אובמה החל להניח את הבסיס לוויתורים ישראליים לגבי המתקן הגרעיני האיראני בפורדו

זעם רב שורר בסוף השבוע בירושלים, כאשר מקורות מערביים ניסו לתאר את השיחות שנערכו השבוע בין המעצמות+גרמניה ואיראן  במשך יומיים, (ג'-ד'-27.2-26), כמועילות וחיוביות  more constructive and positive.
המקורות המערביים אמרו, כי עד כמה השיחות היו מועילות נדע, רק בעוד חודשים כאשר בחודש אפריל תיערך פגישה נוספת בין המעצמות ואיראן.
פקיד מערבי אמר, כי זו הייתה הפעם הראשונה שהתקיים דיון בהצעות שהונחו על השולחן. they were really focusing on the proposal on the table.
שר החוץ האיראני עלי אכבר סאלחי השתמש במילים נלהבות יותר, כאשר השתמש לגבי ההתפתחויות במילים: 'אבני דרך' I call it a milestone, ו'נקודת מפנה' a turning point.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה שדברו עם גורמים היודעים מה התרחש בשיחות אלה מוסרים, כי לא התרחש בשיחות האלה שום דבר דומה לתיאורים האופטימיים שהגורמים  האיראנים והמערביים מנסים לתאר בשעות האחרונות. מקור מערבי בכיר מערבי אמר לתיקדבקה, כי לא הייתה שום התקדמות בשיחות, לא נדונו שום הצעות מעשיות 'שהיו מונחות על השולחן', וכי למשתתפים בשיחות הייה כבר השבוע ברור, כי לא תהיינה גם בשיחות המיועדות  לאפריל שום התקדמות בדיונים על התוכנית הגרעינית האיראנית.  
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי למעשה כל המשתתפים שהקשיבו היטב לעמדות האיראניות שהוצגו התרשמו, כי עד לאחר הבחירות לנשיאות איראן שתערכנה בחודש יוני השנה, כלומר בעוד ארבעה חודשים, לא תהיינה שום תזוזה, אם בכלל תהייה אי פעם, בעמדות האיראניות לגבי תוכנית הגרעין.
בירושלים רואים 'באופטימיות' הפתאומית המערבית הזו, את תחילתו של המהלך האמריקני לנסות לרכך את עמדת ישראל לגבי עתידו של מתקן ההעשרה  התת-קרקעי האיראני בפורדו, לקראת ביקורו של הנשיא באראק אובמה בישראל החודש ב-20 למרס. ישראל דורשת כי האתר הגרעיני בפורדו יפסיק לפעול, וייסגר. האמריקנים הציגו בשיחות בקזחסטן עמדה שונה לחלוטין.
העמדה האמריקנית שהוצגה בקזחסטן הייתה, שאיראן תתבקש להפסיק את העשרת האורניום בפורדו לדרגה (הצבאית) של 20 אחוז, ותעקר constrain the ability to quickly resume operations there, את היכולות לחדש פעולות אלה ב מהירות מחדש'. המקורות המערביים הדגישו, כי הדיפלומטים האמריקנים לא השתמשו במושג 'לסגור' את המתקן, כפי שישראל דורשת. The U.S. official did not term what was being asked of Iran as a "shutdown" of the plant. במילים אחרות, האמריקנים בקזחסטן הציגו עמדה הפוכה מזו שמציג ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.

Print Friendly, PDF & Email