אולטימאטום של הנשיא באראק אובמה לאיראן, להפסיק מיד את העשרת האורניום, לפתוח את המתקן בקום לביקורות תוך שבועיים, ולהוכיח כי תוכניתה הגרעינית היא תוכנית לצרכי שלום. אם התנאים לא ימולאו תופסקנה השיחות בין ארה"ב לאיראן
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה:מודאג מהידיעות 'האופטימיות' שזרמו במשך כל יום ה' 1.10 מז'נווה, וממשאלי דעת הקהל בארה"ב שהראו כי 61 אחוז מהאמריקנים סבורים, כי הנשיא איננו תקיף מספיק בטיפולו באיראן, הציב הנשיא באראק אובמה אולטימאטום לאיראן, להפסיק מיד את העשרת האורניום, לפתוח את המתקן בקום לביקורות תוך שבועיים, ולהוכיח כי תוכניתה הגרעינית היא תוכנית לצרכי שלום. אם התנאים לא ימולאו תופסקנה השיחות בין ארה"ב לאיראן.
בכך הידק הנשיא אובמה את חגורת הצעדים שלו כלפי איראן. הסיבה: איראן איננה יכולה למלא את 3 התנאים האלה ביחד, באם היא רוצה להוכיח כי תוכניתה הגרעינית היא תוכנית לצרכי שלום. המדובר בעיקר במתקן הגרעיני בקום. אם איראן אכן תפתח אותו לביקורת מלאה, כפי שאובמה דורש, יתגלו בו מתקנים סודיים נוספים שיש להם אך ורק שימושים צבאיים.
נושא אחר מרכזי בדבריו של הנשיא אובמה, היה נושא העשרת האורניום. הנשיא האמריקני אמר כי ארצות הברית מוכנה לשקול העברת כל מערך העשרת האורניום האיראני לארץ שלישית. במילים אחרות איראן לא תעשיר יותר אורניום. האיראנים כמובן אינם מוכנים לשמוע על כך. נשיא איראן, ופקידים איראנים בכירים אחרים אמרו בימים האחרונים, כי הם מוכנים להעביר כמויות אורניום מעושרות לרוסיה לשם העשרה נוספת, אולם הם אינם מוכנים להפסיק את העשרת האורניום באיראן, כפי שהנשיא אובמה דורש.
קודם לכן, במשך יום ה' 1.10 דיווחנו:
תיקדבקה: הדבר המעשי היחיד ששיחות 5 המעצמות פלוס גרמניה, עם איראן שהתקיימו ביום ה' 1.10, בווילה לה סאוג'י Villa le Saugy על אגם ז'נווה, הייתה הסכמתם של הצדדים להיפגש לסיבוב שיחות שני, כאשר בולטת העובדה כי אפילו על תאריך המפגש הנוסף הם לא יכלו להסכים.
מתאם פעולות החוץ של האיחוד האירופאי חאוויר סולנה אמר לאחר הפגישה, כי הסיבוב הבא של השיחות ייערך תוך חודש ימים. סעיד ג'אלילי, מנהל המו"מ הגרעיני האיראני אמר, כי הסיבוב הבא ייערך, רק בחודש הבא.
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי כאשר המטרה המרכזית של ממשל אובמה היא להוכיח, כי האלמנט המרכזי במדיניות החוץ שלו, הדיאלוג האמריקני-איראני מתקיים. והמטרה המרכזית של טהרן היא להוכיח כי היא פועלת במסגרת הכללים והאמנות של הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, והמטרה של האירופאים היא להוכיח שאפשר לשבת ולדבר עם האיראנים, כל הצדדים עשו את מיטב המאמצים להפגין כלפי חוץ כי המדובר היה במפגש היסטורי, אשר יביא ליצירת מכנה משותף שעל בסיסו המעצמות ואיראן יכולים להגיע להסכמים, כולל על התוכנית הגרעינית האיראנית.
אולם מחוך לכותלי הווילה המפוארת מהמאה 18, נשמעו ביום ה' גם קולות אחרים. מקורות המודיעין הבריטיים פרסמו, כי איראן עובדת עתה ומתקדמת במהירות בפיתוח ראשי נפץ גרעיניים. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר בישיבת הממשלה שנערכה באותן שעות, כי למרות הסימנים על שינויים בארצות הברית ובאירופה כלפי איראן, ולמרות המגעים הדיפלומטים, עובדה אחת נשארת ברורה: איראן ממשיכה בתוכנית הגרעינית שלה ללא הפרעה וללא הפסקה. ותיקדבקה דיווח, כי חיל הים הישראלית קיבל מגרמניה עוד צוללת, 4 במספר מדגם 'דולפין'.
אם אפילו הקולות והמסרים האלה חדרו אל כתלי הווילה העבים, כל המשתתפים בפגישה, העמידו פנים שהם אינם קיימים.
חאוויר סולנה, אשר במשך שנים החל מ-2003 טוען שיש הקדמות במו"מ הגרעיני עם איראן, אמר לאחר השיחות, כי איראן הסכימה לשיתוף פעולה מלא ומיידי עם הוועדה לאנרגיה הגרעינית בנושא המתקן הגרעיני בקום, ובקרוב תאפשר לפקחים להיכנס למתקן החדש שנחשף לאחרונה.
בדברי הנציג האיראני סעיד ג'אללי, לא נשמע אפילו רמז שיאשר את דבריו של סולנה.
ג'אללי רק ציין, לכל מי שרוצה להאמין, כי איראן משתפת כל השנים פעולה מלאה עם ה-IAEA, זאת למרות שרק יום אחד קודם לכן, ביום ד' 30.9, אמר היושב ראש הפורש של הוועדה ד"ר לא ברדעיי , כי איראן הפרה את כל ההתחייבויות הבינלאומית שלה לפחות במה שנוגע למתקן הגרעיני בקום.
סולנה, גם לא הזכיר את סירובה של איראן להישמע להחלטות מועצת הביטחון שהורו לאיראן להפסיק כליל את העשרת אורניום, והוא גם גם לא טרח להסביר, מדוע לאחר סיום השיחות לא נערכה מסיבת עיתונאים משותפת, ואפילו לא פורסמה הודעה משותפת, דבר המעיד על חילוקי דעות חריפים.
סעיד ג'אללי, עשה מאמץ גדול בדבריו, להוכיח כי איראן משתתפת בשיחות במעמד שווה לזה של המעצמות. לשם כך הוא הציג את השיחות ככאלה אשר נועדו לטפל בבעיות הגלובאליות המטרידות את המדינות שלקחו חלק בשיחות. את הסנקציות על איראן, הוא הגדיר 'כהגבלות כלכליות' economic limitations. אולם בכך, הוא לא היה שונה מארצות הברית, אשר נמנעה גם היא מלהשתמש במילה 'סנקציות' והחלה מיום ה' להשתמש במושג 'מסלול לחץ' pressure track. בכך נסוג ממשל אובמה מהרטוריקה הגבוהה שלו מהצגת דרישות אולטימטיביות, בשבוע שעבר, לאיראן. חוגים בוושינגטון הסבירו, כי מאחר הממשל איננו רואה כיצד אפשר בשלב זה, בו רוסיה וסין ממשיכות להתנגד להחרפת הסנקציות על איראן, להעביר החלטה על כך במועצת הביטחון, הוא בודק אפשרויות של הטלת סנקציות חד צדדיות. אולם ביום ה' בלילה החריפה ארצות הברית את הטון. מקורות בכירים בבית הבלן ובפנטגון אמרו, כי לא תהייה פגישה שנייה עם האיראנים בז'נווה אלא אם גם איראן תאפשר ביקורת מקיפה ומיידית של המתקן הגרעיני בקום.
שום פרטים לא נמסרו איך וכיצד התקיימה הפגישה הישירה בין הנציג האמריקני לשיחות תת-שרת החוץ האמריקנית וויליאם ברנס, וסעיד ג'אלילי. האם מדובר בפגישת נימוסין, או בחילופי דברים משמעותיים בין וושינגטון וטהרן?
העיתונות האמריקנית והאירופאית הפריזו בגדול כאשר דיווחו ביום ה' כי זה היה המפגש הראשון הישיר בין נציגים אמריקנים ואיראנים ב-30 השנה האחרונות. המקורות של תיקדבקה מציינים כי במאי 2007, נפגשו מי שהייתה שרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס, ומי שהיה סגנה לנושאים פוליטיים ניקולס ברנס Nicholas Burns, בשארם-א-שייח', עם שר החוץ האיראני מנוצ'ר מוטאקי. זה היה לפני שנתיים במסגרת וועידת מדינות המזרח התיכון והמפרץ, ולא לפני 30 שנה. אפשר וצריך להניח כי המפגש בין ברנס לג'אלילי ביום ה', לא היה שונה מהמפגש בין ריס למוטאקי. במילים אחרות, בינתיים אין שום פריצת דרך או התקדמות בנושאים הגרעיניים האיראניים. כל מה שיש היא הסכמה לסיבוב שיחות נוסף. למרות זאת ניסה שר החוץ האיראני מנוצ'ר מוטאקי לשפוע, ביום ה', מאופטימיות. הוא אמר לעיתונאים, כי ייתכן והסיבוב הבא של השיחות ייערך כבר במתכונת של ועידת פסגה בה ישבו ביחד ליד שולחן הדיונים, נשיא ראצות הברית באראק אובמה, ונשיא איראן אחמדינז'אד.