אחמדינז'אד הסוף הפוליטי! הוא ותומכיו הופשטו מסמכויותיהם. לא יורשו לרוץ בבחירות למג'ליס
אחד מאויביה הגדולים והקולניים ביותר של ישראל, והאיש אשר דחף ופיתח, יותר מכל אחד, את התוכנית הגרעינית האיראנית, נשיא איראן אחמדינז'אד, איבד את כל כוחו הפוליטי, והוא הפך להיות נשיא ללא סמכויות, ללא כוח פוליטי ממשי, ורבים מאלה שנחשבו כתומכיו נוטשים אותו.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מוסרים כי את המהלומה האישית-פוליטית האחרונה וכנראה הסופית על אחמדינז'אד, הנחית המנהיג העליון של איראן האייטוללה עלי חמנאי, כאשר בשבוע שעבר, בעת שאחמדינז'אד נשא את נאום השטנה שלו נגד ארצות הברית וישראל בעצרת האו''ם (יום שישי 23.9), החליט כי מבין 4,000 המועמדים בבחירות למג'ליס (הפרלמנט) האיראני אשר תערכנה בעוד שבעה חודשים במרס 2012, לא יורשה אף מועמד התומך באחמדינז'אד להעמיד עצמו לבחירה.
כל מועמד המבקש לרוץ לבחירות חייב להגיש בקשה למועצת שומרי החוקה האיראנית Iran's Assembly of Experts, וזו שוקלת באם לאשר את מועמדותו. חמנאי סיכם עם ראש מועצת המומחים האייטוללה קאני Ayatollah Mohammad Kani, כי שום מועמד מתומכי אחמדינז'אד לא יאושר.
פירוש הדבר, כי לאחמדינז'אד אשר כהונתו מסתיימת במאי 2013, לא יהיה שום ייצוג בפרלמנט האיראני, ולתומכיו, באם עדיין יישארו כאלה באיראן, לא יהיה עתיד פוליטי.
כיצד פועלת טכניקת ההשפלה של חמנאי, בה הוא השתמש לריסוק כוחו של אחמדינז'אד, אפשר היה להיווכח, בשבוע שעבר, בפרשת שחרורם של שני הצעירים האמריקנים שיין באואר Shane Bauer, וגוש פאטאל Josh Fattal, שהוחזקו שנתיים בכלא איראני באשמת ריגול.
אחמדינזואד קיווה מאוד שיוכל לשחרר את השניים לפני שהוא מגיע לאו"ם, והא אף הודיע על כך בפומבי ב-13 בספטמבר בראיון ברשת NBC, כאשר הבטיח השניים ישתחררו 'תוך יומיים'. אולם בהוראה מפורשת של עלי חמנאי, סוכלה תוכניתו זו וכל העולם נכח לראות כי קוצצו כנפי סמכויותיו של אחמדינז'אד כאשר הוא הגיע לניו יורק בלעדיהם.
רק זמן קצר לפני שעלה לנאום על דוכן העצרת, נתן חמנאי הוראה לשחררם, כדי שיהיה ברור שרק הוא מוסמך להחליט באיראן על צעדים שכאלה.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים כי הקרע הזה בין חמנאי לאחמדינז'אד לא בא לצמרת השלטון בטהרן בהפתעה. כולם בצמרת הפוליטית, הצבאית והדתית האיראנית, חיכו להתפוצצות וקרע כאלה ביחסים כבר זמן רב, ואפילו התפלאו שהיא לא התרחשה קודם לכן. נשיא איראן לקח במשך שש שנים האחרונות לידיו סמכויות שאף אחד מן הנשיאים הקודמים לא העז לייחס לעצמו.
אבל כל זה הייה כל עוד הוא נחשב כעוזרו הנאמן של חמנאי, המנהיג העליון שדאג לפני שש שנים, ב-2005 להביא לניצחון אחמדינז'אד בבחירות לנשיאות, ואף הורה להכריז עליו כמנצח גם בבחירות לכהונתו השנייה ב-2009.
אולם אחמדינז'אד התנהג ככפוי טובה: הוא התחיל להמרות את פיו של חמנאי ואפילו לנסות ולנגוס בסמכויותיו. בשלב זה, פקעה סבלנותו של חמנאי והוא החליט ללמד את אחמדינז'אד לקח ולקצץ את כנפיו, כדי להגביל את השתוללותו.
בשבוע שעבר פתחה הרשת השנייה של הטלוויזיה הממלכתית של איראן בפרסומת רצופה במשך ימים על ראיון חי שייערך עם הנשיא ערב צאתו לניו-יורק. אולם שעות ספורות לפני המועד, הורתה לשכתו של חמנאי לבטל ראיון זה. ראש לשכת אחמדינז'אד טען כי 'הנשיא טרוד בהכנת נסיעתו, ולא מצא זמן להופיע בטלוויזיה'.
שבוע לפני כן, קבלה הנהלת רשות השידור של איראן הוראה מחמנאי להימנע משידור ישיר של ביקורו ובמיוחד נאומו של הנשיא במחוז ארדביל Ardebil באזור אזרביג'אן. לכל 52 ביקוריו הממלכתיים הקודמים של אחמדינז'אד ברחבי איראן הייה כיסוי תקשורתי מלא.
זו הייתה סטירת לחי מצלצלת על פניו של הנשיא שחשף את התדרדרותו הפוליטית והעדר סמכויות.
עם שובו של אחמדינז'ד מניו יורק לטהרן, מחכים לו מסעי השפלה נוספים. בין השאר, דיון וחקירה בתיק פלילי עבה ששמו נקשר אליו על העלמה של שלושה מיליארד דולר מכספי הבנקים באיראן. השלטונות באיראן שומרים עדיין בקנאות על חיסון שם המועל. אולם למקורות שלנו בטהרן נודע כי שמו אמיר מנסור ארייה Amir Mansour Arya. איש זה התחיל את עסקיו לפני חמש שנים בעידודו של אחמדינז'אד, ותוך זמן קצר גדול הונו פי אלף. בגלל הקשרים עם אנשי הנשיא הצליח המולטימיליונר החדש לקבל מבנקים איראניים אשראי בסכום של כמה מיליארדי דולרים שחלקם הבריח אל מחוץ לאיראן.
אחמדינז'אד טוען כי אין לו קשר עם מעילה-הברחה זו. הוא אף איים שיחשוף תוך 15 יום 'עשרות שמות' של אנשי מחנה יריביו שביצעו פשעים כלכליים. אולם הוא לא עמד בהבטחה זו. ברור כי אנשי חאמנאי מנסים להפליל את הנשיא ועוזריו בנושא זה.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מדווחים, כי ההערכה בטהרן היא כי המנהיג העליון חמנאי לא ידיח את אחמדינז'אד לפני סיום כהונתו במאי 2013, אולם מלבד נשיאה בתואר נשיא, הוא יפשיט אותו מכל סמכויותיו ויבודד אותו בצורה מוחלטת.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי כבר היום מוזכרים בטהרן שמותיהם של שני מועמדים לתפקיד הנשיא. אחד הוא עלי לאריג'ני, מי שמכהן היום כיו''ר המג'ליס האיראני. השני הוא, עלי אכבר וואליטי, מי שהיה שר החוץ האיראני, וכיום נחשב כאחד מאנשי הצוות המצומצם של לשכת מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, כאשר הוא מייעץ לו בנושאים בינלאומיים.