמה בישראל רשת בסיסים צבאיים מבצעיים, לוגיסטיים, ומודיעיניים אמריקנים, בהיקף ללא תקדים, כאשר רוב הפרטים עליהם סודיים.
2. צה''ל, ומערכות ההגנה האזרחיות הישראליות שולבו במערכת ההגנה האמריקנית נגד טילים, בייחוד נגד הטילים האיראניים. שילוב המערכות הישראליות נעשה עם מערכות ההגנה נגד טילים אמריקניות, באוויר, בים, וביבשה.
3. לפני חיל האוויר הישראלי נפתחו לשימוש למטרות מבצעיות ואימונים בסיסי חיל האוויר האמריקנים במזרח אירופה ומסביב לים השחור, בייחוד ברומניה, ובולגריה.
4. במקביל הורחב שיתוף הפעולה המבצעי בין חילות האוויר הישראלים והאמריקנים בבסיסים בישראל, כאשר במסגרת זו משתתפות גם נושאות מטוסים אמריקניות.
5. התיאום המבצעי בין הצי האמריקני, וחיל הים הישראלי , הורחב מאזור הים התיכון, לעבר הים האדום, הים הערבי, והאוקיינוס ההודי.
6. מתקיימים אימונים אינטנסיביים משותפים בין יחידות מרינס ובין יחידות כוחות מיוחדים של צה''ל .
7. צה''ל, ומפעלי התעשייה הצבאית, האווירית, והאלקטרונית הישראלים, מפתחים שיטות לחימה ומערכות נשק ומודיעין, מתוך מחשבה שיתאימו גם לזירות הלחימה האמריקניות השונות ברחבי העולם.
 

Print Friendly, PDF & Email