איך הפכה תוכנית השלום הסעודית עם ישראל, לתוכנית לחיזוק הציר הערבי הפרו-איראני.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה: דובר ממשלת ירדן נאסר ג'ודה Nasser Judeh, אמר ביום ג' 8.5, כי מלך ירדן עבדאללה לא יחסוך מאמצים להחיות את תהליך השלום ביו ישראל והפלסטינים, כאשר ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט יגיע לשם בשבוע הבא 15.5. אותם דברים נאמרים על ידי דוברים מצרים וישראלים לגבי ביקורה של שרת החוץ ציפי ליבני, ביום ה' השבוע 10.5 בקהיר. סוכנות AP דיווחה ביום ג' בלילה מירושלים, כאשר היא מצטטת פקידים ישראלים בכירים, כי ליבני במצרים, ואולמרט בירדן, יגידו כי אם הסעודים יכניסו כמה תיקונים בתוכנית השלום שלהם, אותה אמצה ועידת הפסגה הערבית שהתקיימה בסוף מרס בריאד, והליגה הערבית הקימה וועדה לקידומה, תהייה ישראל מוכנה לדון בה. אולם המקורות המזרח התיכוניים של תיקדבקה מדווחים כי המאמצים הישראלים הם מאמצי שווא מאוחרים. לא רק שהסעודים לא יכניסו שום שינויים בתוכנית, אלא שבשבועות האחרונים הם הפכו אותה מתוכנית שלום עם ישראל, לתוכנית לחיזוקם של נשיא סוריה באשר אסד, ושל חלאד משעל, ראשי הציר הפרו איראני בעולם הערבי.
אמנם כלפי חוץ הסעודים ממשיכים לטעון כי המטרה שלהם היא להביא למיתונם של אסד ושל משעל, אולם המקורות שלנו מדווחים כי המצב בשטח הוא הפוך.
הסעודים נקטו בצעדים לחיזוקם של אסד ומשעל לאחר שהמלך הסעודי עבדאללה, שינה את מדיניותו בצורה דרמטית, ובמקום להקים ציר ערבי מתון שיבלום את ההתפשטות האיראנית במפרץ ובמזרח התיכון, הקים גם באמצעות הסכם מכה, שהוא כפה על יו"ר הרשות הפלסטינית ב-8 בפברואר, וגם על ידי חיבוקו ותמיכתו באסד, בוועידת הפסגה הערבית, ציר ערבי הרוצה לשתף את איראן בפתרון הבעיות הבוערות במזרח התיכון, כמו עיראק, לבנון, והסכסוך הישראלי פלסטיני. אם ישראל רוצה לשתף פעולה עם קו סעודי זה, היא תצטרך להתאים את עצמה לעמדותיה של טהרן לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
המקורות שלתיקדבקה בוושינגטון מדווחים כי ממשל בוש מכיר כיום במציאות של השינוי בקו הסעודי, ובבירה האמריקנית מדברים בגלוי על כך כי הסעודים הוליכו שולל את ממשל בוש ואת שרת החוץ קונדוליסה רייס, בעיקר בנקודה בה הבטיחו לקדם הידברות עם ישראל, הבטחה בה הם לא עמדו. בוושינגטון יש גם דיווחים רבים כי היועץ לביטחון לאומי הסעודי הנסיך באנדר בין סולטן, שהיה האיש המרכזי בצמרת הסעודית שהעלה את האפשרות של מגעים סעודיים שייערכו במסגרות בינ-ערביות עם ישראל, הורחק באחרונה מחוג יועציו הקרובים של המלך עבדאללה, ואין לו יותר השפעה על המהלכים המזרח תיכוניים הסעודיים. במילים אחרות, אם הייתה הזדמנות לדון עם הסעודים על תוכנית השלום שלה, היא הייתה לפני 3 חודשים, בפברואר. כיום, בחודש מאי הרכבת הזו לא רק שעזבה כבר את התחנה, אלא ששינתה כיוון.
בירושלים כנראה לא רק שמתקשים לדעת מה מתרחש בריאד, אלא גם בוושינגטון.