אחמדינז'ד הנהיג צנע חמור באיראן. עקף את הסנקציות, והשיג 20 מיליארד דולר לתוכנית הגרעינית

אווירה משטרתית שוררת באיראן מאז מוצאי שבת 18.12,כאשר הנשיא אחמדינז'אד הופיע בראיון טלוויזיה והודיע על הפעלת התוכנית לביטול הסובסידיות באיראן ותשלום סכומים חודשיים מקופת המדינה למשפחות המעמד הבינוני והנמוך. שוטרים במדים ואנשי ביטחון ללא מדים נמצאים בכל מקום רגיש ברחובות וכיכרות טהרן הבירה, והערים הגדולות ברחבי איראן, ומפקחים על תנועת העוברים והשבים, כאילו המדובר במצב מלחמה.
נוכחותם מורגשת בעיקר בתחנות דלק וליד סניפי הבנקים. הסיבה לנוכחות זו היא למנוע מעשי שוד וביזה, שיכולים להתרחש עתה בכל רגע עם הפעלת תוכנית ביטול הסובסידיות, לפיה מחירי המצרכים הבסיסיים באיראן, כולל לחם, דלק, וגז, עולים במאות אחוזים.
כלכלנים איראנים ומערביים חישבו כי במהלך זה איראן תכניס לקופת המדינה 20 מיליארד דולר. אולם מאחר ואחמדינז'אד הצליח להעביר במג'ליס, שורה של חוקים המאפשרים לו שליטה בלעדית ללא כל פיקוח על סכומים אלה, יש חשש כבד באיראן ובמערב כי סכומים אלה יופנו על ידו לביצור מעמדו הפוליטי, ולתוכנית הגרעינית האיראנית. שם הכספים האלה יאפשרו לאיראן לסיים את פיתוחו ובנייתו של נשק גרעיני. במילים אחרות, אחמדינז'אד מצא דרך, כך הוא מאמין לעקוף את הסנקציות המוטלות על איראן.
אומנם אחמדינז'אד הכריז כי כל אזרח באיראן יקבל באופן חודשי וקבוע סכום של 40,000 טומן כ-40 דולר, (כל 1000 טומאן שווים דולר אחד.) כדי לממן את ההתייקרויות, אולם הכלכלנים אומרים כי סכום זה לא יפצה אפילו מחצית עליית המחירים.
התוצאה: אזרחי איראן, המדינה העשירה בנפט, גז ואוצרות טבע אחרים, יהיו יותר עניים ורמת מחייתם תרד.
אין ספק כי אחת הסיבות העיקריות להפעלת מדיניות זו של ביטול הסובסידיות היא הרחבת הסנקציות של מועצת הביטחון של האו''ם, ארצות הברית, והאירופאים, שפגעו קשות בהכנסות איראן וערערו את המצב הכלכלי בה.
הכנסות איראן ממכירת הנפט ירדו ב-40 אחוז, ייצוא הגז הטבעי של איראן נתקל בקשיים גוברים הנובעים כתוצאה מהחרפת הסנקציות – ולאחרונה בגלל המגבלות בינלאומיות הגוברות, בעיקר בגלל מאמצי ממשל אובמה, על עסקאות בנקאיות בשווקים הפיננסים הבינלאומיים. איראן חייבת לשלם עתה הרבה יותר עבור מוצרי היבוא שהיא רוכשת, וכן למכור יותר זול את מוצרי הייצוא שלה.
אחד הענפים שנפגעו מאוד מסנקציות, הוא יבוא דלק למכוניות. כדי להתגבר על בעיה זו, הורה אחמדינז'אד לתעשיות הפטרוכימיות של איראן להסב את המפעלים לבתי זיקוק לבנזין זאת כדי לנסות לכסות את מחסור הייבוא.
התוצאה: הבנזין המופק, שהוא בעל איכות גרועה עולה הרבה יותר כסף, הוא מזהם את האוויר, ומאחר ואינו עונה לדרישות יצרני רכב הוא גורם לבלאי מוגבר של המכוניות.
זיהום האוויר בחודש האחרון, בייחוד בטהרן ובערים הגדולות האחרות של איראן, מאז מכירת הבנזין הפטרוכימי עלה במידה כה רבה, עד כי אפילו השלטונות נאלצו לאשר באחרונה את מותם של לא פחות מ-3500 איש כתוצאה מזיהום אוויר בשנה האחרונה.
רק הגשם שירד בימים האחרונים באיראן הצליח לשים קץ למצב הזיהום החמור. באיראן פשטו בשבועות האחרונים שמועות כי הבנזין המופק בתעשיות הפטרוכימיות הוא שגורם לאחוזים הגבוהים של סרטן בקרב האוכלוסייה בערים הגדולות.
אזרחי איראן המעיינים ברשימת ההתייקרות הרשמית של מוצרי צריכה ובעיקר סוגי אנרגיה שונים, מזועזעים ואינם מאמינים למראה עיניהם.
הבנזין מתייקר פי ארבעה: מחיר הדלק המחולק לתושבים במסגרת ההקצבה, שהיא רק 50 ליטר לחודש למכונית פרטית, מתייקר מ-100 טומאן לליטר ל-400 טומן, (1000טומאן הם דולר אחד), והדלק שהנהגים האיראנים ירצו לקנות מעל ההקצבה החופשית יימכר ב-700 טומאן לליטר. לכאורה המחירים מאוד זולים. אבל עבור מדינה שהמשכורת הממוצעת בה היא 400 דולר לחודש, מחיר זה הוא קשה לאזרחים שכדי לנוע ממקום למקום במדינה ענקית זו, יצטרכו לקנות את רוב הדלק בו הם משתמשים במחירים הגבוהים.
מחיר הסולר, שהוא דלק נפוץ לסוגי רכב רבים באיראן, בעיקר מוניות, אוטובוסים ומשאיות, מתייקר פי 9 במסגרת ההקצבה, ופי 23 מחוץ להקצבה: מ-16.5 טומאן לליטר ל-150 טומאן, במכירה המסובסדת, ו- 350 טומאן במכירה החופשית. .
מחירי החשמל והמים יתייקרו פי 10. הממשלה מבטיחה כי בשלב זה לא יעלו מחירי כרטיסי הטיסה. אבל רק נס יכול לאפשר יציבות מחירים במגזר התעופה הפנימית של איראן, בו תלויים אנשים רבים, כי גם מחירי דלק מטוסים יאמירו שחקים. אפילו התרופות יתייקרו, מלבד תרופות בסיסיות שימשיכו ליהנות מסבסוד. מחיר הלחם העממי יעלה פי ארבע, ומחיר לחמים איכותיים פי שניים.
אין כמעט שכבה חברתית אחת באיראן, מלבד השכבה העשירה ביותר איראנית שהיא מצומצת ביותר, שיכולה לעמוד נגד התייקרות גורפת זו.
בניסיון למנוע המהומות נרחבות, נתן אחמדינאז'ד ביום א' 19.12, הוראה להפקיד בחשבון בנק של כל אזרח איראני סכום של 82 אלף טומאן, כלומר 82 דולר, כסובסידיה ישירה לשני חודשים הבאים. לשם כך, למי שלא היה עד עתה חשבון בבנק, (אוכלוסיית איראן מונה היום כ-75 מליון נפשות) הממשלה פתחה חשבון כזה.
אולם כלכלנים איראניים אומרים שבמשפחות עניות וממעמד בינוני, סכום זה יכסה התייקרויות של פחות מחודש וכבר בחודש הבא, בינואר 2011, לא יישאר כסף לרכוש מספיק לחם למשפחות ברוכות ילדים, ויש כאלה רבות באיראן.
האם מצב זה יביא למרד אזרחי ויגרום לקריסת המשטר? ניסיון העבר מראה כי כל ההתקוממויות באיראן, למעט המהומות שפרצו לאחר הבחירות לנשיאות בקיץ שנה שעברה, התרחשו על רקע כלכלי. האיראנים פחות רגישים לענייני זכויות אדם ודיכוי, אבל ערניים מאוד לגבי זכויותיהם החומריות.
הערכה של המקורות האיראניים של תיקדבקה היא שיתקיימו פעולות מחאה ואפילו הפגנות, אבל הן לא תגענה לממדים שיסכנו את קיום המשטר. הסיבות לכך הן רבות: המשטר ערך לפני הכרזת מהלך קיצוץ הסובסידיות גל נרחב מאוד של מעצרים וכלא כמעט את כל אלה שעשויים היו לעמוד בראש תנועה להתנגדות לתוכנית. רבים המפעילים הפוליטיים האיראניים ממילא נמצאים כבר למעלה משנה בבתי כלא. גם לאחר הפעלת ביטול הסובסידיות נמשך מעצרם של מתנגדים פוטנציאלים.
אנשי דת תומכי המשטר הכריזו כי כל המותח ביקורת על השיטה החדשה, הוא אויב האסלאם וכופר באללה. סיבה נוספת להערכה כי אחמדינז'אד יעבור משוכה זו, נעוצה בהעדר הנהגה אופוזיציונית באיראן, או מחוצה לה, שתנחה את פעולות המחאה.
ראשי האופוזיציה מהדי כרובי ומוסאווי נמצאים למעשה במעצר בית ואינם יכולים וגם אינם מעיזים לקרוא להפגנות מחאה. מנהיגים אחרים אין בנמצא. קולו של ראזה פאלאווי Reza Pahlavi יורש העצר האיראני הגולה, המתגורר בארצות הברית, אינו נשמע, והפעילים האופוזיציוניים מחוץ לאיראן, ויש רבים כאלה, אינם מסוגלים להניע את גלגלי המחאה בתוך המדינה.
אחמדינז'אד טוען שהסבסוד שבוטל גרם לבזבוז של משאבי הדלק והגז של המדינה. צריכת הדלק לנפש באיראן היא הגבוהה בעולם והסיבה היא מחירי הדלק הזעומים. בראיון הטלוויזיה טען כי האוצרות שייכים לאימאם הנעלם, המהדי, וכי הוא יופיע בקרוב. לכן אסור לאזרחים לבזבז אותם.
הנשיא שסילק לפני שנתיים את כל הכלכלנים שהזהירו אותו ממדיניות כלכלית הרפתקנים ולא שקולה, טוען עכשיו שעל ידי ביטול הסובסידיות ותשלומי סעד לכלל האזרחים, המדינה חוסכת לפחות 20 מיליארד דולר לשנה. אבל אזרחי איראן שואלים לאן ילך הכסף הזה?
אחמדינז'אד אילץ את הפרלמנט האיראני להסיר כל פיקוח מן הסכום הנחסך. פירוש הדבר: לנשיא איראן תהיה יד חופשית לבזבז סכום זה כאוות נפשו, מבלי לתת לאיש דוחות, או הסברים.  המקורות האיראניים שלנו מעריכים  כי הנשיא רוצה להשקיע סכום זה בתחומים שיאפשרו לבסס את מעמדו בשנים הבאות, וזאת כדי להביא להמשך שליטתו באיראן, למרות שכהונתו השנייה כנשיא יסתיים בעוד פחות משלוש שנים.
כדי למנוע קריסת עסקים קטנים ובינוניים, הכריזה הממשלה על מתן הלוואות נוחות. אולם ספק רב שבמצב מסובך זה, הדורש מיומנות רבה, ידענות בתחומי כלכלה רגישים, וכושר ניהול מעולה, יהיה לאנשי אחמדינז'אד, שעד כה נכשלו כשלון חרוץ בניהול הכלכלה האיראנית, הכישורים המתאימים להרים את הנטל הכבד החדש הזה.
כלכלנים איראנים רבים סבורים שהנעליים האלה גדולות עליהם, ומערך הסובסידיות החדש רק יעמיק את המשבר הכלכלי בו נתונה איראן היום.
 

Print Friendly, PDF & Email