אובמה וקארי וויתרו לאיראן בנקודה של פריצת הדרך לפצצה גרעינית. הזמן: מ-6 עד 7 חודשים-ואולי אף פחות
מיום ליום בו נמשך המו"מ הגרעיני בין שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ושר החוץ האיראני מוחמד ג'אווד זריף, הוויתורים האמריקנים לאיראניים הם יותר משמעותיים, ומסוכנים יותר ויותר לישראל ולמדינות המפרץ והמזרח התיכון.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי בעוד הנשיא אובמה מבטיח, כי כל הסכם עם איראן ישאיר לפחות מרווח של 1 שנה בין יכולת של איראן לבצע מה שמוכנה 'פריצת דרך' גרעינית a breakout time ובין השלמת בנייתה של פצצה גרעינית- זמן בוא ארה"ב והמעצמות תוכלנה להתארגן לפעול נגד איראן-הרי גם אובמה וגם קארי מטעים בכוונה את דעת הקהל האמריקנית ואת דעת הקהל במזרח התיכון.
במו''מ שנשמשך בימים האחרונים בלוזאן, הסכים קארי לאחר שקיבל על כך אישור מאובמה, להסכים לדרישה האיראנית לקצץ זמן זה לחצי. במקום שנה אחת, יאפשר ההסכם המתגבש לאיראנים לבצע 'פריצת דרך' תוך 6 עד 7 חודשים לכל היותר.
להלן 3 הסיבות העיקריות שהביאו לידי מצב זה:
1. המומחים הגרעיניים קובעים, כי אפילו תורשה איראן להפעיל רק 6,500 סרכזות מסוג מיושן IR-1s, וגם אם מתוך 8-7.5 טון אורניום מעושר לדרגה 3.5 הנמצאים כבר בידיה יישארו באיראן רק 500 ק"ג, עדיין 'פריצת הדרך' יכולה להתבצע תוך 7 עד 8 חודשים, ולא שנה כפי שאובמה וקארי טוענים.
2. במקרה שאיראן תחליט לבצע העשרה נוספת של אורניום במתקנים סודיים, שאינם ידועים למודיעין האמריקני. הזמן שיעמוד לרשות ארצות הברית ולמעצמות להגיב יצטמצם לשלושה, מכסימום ארבעה חודשים. תקופת זמן אשר אפשר להניח מראש שלא תספיק למעצמות למנוע את בנייתה של פצצה גרעינית.
לכך יש 3 לפחות סיבות:
א. כדי לקבוע בוודאות שאיראן מפרה את ההסכם, יהיה צורך בדוגמאות קרקע רבות שתוצאנה מאיראן לבדיקות במעבדות. מעבדות אלה יכולות לספק את תוצאות הבדיקות רק לאחר חודשיים. בכך מצטמצם הזמן לקראת השלמת בנייתו של נשק גרעיני איראני מ-6 חודשים ל-4 חודשים בלבד.
ב. אם תוצאות הבדיקות יצביעו על כך כי איראן מעשירה, למרות שחתמה על ההסכם, אורניום לדרגה גבוהה יותר מ-3.5 אחוז, יהיה צורך לאסוף סט נוסף של דוגמאות עפר ולערוך סבב של בדיקות נוספות שיאפשרו לקבוע בדיוק איזה כמויות איראן מעשירה ולאיזה דרגה. בדיקות אלה יימשכו לפחות עוד חודש נוסף. במצב כזה יצומצם הזמן שיעמוד לרשות ארה"ב והמעצמות לנסות ולעצור את איראן לשלושה חודשים-כלומר 10 עד 12 שבועות בלבד.
ג. הנשיא אובמה, שר החוץ קארי, והוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה IAEA טוענים לאורך כל המשא ומתן, כי איראן ממלאה בקפדנות אחרי ההתחייבויות שהיא קבלה על עצמה בהסכם הביניים הגרעיני the interim Joint Plan of Action-JPOA, שנחתם בז'נווה בנובמבר 2013.
שלושתם מטעים את דעת הקהל העולמית.
אובמה, קארי וראשי ה-IAEA יודעים, מפני שדוחו"ת המודיעין המונחים לפניהם אומרים זאת, כי איראן מבצעת מה שנקרא בלשון המקצועית "אסטרטגיה זוחלת" "creep-out" strategy, באמצעותה היא מגדילה את כמויות האורניום המעושר הנמצאות בידיה-בניגוד מוחלט להסכם שחתמה עליו.
לפי ההסכם על איראן היה להפוך כל כמות של אורניום מעושר לדרגה 3.5 שתהייה בידיה מעל ל-7.5 טון, לאוקסידים oxides. איראן אף פעם לא ביצעה זאת, והשאירה בידיה את האורניום המעושר. עקב זה ההערכה המודיעינית עכשיו היא שלאיראן יד כבר כ-8.5 טון אורניום מעושר לדרגה של 3.5, אם לא יותר
3. עצם העובדה שארה"ב מסכימה להשארתם של עוד כ-9,000 סרכזות מדגם IR-1s לא פעילות בידי איראן, והסתלקה מהדרישה לפרקן, וכי ממשל אובמה מוכן לאפשר לאיראנים להמשיך ולפתח סוגים של סרכזות מהירות יותר מהדגמים IR-5 or IR-8, פותחת את הדרך בפני איראן אפשרויות נוספות לקצר בצורה משמעותית יותר את זמן הפריצה לעבר פצצה גרעינית.
כל הדיבורים, ניתוחים והמאמרים שמופיעים בשבועות האחרונים על נושא המו''מ הגרעיני מתעלמים בכוונה מנקודה מרכזית אחת. זה לא שהנשיא אובמה מוכן לחתום בכל מחיר על הסכם גרעיני עם איראן.
הנקודה המרכזית היא גרועה יותר: הנשיא אובמה מוכן לכך שלאיראן יהיה נשק גרעיני.
מזווית הראייה האמריקנית, כפי שארה''ב חייה כבר שנים עם הנשק הגרעיני הצפון קוריאני, ההודי והפקיסטני, כך היא תוכל לחיות עם נשק גרעיני איראני