אין התקדמות לקראת כינוסה של וועידת אנאפוליס. מקורות אמריקנים בכירים: אם לא ייבחר נשיא בלבנון, אין טעם בקיום הוועידה.
בלעדי ומיוחד למקורות בוושינגטון ובמזרח התיכון של תיקדבקה: פקידים בכירים בוושינגטון: אם לא יושג הסכם השבוע על בחירת נשיא חדש ללבנון, אין טעם בכינוסה של וועידת אנאפוליס. צוות ההכנה הישראלי, בראשותו של יורם טרובויץ', ראש לשכת ראש הממשלה, חזרו ביום ו' 16.11, בידיים ריקות מוושינגטון, לאחר שלא הצליחו לקבל משרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס ואנשיה, אפילו התחייבות אמריקנית אחת לגבי הנושאים שיידונו בוועידת אנאפוליס, לגבי אופייה של הוועידה, אשר לדעת ישראל צריכה לעסוק רק בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ולא בסכסוך הישראלי-ערבי, הכולל גם את סוריה ואת שאלת החזרת רמת הגולן. זאת בניגוד להבטחותיה של רייס לדמשק. המשלחת הישראלית, שישבה בוושינגטון כמה ימים באפס מעשה, גם לא קבלה לידיה את לוחות הזמנים של הוועידה, וגם לא התאריך בו ראש הממשלה אהוד אולמרט, צריך להגיע לוושינגטון. כל מה שהמשלחת שמעה, מה שהיא ידעה כבר לפני צאתה, והוא כי בערב לפני פתיחתה הוועידה, הנשיא ג'ורג בוש יערוך בבית הלבן קבלת פנים למשתתפיה. אולם גם נקודה איננה ברורה. אם אהוד אולמרט יהיה ראש הממשלה היחיד מהמזרח התיכון שיגיע לוושינגטון, ויתר מדינות ערב ישלחו לוועידה רק פקידים מדרג נמוך, או שגריריהם בוושינגטון, גם קבלת פנים זו תתבטל. המקורות שלנו בוושינגטון מדווחים, כי השאלה אם וועידת אנאפוליס תתקיים או לא תלויה עכשיו בהחלטתה של קולנדוליסה רייס לבוא בשבוע הבא למזרח התיכון. קיימים סיכויים רבים שגם נסיעה זו לא תתקיים.
פקידים אמריקנים בכירים, הודו ביום שישי בבוקר,כי לא רק שאין אפילו מסמך אחד בנושא הישראלי-פלסטיני המוסכם על הישראלים והפלסטינים, אלא אין אפילו שורה אחת שכבר נוסחה, ועליה שני הצדדים מסכימים.
בואה של קונדוליסה רייס למזרח התיכון בשבוע הבא, לטפל בוועידת אנאפוליס היא בעייתית מבחינתה של שרת החוץ האמריקנית. בשבוע הבא.
ביום ד' 21.11, צריך הפרלמנט בלבנון להתכנס כדי לבחור נשיא חדש, במקומו של הנשיא אמיל לאחוד הפורש מתפקידו לאחר 2 תקופות כהונה.
עד כתיבת שורות אלה, למרות התערבותם האישית של מזכיר האו"ם באם קי מון Ban Ki-moon, הנמצא בסוף השבוע בביירות, ביקורו השבוע של שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר בדמשק ובביירות, ולמרות מעורבותה האינטנסיבית של וושינגטון בתהליך הבחירה של הנשיא, אין הסכמה בין הגושים הפוליטיים והדתיים המרכזיים בלבנון על נוסחה שתאפשר את בחירת הנשיא.
אבן הנגף העיקרית, היא התנגדותן של חיזבאללה, שמאחוריה ניצבת איראן, לכל הסדר שהוא שלא יבטיח את עתידה של חיזבאללה, ובייחוד את מעמד הכוחות המזוינים שלה, בכל שלטון של נשיא חדש שיקום בביירות.
לכל הגורמים המעורבים במשבר הלבנוני, ובהכנות התקועות לוועידת אנאפוליס ברור, שאם לא יושג הסכם על בחירת נשיא ללבנון, אין טעם בקיומה של וועידת אנאפוליס. בשלב זה, מעוניינות סעודיה, סוריה, איראן, ומצרים, יותר לדעת מה תהיינה תוצאות המאבק הפנימי בלבנון, מאשר הנושא הפלסטיני, לו הן ממילא אינן מייחסות חשיבות מרובה.
אם רייס תשהה בירושלים וברמאללה, ותשוחח בפעם המי יודע כמה על אותם נושאים עם אולמרט ואבו מאזן, מבלי להגיע לפריצת דרך, ובאותו זמן תיפולנה הכרעות בבירות, הדבר ייראה כאילו שרת החוץ האמריקנית מטפלת בנשואים צדדיים ולא בנושאים המרכזיים במזרח התיכון.
לכן עדיין קיימת האפשרות כי רייס תישאר בשבוע הבא בוושינגטון, וועידת אנאפוליס תדחה.