אין התקרבות ואין הסכם קרוב בין ישראל לטורקיה. יש החרפה במשבר
אין שום התקרבות, ואין שום הסכם פשרה בין ישראל וטורקיה. להפך: ישנה החרפה קשה ביחסים בין שתי המדינות לאחר שר החוץ הטורקי המאט דאווטולו Ahmet Davutoglu, אמר בשבוע שעבר בהיותו בוושינגטון כי פעולות הקומנדו הימי הישראלי בהשתלטות על האונייה 'וואי מרמרה' ב-31 למאי בים התיכון בה נהרגו 9 טורקים, היא עבור טורקיה בדיוק כמו התקפת אל קעידה על ארצות הברית ב-9/11.
'זה היה 9/11, ואני אחזור על כך' (כמה פעמים שיהיה צורך בכך), אמר דאווטולו בכל הזדמנות בה פגש מדינאים ואנשי תקשורת אמריקנים.
'אינני מתכוון למספרים' ( 2,900 הרוגים אמריקנים מול 9 הרוגים טורקיים). 'אבל בכך אני מנסה לתאר את השוק הפסיכולוגי בטורקיה'. 'האזרחים שלנו נהרגו על ידי צבא זר'. ציטוט המקור: It was the Turkish 9/11 – I repeat it! I don't mean the numbers. I am trying to express the psychological shock in Turkey. Our citizens were killed by a foreign army.
יותר חריף ממנו בהתבטאויותיו כלפי ישראל, היה ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, אשר אמר ביום א' 5.12, בנאום שנשא בעיר הטורקית סיווס Sivas במרכז טורקיה. בתחילת דבריו על ישראל אמר ארדואן: 'יש האומרים כי אנו צריכים להפוך דף חדש' (ביחסים עם ישראל). 'אבל התנצלות (מצד ישראל) צריכה להיות מוצעת קודם, פיצויים ( ישראליים לנפגעי 'הוואי מרמרה'), צריכים להיות משולמים בראשונה'. 'אם תושט לנו יד ( ישראלית) היא לא תישאר תלויה באוויר' (כלומר נקבל אותה).
ציטוט המקור: Some say we should turn a new page… An apology must be offered first, compensation must be paid first. If a hand is extended, we will not leave it in the air.
דברים אלה צוטטו בהרחבה על ידי כלי התקשורת הישראלים כסימן לכך כי אכן מתחולל שינוי אצל ארדואן לגבי היחס לישראל. אולם המקורות של תיקדבקה בטורקיה מציינים כי התקשרות הישראלית לא הביאה את שאר דבריו של ארדואן בנושא בהם אמר: 'אף אחד לא צריך לצפות מאתנו לשתוק ולעוות (לזייף) את החוק ואת הצדק כל זמן שהדם (הטורקי) שנשפך בים התיכון, לא ינוקה'. ציטוט המקור: No one should expect us to keep silent and forfeit law and justice as long as the blood spilled in the Mediterranean is not cleared.
'נקו את הדם' פנה ארדואן בדרמטיות אל ישראל. ציטוט המקור: clean the blood.
דבריו של ארדואן נאמרו לאחר שהגיע כבר אליו הדיווח על הפגישה שקיימו ביום א' 5.12, נציג ישראל בוועדת הבדיקה לאירועי הטורקי לעזה שהקים מזכיר האו''ם באן קי מון, יוסף צ'חנובר, וסגן שר החוץ הטורקי פרידון סינירליאוגלו Feridun Sinirlioglu.
המקורות שלנו מוסרים כי בפגישה זו שהיוזם והדוחף שלה היה השר לתשתיות בנימין בן אליעזר לא הושגה שום פריצת דרך בין הצדדים, וגם לא הוחלפו טיוטות כפי שפורסם.
שני הצדדים לא זזו מעמדותיהם. הטורקים דרשו מישראל התנצלות על פעולת צה''ל, העמדת החיילים שהשתתפו בפשיטה לדין, תשלום פיצויים למשפחות, והסכמה ישראלית להסרה הדרגתית של המצור הימי על עזה. יוסף צ'חנובר, דחה את התביעות הטורקיות ורק אמר כי ישראל מוכנה לפרסם נוסח מוסכם של הודעה ישראלית טורקית שתכריז על סיום המשבר בין שתי המדינות, ולשלם פיצויים חלקיים בהסדרים מיוחדים למשפחות ההרוגים.
פגישה נוספת בין השניים שנערכה ביום ב' 6.12, נועדה רק למסירת תשובותיהן של ירושלים ואנקרה להצעות שהועלו בפגישה הראשונה, מבלי שיש איזה שהיא תזוזה ממשית בעמדות הטורקיות.
פגישות אלה עוררו תקוות מופרזות בחוגים פוליטיים בישראל כי אפשר עתה להשיג פריצת דרך חדשה ביחסים בעיקר משום שטורקיה שלחה בשבוע שעבר, לפי בקשת גרמניה, 2 מטוסי כיבוי לעזור בהדברת השריפה בכרמל.
אולם המקורות של תיקדבקה מוסרים כי המחווה הטורקית הזו לא הובנה בצורה נכונה בישראל.
לא ארדואן, ולא שר החוץ שלו דאווטולו, יחמיצו הזדמנות להראות כי הם 'הבחורים הטובים' בעימות מדיני-אסטרטגי זה, ואילו ישראל ומנהיגיה הם הנבלים והבריונים המזרח תיכוניים.
מי שמתעלם מנתונים אלה בעקביות הוא שר התשתיות בנימין בן אליעזר המציג את עצמו כאילו יש לו השפעה באנקרה וכי הוא יכול להביא לתיקון היחסים שבין שתי המדינות. לעמדה זו יש שתי בעיות עיקריות:
1. אין לבן אליעזר את השפעה והקשרים אותם הוא מתאר שיש לו בטורקיה. להפך, הטורקים מודעים לקשריו ההדוקים של בן אליעזר ביוון, ולעובדה שהוא מרבה לבלות את סופי השבוע שלו ביוון.
2. בן אליעזר הכניס לניסיונות הישראלים לפתור את המשבר עם טורקיה את הפוליטיקה הפנימית של מפלגת העבודה. יוסף צ'חנובר נשלח לז'נווה להיפגש עם הנציגים הטורקיים, רק לאחר ששר הביטחון אהוד ברק השתכנע לתת הוראה לצ'חנובר להשתתף במפגש זה, כדי לשפר את קשריו, שהורעו לאחרונה, עם בן אליעזר. ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר אף הוא את שליחתו של צ'חנובר מאחר ונוח לו להראות בדעת הקהל הישראלית שהוא איננו דוחה את הג'סטה הטורקית של שליחת מטוסי הכיבוי, למרות שהוא יודע שהיא שנועדה לקדם את עמדתם האנטי ישראלית של ארדואן ושר החוץ שלו דאווטולו. אולם מה שיותר חשוב לנתניהו הוא לנסות ולהחזיק את ברק ובן אליעזר באותה מפלגה, כדי שמפלגת העבודה תישאר עוד כמה חודשים בקואליציה. אם אפשר בימים אלה לעשות ג'סטה, לא לטורקיה, אלא לבן אליעזר, מזווית הראייה של נתניהו זהו מהלך מועיל.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי הטורקים מודעים היטב לכל מהלכים פוליטיים ישראליים פנימיים אלה. כל עוד ישראל תופיע במפגשים שלה עם הטורקים מתוך עמדות חולשה, ושיקולים לא רלבנטיים, כמו המצב הפוליטי הפנימי במפלגת העבודה, ההנהגה הטורקית רק תנצל את המפגשים להעמיק את המשבר בצורה שתשרת אותה במדיניות ההתקרבות הנמשכת שלה לטהרן, ולדמשק.