אובמה משאיר את אסד בשלטון כדי לקדם מו"מ עם איראן. אבל טהרן ניתקה את המגעים החשאיים עם וושינגטון

זה לא היה מקרה ששר החוץ הסעודי סעוד אל פייסל, יצא בסערה ובטריקת דלת ביום שישי 24.2, את ועידת 'ידידי סוריה' בתוניס, לאחר פגישתו הקשה עם שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון.
זה גם לא היה מקרה שסעוד אל פייסל אמר בנוכחותה, בתשובה לשאלת עיתונאי, כי הוא חושב שזה 'רעיון מצוין' לחמש את המורדים ואת 'צבא סוריה החופשית' משום שהם צריכים כי מישהו יגן עליהם, בידעו שממשל הנשיא אובמה מתנגד לכך בחריפות.
לא כל שר חוץ יכול להרשות לעצמו להתייחס בזלזול מופגן to snub,  כלפי שרת החוץ האמריקנית. אולם סעודיה היא מעצמת נפט-פיננסית עולמית, הרבה יותר חזקה מאיראן, והיא רואה ויודעת כיצד טהרן מרשה לעצמה להתנהג כלפי ארה''ב במזרח התיכון, ומאז הפלתו של נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק בדיוק לפני שנה בפברואר 2011, מהלך בו היא מאשימה עד היום את ממשל אובמה, הקרע בין וושינגטון וריאד אף פעם לא אוחה, ושתי הבירות ממשיכות לראות את המתרחש במזרח התיכון בצורה שונה, אם לא מנוגדת.   
זה גם לא היה מקרה שיומיים קודם לכן ביום ד' 22.2,  טרק המלך הסעודי עבדאללה את הטלפון לנשיא רוסיה דימטרי מדבדב ששוחח אתו  ממוסקבה על המצב בסוריה.
במילים אחרות, הסעודים טרקו דלתות וטלפונים לשתי מעצמות העל  ארצות הברית ורוסיה, כאשר הדברים נוגעים לנשיא סוריה בשאר אסד.
מדוע?

העורך הצעיר, הנמרץ והמוכשר של העיתון הסעודי היוצא בלונדון 'שארק אל אווסט' Asharq Al-Awsat, טאריק אלהמוייד Tariq Alhomayed, הנחשב למי שמייצג נאמנה את הקו של המלך עבדאללה אומר, כי השיחה בין עבדאללה ובין מדבדב, הייתה 'ללא ספק שיחת טלפון היסטורית'. ציטוט המקור: this was undoubtedly a historic and unusual telephone call.
בשיחה הזאת הבהיר המלך עבדאללה לנשיא מדבדב, כי הוא איננו מקבל את הצעתו להכריז בחומס על שביתת  נשק לשעתיים ביום, משום שפירושה של הצעה כזו היא, שלאסד יהיה מותר להמשיך ולהרוג אזרחים סוריים במשך 22 השעות הבאות של היממה.
טאריק אלהמוייד איננו מתייחס לטריקת הדלת של שר החוץ הסעודי כלפי הילארי קלינטון, אבל בעדינות הוא מזכיר, כי המלך עבדאללה, היה הראשון שהעז לקרוא בוועידת פסגה ערבית  לצבא האמריקני בעיראק 'צבא כיבוש'. He(the Saudi king), is also the one who, during the Arab Summit in Riyadh, first described the US army in Iraq as an army of occupation.
הבעיה המרכזית עם עמדה סעודית זו, שאיננה רוצה לראות לא את ממשל אובמה המתנגד לאסד, למשטרו ולטבח שהוא מבצע בבני עמו, ולא את ממשל ודלמיר פוטין, התומך בבשאר אסד באספקת מודיעין ונשק, בהם הוא משתמש נגד המורדים, שמדובר בעמדה המשותפת למלך עבדאללה בריאד, ולבנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל בירושלים.
שניהם חושדים בנשיא באראק אובמה, ובראש ממשלת, ובקרוב נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כי שני מנהגי המעצמות רוצים, כל אחד בדרך שונה, כי נשיא סוריה בשאר אסד יישאר בשלטון בדמשק, בגלל אותה סיבה-קרי איראן.
מזווית ההשקפה הסעודית זה לא סתם ככה שבעוד שהנשיא אובמה מציע הקמת אזורי ביטחון מוגנים על ידי מטוסי קרב אמריקנים, טורקיים ומדינות המפרץ הפרסי, הוא איננו מציע לתקוף את ארמונו של אסד בדמשק ואת הצבא הסורי, כפי שארה''ב ונאט''ו ביצעו במשך שישה חודשים, החל ממרס ועד סוף אוגוסט 2011 בלוב נגד מועמר קדאפי.
בסוריה, מציע אובמה לשמור על האזורים  המוגנים, מבלי לתקוף את האזורים בהם מרוכזים כוחותיו של אסד. במילים אחרות, מזווית הראייה הסעודית, וושינגטון מציעה לא רק אזור מוגן למורדים בסוריה, היא מציעה גם אזור מוגן לאסד.

הסיבה: הנשיא אובמה החותר כל הזמן למו''מ עם איראן בנושא הגרעיני רוצה להראות להנהגה האיראנית כי הוא מוכן להרחיק כל כך לכת בנכונותו להשיג אתה הסכם גרעיני, עד כדי כך שהוא מוכן להציל עבורה את שלטונו של אסד. נכון, אסד יהיה אז קצוץ כנפיים, אבל הוא יישאר בשלטון בדמשק, והרי זה הוא הדבר העיקרי שאיראן הייתה רוצה להשיג.
הסעודים חושבים, כי הרעיון האמריקני שתמורת הבטחת המשך שלטונו של אסד, טהרן שתכיר טובה לוושינגטון על הצלת בן בריתה העיקרי במזרח התיכון תסכים סוף סוף לוותר על תוכניתה הגרעינית הצבאית,  הוא בבחינת פאטה מורגנה  Fata Morgana,  an form of mirage, נאיבית שאף פעם לא תתרחש במציאות.
הסעודים חושבים עוד, כי אובמה המכיר בהשפעה הפוליטית, הצבאית, הטכנולוגית, והגרעינית שיש לרוסים בטהרן, חושב כי אם וושינגטון ומוסקבה תשתפנה פעולה בסופו של דבר פעולה בסוריה, הן תוכלנה לשתף פעולה גם לגבי איראן. שיתוף מוסקבה במהלכים מול איראן, תקצר, לפי ראייתה של וושינגטון, לא רק את הדרך לדמשק, אלא גם את הדרך לטהרן.
המקורות של תיקדבקה מציינים,  כי כבר בשבוע שעבר הוכח כי הקו הסעודי צודק, ואילו הקו של הנשיא אובמה נכשל.
עד יום שני 20.2, נחל הקו המדיני האמריקני נחל הצלחה. אנשי הנהגה איראנים רבים שידרו בשבועות האחרונים סימנים ברורים כי איראן מסכימה למו''מ עם ארצות הברית, שסופו יהיה כי היא תקפיא את התוכנית הגרעינית שלה ותהייה מוכנה להסתפק בהעשרת אורניום עד לדרגה של חמישה אחוז בלבד.
כל פעם שאנשיו של אובמה שניהלו את המו''מ החשאי עם טהרן ביקשו מבני שיחם האיראנים לתת סימן גלוי כזה או אחר,  שייראה כי אכן מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי רוצה במו''מ עם האמריקנים והוא מתכוון לכך ברצינות, טהרן נענתה והסימן ניתן.
אבל פתאום התרחשה תאונה קשה.

לפני שבועיים, בסוף השבוע השני של פברואר, ביקש ממשל אובמה מהאיראנים לתת סימן אחרון וסופי. הסימן היה צריך להיות הסכמתם של האיראניים לביקור ראשון מסוגו אי פעם של משלחת פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA , במתקן הגרעיני הצבאי האיראני בפארצ'ין. האיראנים משכו בכתפיהם כאילו הם אינם מבינים את חשיבות הביקור ואמרו שהם מסכימים.
ביום ראשון ושני בשבוע שעבר (20.2-19 ), נפגש היועץ לביטחון לאומי האמריקני טום דונילון Tom Donilon בירושלים, עם הצמרת המדינית והביטחונית של ישראל והסביר להם,  כי עתה לאחר  שטהרן הסכימה לפתוח את האתרים הצבאיים שלה לפיקוח ה-IAEA , והמו''מ עם טהרן עומד להתחיל, בוודאי שאין כל סיבה לתקוף את איראן.
אבל כבר יום אחד לאחר מכן, ביום שלישי 21.2, הסתבר כי לאופטימיות ולהסברים של דונילון לא היה שום בסיס. האיראנים אמרו למשלחת פקחי ה-IAEA שהגיעו לטהרן, כי אין להם מושג על מה הם מדברים כאשר הם אומרים כי איראן הסכימה אי פעם לביקורים בפארצ'ין, ועל הגבלות בהעשרת האורניום לדרגה של חמישה אחוז.
כל הניסיונות של וושינגטון לנסות ולברר בטהרן מה השתבש בדרך עלו בתוהו. איראן לא רק שותקת. היא עטתה עליה כיסוי של חמקנות stealth , הורידה את עצמה מעל מסך המכ''ם האמריקני, ואיננה עונה יותר לפניות האמריקניות.
במלים אחרות, המדיניות האיראנית של ממשל אובמה התמוטטה.
אולם הנשיא אובמה, האופטימיסט הנצחי, אשר דבק עדיין בתיאוריה כי בסופו של דבר האיראנים יבואו לשולחן הדיונים, אומר עכשיו, כי מדובר בעיכוב זמני, בגלל הבחירות למג'ליס שתערכנה ב-2 במרס, ומיד לאחר מכן האיראנים יתעשתו ויגיעו לשולחן המו''מ.   
זוהי הסיבה האמיתית מדוע הסעודים טרקו בשבוע שעבר, את הדלת הסורית שלהם, גם כלפי וושינגטון ומוסקבה. וזו גם הסיבה מדוע בשאר אסד חושב שהוא יכול להמשיך ולטבוח במתנגדיו למרות הדיבורים האמריקנים על אזורים מוגנים.
זו גם הסיבה מדוע גם ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד למדיניות של הנשיא אובמה לא רק מול איראן, אלא גם מול סוריה.   

Print Friendly, PDF & Email