איך הפיגוע בבוסטון הפך את סוריה במקום איראן, למרכז ביקור צ'אק הייגל בישראל, סעודיה, ואיחוד הנסיכויות UAE?
עוד בטרם נחת מטוסו בישראל, ביום א' 21.4, אמר שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל לכתבים במטוסו, כי עסקת הנשק הגדולה המתרקמת בין ארה''ב וישראל, שולחת מסר ברור מאוד לטהרן כי פעולה צבאית נשארת אופציה כדי לעצור מבעדה להפוך גרעינית. ציטוט המקור:
A major US arms deal with Israel sends a "very clear signal" to Tehran that military action remains an option to stop it from going nuclear. אותו מסר ימסור שר ההגנה האמריקני כאשר יבקר בהמשך השבוע בסעודיה, ובאיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE. מדובר בשלוש המדינות היחידות במזרח התיכון והמפרץ הפרסי להן יש כוחות צבאיים המסוגלים לתקוף ביחד, או לחוד את איראן. הייגל לא הוציא מילה על נכונותה של ארה''ב להשתתף/או לא להשתתף בתקיפה כזו, מלבד אספקת הנשק הדרושה לה שהיקפה הוא 10 מיליארד דולר.
אולם המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה, מוסרים כי עוד לפני צאתו של שר ההגנה הייגל בדרכו לישראל, שינה הפיגוע במרתון בבוסטון, את סדר היום האסטרטגי במזרח התיכון של ארצות הברית ושל שלוש המדינות בהן הוא מבקר. למרות דבריו על איראן, במרכז הביקור והשיחות עומדים עתה המצב בסוריה, ואל קעידה.
מבחינה סמלית אפשר למתוח קו בין הרופאים הישראלים המטפלים בפצועי המרתון, ובטרוריסט דז'וחאר צ'רנאייב בן ה- 19 Dzhokhar Tsarnaev, במרכז הרפואי 'בית ישראל' בבוסטון Beth Israel Deaconess Medical Center, ובין הרופאים הישראליים המטפלים בפצועים הסורים, חלקם אנשי אל קעידה, המגיעים לבית חולים השדה הצבאי של צה''ל שהוקם ברמת הגולן. אבל מבחינה אסטרטגית, למרות האיום הגרעיני הנמשך מאיראן, תשומת הלב האסטרטגית האמריקנית, הישראלית, והסעודית מתרכזת עתה באל קעידה בסוריה, חצי האי סיני, ועיראק, יותר מאשר בטהרן.
זאת לא רק בגלל הסכנה הישירה שאל קעידה בסוריה מהווה לישראל, ללבנון, ולירדן, אלא גם בגלל שהפיגוע בבוסטון, הצדיק את הקו במלחמה בטרור של נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, וחשף את הטעויות הבסיסיות של ממשל אובמה במלחמה זו.
נשיא רוסיה טוען כי למעלה משנתיים, כי מוסקבה תומכת בנשיא סוריה בשאר אסד, לא מפני שהיא תומכת בו אישית, אלא מפני שאם שלטונו יתמוטט ולוחמי אל קעידה ייכנסו לדמשק ולערים מרכזיות אחרות בסוריה, הם יעברו משם לקווקז, ומשם יתקפו את מוסקבה וערים מרכזיות אחרות בתוך רוסיה. כשם הנשיא ג'ורג בוש טען בשנים 2007-2003, כי המלחמה בעיראק היא הדרך למנוע מאל קעידה לתקוף ערים אמריקניות, כך משתמש עתה פוטין באותו נימוק לגבי המלחמה בסוריה.
אובמה טען בשנים האחרונות, כי הדרך להלחם באל קעידה היא לחסל את מנהיגיו ומפקדיו, ואז הלוחמים בשטח יתפזרו בעצמם. הפיגוע בבוסטון, הראה כי אובמה טעה, ולמרות חיסול המנהיגים והמפקדים, מהווה אל קעידה איום ממשי לעריה המרכזיות של ארה''ב.
ביום שישי 19.4 בלילה, כאשר כוחות הביטחון האמריקנים סגרו על הבית בווטרטאון Watertown שבחצרו בתוך סירה התחבא דז'וחאר צ'רנאייב, ובטרם תפסו אותו פיזית, צילצל הנשיא אובמה אל הנשיא פוטין והודה לו על מה שהבית הלבן הגדיר 'שיתוף פעולה שאת טיבו (אי אפשר לפרט), בחקירת פיגוע הפצצות במרתון של בוסטון'. for unspecified cooperation in the investigation into the Boston Marathon bombings.
במילים אחרות, לאחר שלפני שנתיים, ב-2011, פנו שירותי הביטחון הרוסיים אל ה-FBI, ודיווחו להם כי לפי מידע המצוי בידיהם האח הבכור טרמלאן צ'רנאייב Tamerlan Tsarnayev, בן 26, עומד בקשר עם גורמי טרור מוסלמיים בקווקז אשר נשבעו אמונים לאל קעידה, אבל סוכני ה-FBI לא רצו להתייחס למידע הזה, המשיכו גופי המודיעין הרוסיים במעקב אחרי שני האחים, גם בדגסטן, וגם כנראה בתוך ארה''ב.
לכן היחידים שיכלו לספק לממשל אובמה ול-FBI מידע ממשי מי בדיוק ביצע את הפיגוע בבוסטון, היו גופי המודיעין הרוסיים שעשו זאת לפי הוראה אישית של פוטין.
המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי עדיין לא ברור איזה תמורה ידרוש פוטין מאובמה, תמורת המידע שסיפק לו. אולם דבר אחד ברור, התמורה תהייה בנושא הסורי ולא בנושא האיראני.
טהרן, דמשק, וגם אל קעידה, שעוקבות בזכוכית מגדלת אחר התפתחויות אמריקניות-רוסיות אלה, שוקלות כיצד להיערך במטרה לנצלן לשם הישגים אסטרטגיים נוספים.
במילים אחרות, מלבד סכנת אל קעידה, קיימת עכשיו סכנת חיזוק הציר איראן-סוריה-חיזבאללה, כאשר בימים האחרונים עיראק מצטרפת אליו באורח גלוי על ידי שליחת כוחות שיעיים עיראקיים לדמשק.
עסקות נשק גדולות, אשר ביצוען יהיה כנראה בעוד כמה שנים הוא נושא אחד. המציאות בשטח הוא נושא שני. לכן הנושא הסורי הוא העומד במרכז שיחותיו של צ'אק הייגל בישראל.