אזהרת פוטין לישראל לא לשלוח נשק לאוקראינה, היא איתות כי טילי S-300 יסופקו גם לסוריה

אזהרת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לישראל, שלא תמכור נשק לאוקראינה כתגמול על העברת טילי ה-S-300 הרוסיים לאיראן, היא הרחבת העימות הרוסי-אמריקני-ישראלי מסוריה לאירופה.
בעוד דעת הקהל בישראל מכירה את הידיעות המתפרסמות על העמקת הקרע בין הנשיא ארה"ב  אובמה, וראש הממשלה בנימין נתניהו, בנושא הגרעין האיראני, היא איננה מכירה ואיננה שומעת על שיתוף הפעולה הצבאי ההדוק בין ארצות הברית וישראל, בזירות מכריעות באירופה ובמזרח התיכון-כמו סוריה ואוקראינה. 
אבל פוטין כן שומע על כך, משום שהוא קורא אישית ובעיון רב את מסמכי המודיעין המונחים לפניו.
לפי המסמכים האלה כפי שוושינגטון וירושלים (וגם ירדן), משתפות פעולה במשלוחי נשק למורדים בדרום סוריה, כך הן דנות באפשרות, כי ישראל תשתף את פעולה עם ארה"ב במשלוחי נשק לאוקראינה, שם המצב נפיץ ביותר.
בשבועיים האחרונים זורמים לאוקראינה אלפי מדריכים צבאיים מארה"ב, קנדה, צרפת, בריטניה וגרמניה.  
בימים הקרובים עומדים להגיע לאוקראינה 290 קצינים וחיילים אמריקנים מהחטיבה המוטסת מס' 173 של צבא ארה"ה  U.S. 173 Airborne Brigade.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי רוב המדריכים הצבאיים המערביים האלה מתרכזים במרכז האימונים של צבא אוקראינה ביאווריב שליד לבוב Yavoriv army training center near Lvov. זה לא מקרה שמרכז זה נבחר למטרה זו. הסיבה העיקרית לכך היא קרבתו לגבול אוקראינה פולין. 
מזווית הראייה של פוטין, נבחר מרכז אימונים זה להיות הנקודה הישירה של המעורבות הצבאית המערבית ושל נאט"ו באוקראינה, מאחר ומטוסי הקרב האמריקנים והבריטים שהובאו בחודשים האחרונים לפולין יכולים לספק לו מטרייה אווירית.
הקרבה לגבול תאפשר גם לארה"ב ולבריטניה שהעבירו באחרונה כוחות צבא לפולין, במסגרת צעדיהן להרגיע ולנסוך ביטחון במדינות מזרח אירופה-ובייחוד במדינות הבלטיות, לאחר הסיפוח הצבאי של חצי האי קרים על ידי רוסיה בחודש מרס השנה, לחוש לעזרת אוקראינה.   
פוטין הבהיר כמה פעמים אישית בשיחות בשבועות האחרונים עם קנצלארית גרמניה אנג'לה מרקל, ועם נשיא צרפת פרנסואה הולנד, ובאמצעות ערוץ המגעים הישירים המתקיימים בין שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, ושר החוץ האמריקני ג'ון קארי, כי הוא לא יסכים לכך כי ארה"ב תבצע סיפוח זוחל של אוקראינה לנאט"ו, ואם וושינגטון תחליט לשלוח נשק התקפי לאוקראינה, לשימוש נגד הבדלנים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה,  תגיב רוסיה בצעדים צבאיים דומים באירופה ובאזורים אחרים בעולם, בצורה שתפגע באינטרסים של ארה"ב.
ההודעה על אספקת טילי ה-S-300 לאיראן, היא צעד אזהרה ראשון רוסי לארה''ב ולנשיא אובמה. הטילים עדיין לא נשלחו לטהרן. אבל אם נשיא ארה"ב יחליט להמשיך ולהעצים את העזרה הצבאית המערבית לאוקראינה לא רק הטילים הרוסיים יישלחו לטהרן, אלא הם יישלחו גם לסוריה.
זו הסיבה מדוע בשבת 18.4, סירב פוטין להשיב על שאלה שהופנתה אליו בדבר הידיעה, כי המדינה שרוסיה סירבה לספק לה טילי S-300, לפי בקשת ישראל, הייתה סוריה. זה גם היה לא היה מקרה שסוריה הוזכרה בנשימה אחת ביחד עם האזהרה הרוסית לישראל שלא לשלוח נשק לאוקראינה.
הנשיא אובמה אמר ביום שישי 17.4, כי הופתע מכך שלקח לפוטין כל כך הרבה זמן להחליט על שליחת טילי ה-S-300 לאיראן. I’m frankly surprised that it [the ban on S-300 deliveries to Iran] held this long, given that they were not prohibited by [UN Security Council] sanctions from selling these defensive weapons. אובמה הגדיר את טילי ה-S-300 'כנשק הגנתי'. זו תהייה גם הטענה שלו כלפי משלוחי הנשק המערביים ואולי הישראליים אשר יגיעו בקרוב, או שנמצאים כבר בדרכם לאוקראינה. 
מבחינתו של אובמה המלחמה עם  רוסיה נמשכת באוקראינה. מבחינתו של פוטין הוא יגיב על כך באיראן ובסוריה.
   

 

Print Friendly, PDF & Email