אובמה, קארי ובאן קי מון, מנסים להציל את החמס מתבוסה

הקרב המדיני להשגת הפסקת אש במלחמה בעזה, הגיע ביום ב' 21.7 לשיאו, כאשר שלוש מחנות מדיניים התייצבו זה מול  זה בעימות גלוי. המחנות הם: ארצות הברית-האו''ם. ישראל-מצרים-סעודיה. קטאר-החמס והרשות הפלסטינית.
הקרב החל עם הגעתם ביום ב', של מזכיר האו''ם באן קי מון, ושר החוץ האמריקני ג'ון קארי לקהיר, כאשר בואם מגובה בהצהרה שמסר הנשיא אובמה בבית הלבן.
אובמה אמר, כי בעוד הוא מגן על זכותה של ישראל להגנה עצמית מפני טילים וטרוריסטים המגיחים ממנהרות, 'עכשיו אנו צריכים להתרכז, ביחד עם הקהילה הבינלאומית, להביא להפסקת אש שתסיים את הקרבות ותפסיק את מותם של אזרחים חפים מפשע' It now has to be our focus and the focus of the international community to bring about a ceasefire that ends the fighting and that can stop the death of innocent civilians.
במילים אחרות, האש צריכה להיפסק מיד!
מזכיר האו''ם באן קי מון, שמסר הצהרה בלילה, היה  חריף יותר. באן אמר, כי 'האלימות חייבת להיפסק עכשיו' now! 'אני קורא לכל המעורבים להפסיק את האלימות ללא תנאי ולחזור לדיאלוג'. כלומר, על ישראל לפתוח במו''מ עם החמס. וכאן בא משפט המפתח החמור של מזכיר האו''ם. 'זה בלתי אפשרי ללכת אחורנית אל המצב אשר יצר העימות הזה'. 'הסטטוס קוו (ששרר קודם לכן בעזה) הוא בלתי נסבל', I urge all parties to stop violence unconditionally and return to dialogue. It is impossible to go back to the situation which caused the conflict. The status quo ante is unsustainable.
כלומר, החמס ועזה אינם יכולים לחזור למצב הקודם של מצור. מזכיר האו''ם כמובן לא הזכיר אפילו במילה אחת, כי אפשר לחזור למצב בו החמב חוטף נערים ישראליים ורוצח אותם, משגר טילים על ישראל, עד יום ב' 1850, ומקים מערך מנהרות טרור כדי לתקוף ולחטוף אזרחים וחיילים ישראליים.
ברור, כי מזכיר האו''ם קיבל את תמיכתו של שר החוץ האמריקני לדברים חריפים אלה.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מוסרים, כי בעקבות דברים אלה, ביטל מנהיג החמס חלאד משעל את הנאום שעמד לשאת ביום ב' בלילה בקטאר. הסיבה: משעל סבור, כי שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ומזכיר האו''ם באן קי מון, מצדדים בצורה גלויה בעמדות החמס, ומאחר והם לדעתו מסוגלים להכריח את ישראל לקבל הפסקת אש מיידית, הוא משאיר להם את המלאכה. 
ממול קארי ובאן, עומד נשיא מצרים פאתח אל סיסי, אשר יש לו ולעמדתו גיבוי מלא של ערב הסעודית, כאשר עבדאללה מלך ערב הסעודית מדבר אתו בטלפון  פעמיים ביומיים האחרונים.  כתוצאה מכך הודיע אל-סיסי לקארי ולבאן, באמצעות שר החוץ שלו סאמח שוקרי Sameh Shokri, כי הוא איננו מוכן ל שנות את התנאים המצרים להשגת הפסקת אש בעזה, שהם בעיקרון, הכרזת הפסקת האש מיידית, ורק לאחר שיתברר כי היא מחזיקה מעמד, ייפתח מו''מ בין מצרים והחמס, ובאמצעות קהיר עם ישראל, בדבר התנאים של ההסכם. החמס, כידוע דוחה עמדה מצרית זו בצורה מוחלטת.
עמדה זו של החמס הובהרה היטב ביום ב', כאשר מנהיג החמס בעזה איסמעיל הנייה  דחה בנאום מוקלט בווידיאו, ביום ב', אמר, כי לא תהייה נסיגה מהתנאים שהחמס הציב להפסקת אש כזו. 'עזה תמשיך להלחם בדמה', אמר הנייה. הוא הוסיף ואמר, כי 'כשם שלא שברו אותנו (כלומר, ישראל), בהתקפה האווירית, כך לא ישברו אותנו בהתקפה הקרקעית'.
בכך יישרו שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, מזכיר האו''ם באן, ומנהיגי החמס משעל והנייה קו.
עד פרסום דברים אלה, לא הביע ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, את דעתו על המתרחש אפילו במילה אחת. אולם ברור, כי הסיבה העיקרית לכך היא, שהפעולה הצבאית הישראלית, בעזה הנמצאת רק בשלביה הראשונים, זקוקה לזמן נוסף, כדי להנחית על החמס מכה צבאית קשה, שתהרוס את תשתיות הטילים שלו, ואת מערכת מנהרות הטרור שלו.
את השתיקה של נתניהו אפשר לפרש בשלוש דרכים:|
1. נתניהו, המתאם את עמדותיו עם מלך ערב הסעודית עבדאללה, ונשיא מצרים אל סיסי, משאיר את התחמושת הכבדה שלו, כלומר את סירובו לקבל את עמדתם של אובמה, קארי, באן, לאפשרות ששר החוץ האמריקני ג'ון קארי ומזכיר האו''ם יגיעו ביום ג' 22.7 לשיחות לירושלים.
2. נתניהו יורה בשעות הקרובות להגביר את התקפותיו של צה''ל על החמס.
3. נתניהו שומר את קלפיו לחזה, כדי להשתמש בהם נגד יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, אשר איים ביום ב' לפנות אל בית המשפט הבינלאומי בהאג ולמוסדות האו''ם,  כדי שיתבעו לדין את ישראל על פשעי המלחמה שהיא מבצעת בעזה, ויכריזו עליה כמדינת אפרטהייד.  נתניהו יכול לדרוש מקארי ובאן, שילחצו על אבו מאזן לבטל צעדים אלה, תמורת הסכמתו לנקוט מספר צעדים לעצירה חלקית, או זמנית, של המתקפה של צה''ל ברצועה עזה.   

 

 

Print Friendly, PDF & Email