איזה מהלכים הסתיר מאחוריו עמוד הענן בעזה? ומדוע, מלבד בעורף, לא נוהלה מלחמה?
המיני-מלחמה בין ישראל והחמס בעזה, תיכנס להיסטוריה של מלחמות המזרח התיכונית, כמלחמה שתוכננה, ונוהלה כולה על ידי מטה של שלושה ראשי שירותי מודיעין יריבים, אשר החליטו באמצעותה ליצור, ביחד עם ארצות הברית במזרח התיכון, מהפכה פוליטית.
המדובר בראש 'המוסד' הישראלי תמיר פרדו, ראש מוסד המודיעין הטורקי הקאן פידאן Turkish National Intelligence Organization-MIT director Hakan Fidan, ראש שירותי המודיעין הקטאריים שהוא גם ראש ממשלת קטאר השייח' ג'אסים אל תאני, atari prime minister Sheikh Jassim al Thani. המטרה הראשית של השלושה שנתמכו על ידי שני נשיאים ושני ראשי ממשלה, הנשיא אובמה בוושינגטון, ונשיא מצרים מורסי בקהיר, ראש ממשלת טורקיה ארדואן באנקרה, וראש ממשלת ישראל נתניהו בירושלים, הייתה להחזיר את מצרים אל מרכז הבמה הערבית, ולנתק את החמס ואת רצועת עזה מהקשר הצבאי עם איראן.
שלוש מטרות משנה עיקריות של המלחמה היו: למנוע הפיכת החמס, שהוא חלק מתנועת האחים המוסלמים המצריים לקשר הקפיצה של איראן למצרים. להתחיל לבנות לחמס לגיטימציה מערבית וערבית, כדי שבעתיד יוכל לתפוס את השלטון ברשות הפלסטינית שם הוא כבר היום הגורם הפוליטי הפופולארי ביותר ברחוב הפלסטיני. להוכיח לאיראן כי האסטרטגיה הצבאית שלה של ציוד בעלות הברית שלה, כמו חיזבאללה בלבנון, בעשרות אלפי טילים, היא חסרת ערך אסטרטגי צבאי ואין לה מה לסמוך עליו בעת מלחמה.
המלחמה בעזה הייתה גם הניסיון הראשון של ממשל אובמה לתת כיוון מדיני משלו למרד הערבי.
זו הייתה הסיבה האמיתית מדוע ישראל וצה''ל אף פעם לא ביצעו כניסה קרקעית לרצועת עזה. מדוע ישראל חיסלה בפתח המלחמה רק את האישיות הפרו איראנית ביותר בחמס, רמטכ''ל החמס מוחמד ג'בערי, ולא נגעה בשאר צמרת החמס. זו הייתה גם הסיבה מדוע ההפצצות הישראליות הכבדות היו מכוונות רק נגד התשתיות הצבאיות שאיראן וחיזבאללה הקימו ברצועה, אבל לא כוונו נגד חיילי החמס, מהם נהרגו רק כ-40 איש בלבד.
זו גם הסיבה מדוע הקרב היחיד שנוהל במלחמה זו היה בין אלפי הטילים של החמס, ובין מערכת יירוט הטילים הישראלית 'כיפת ברזל', כאשר היא מיירטת את רובם.
האם המהלך המודיעיני-צבאי הזה הצליח?
מלכתחילה המלחמה הזו תוכננה למהלך לטווח ארוך, שלא יכולות להיות לו תוצאות מיידיות, אבל את ההתחלות אפשר לראות רק בשטח:
ישראל תתחיל להסיר בהדרגה את המצור היבשתי, הימי, על עזה. ארה''ב, טורקיה וקטאר תיקחנה על עצמן את שיקומה הכלכלי של הרצועה, (כבר ביום ג' 27.11, הודיע הבנק העולמי, כי הוא מקציב 6 מיליון דולר לחידוש ותיקון תשתיות המים שנפגעו מהמלחמה ברצועה), דבר שיהפוך את הרצועה לבעלת השפעה גדולה ביותר מאשר הרשות הפלסטינית ברצועת עזה. ארה''ב-מצרים-ישראל ישתפו פעולה במניעת הברחות נשק איראני לרצועת עזה.
הצעד הבא של המהלך הזה יהיה בסוריה.