אווירה קשה במחנה קארי. חשב כי יסגור פערים, אבל הם התרחבו. ירדן דוחה מעורבות פלסטינית בסידורי ביטחון על הירדן וביהודה ושומרון
אווירה קשה מאוד השתררה ביום א' 5.1 בלילה, בצוות האמריקני למו''מ בין ישראל והפלסטינים, לאחר ששר החוץ ג'ון קארי גילה בעת ביקורו בירושלים וברמאללה, כי תקוותו לסגור את הפערים בין הצדדים במסעו הנוכחי למזרח התיכון נכשלה, וכי הפערים ביניהם בשאלות הליבה רק התרחבו. לאור מצב זה הורה קארי לאנשי צוותו לגנוז את הסכם המסגרת אותו חשב להציג בפני ראשי הממשלה נתניהו, וראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן.
לא רק ישראל והפלסטינים מערימים קשיים לפני שר החוץ האמריקני. גם עבדאללה מלך ירדן, אמר ביום א' לקארי כאשר בא לארמונו בעמן, כי הירדנים אינם מוכנים לשמוע על השתתפותם של כוחות וגופי מודיעין פלסטיניים בהסדרי הביטחון שעל גבול ירדן עם בקעת הירדן, ובהסדרי ביטחון ביהודה ושומרון.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי המסר של המלך הירדני לקארי, היה חד משמעי: אי אפשר לסמוך על גופי הביטחון והמודיעין הפלסטינים. המקורות שלנו מציינים, כי העמדה הירדנית הזו התגבשה לאחר שבתחילת השבוע ביקר בעמן ראש המודיעין הפלסטיני גנרל נידאל אבו דוחאן Gen. Nidal Abu Dohan, והציג לפני ראשי צבא ירדן את תוכניות ההגנה הפלסטיניות על גבולות המדינה הפלסטינית שתקום.
אחת הסיבות העיקריות מדוע ג'ון קארי המשיך בדרכו מעמן לריאד, היה ניסיון נואש שלו להשיג איזה שהוא קצה חוט לנסות להתניע את המו''מ. המקורות שלנו מוסרים, כי קארי עמד להציע למלך עבדאללה, כי סעודיה תסכים לבצע מחווה פומבית כל שהיא כלפי ישראל, כמו מפעל כלכלי משותף, צעד שיוכל לשכנע את נתניהו לאמץ חלקים גדולים יותר מהצעותיו-תוכניותיו של קארי. אולם ספק רב באם תשומת לבו של המלך עבדאללה בן ה-92, ויועציו פנויה עתה לטפל בנושא הישראלי הפלסטיני, בייחוד כאשר האמריקנים החלו לספק נשק לראש ממשלת עיראק נורי אל מליקי ולצבאו, כדי שיילחם לא רק נגד אל קעידה אלא גם נגד השבטים הסוניים התומכים בהם.
להלן חמשת הקשיים והפערים העיקריים העומדים ביום א' בלילה לפני שר החוץ האמריקני ג'ון קארי:
1. ירושלים- האם יאמר בהסכמים שירושלים היא גם בירת פלסטין. ראש הממשלה נתניהו מתנגד לכך בחריפות.
2. ההכרה הפלסטינית בישראל כמדינה יהודית. אבו מאזן מתנגד לכך בתוקף רב, והפגישות האחרונות בינו ובין קארי ברמאללה שתוארו על ידי שני הצדדים כ'קשות מאוד', ובהן קארי אמר כי הכרתה של ישראל כמדינה יהודית היא עתה עמדה אמריקנית רשמית, לא רק שלא ריככו את עמדתו השלילית של אבו מאזן, אלא הקשיחו אותן.
3. נקודה קריטית אחרת במו''מ, בה אבו מאזן הקשיח את עמדותיו, היא שאלת הפליטים הפלסטינים. אבו מאזן אמר לקארי, כי התשובה לשאלה הזו איננה נתונה בידו, וכי כל הסכם אליו יסכים יהיה ווירטואלי משום שהוא לא יחייב אף פליט פלסטיני.
4. הסכמי הביטחון לאורך הירדן ובבקעת הירדן. גם הישראלים, הפלסטינים, והירדנים, מתנגדים להצעות האמריקניות.
5. היקף השטחים שיוחלפו בין ישראל לפלסטינים. אין הסכמה על שיעור השטחים שיימסרו לפלסטינים, או על השטחים עליהם תצטרך ישראל לוותר.
אבו מאזן טוען, כי בינתיים הישראלים הקימו גוש התיישבות גדול חדש, המשתרע מצפון ירושלים ועד לבנימין. לדברי אבו מאזן גוש התיישבות זה יוצר חיץ בין האוכלוסיות הפלסטיניות של רמאללה וירושלים.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי בשיחות שהתנהלו בימים האחרונים בירושלים, פנה נתניהו אל קארי וביקש ממנו להפסיק לבחוש בפוליטיקה הפנימית הישראלית, באמצעות ארגון קבוצות ישראלים המתנגדים למדיניות הממשלה במו''מ.
נתניהו אמר לקארי כי 'אני מנהל מו''מ אתך ועם הפלסטינים ולא עם ישראלים'. אם אתם, האמריקנים רוצים ליצור מציאות בה אני מנהל מו''מ עם הישראלים, לכך אינני מוכן.
המקורות שלנו מוסרים, כי קארי הבטיח לראש הממשלה, כי מעתה רק צוות שגרירות ארה''ב בראשות השגריר דן שפירו ינהלו מגעים עם קבוצות ישראליות, בעוד שהמגעים בערוצים אחרים ייפסקו.