אין לא לארה"ב ולא לישראל יכולות הגנה יעילות מפני טיל השיוט האיראני החדש 'חובייזה' Hoveizeh, שיש לו טווח של 1,350 ק"מ
טיל השיוט האיראני חדש שהטווח שלו 1,350 ק"מ, אשר איראן הציגה בשבת 2.2, במסגרת החגיגות לציון 40 שנה לעלייתו של משטר האייטוללות השיעיים לשלטון ב-1979, היא התשובה האיראנית לשיגור שערכו ישראל וארצות הברית של טיל החץ 3, עשרה ימים לפני כן ב-22 לינואר, כך מדווחים המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה.
צריך וכדאי לשים לב להתרכזות האיראנית בבניית איום הטילים לטווח בינוני כלפי ישראל.
במשך קצת למעלה מחודש ימים, החל מ-29 לדצמבר 2018 ערכו האיראנים שלושה שיגורים של טילים, שניים מהם ישירים, ואחד במסגרת ניסויים, כלפי ישראל.
ב-29 לדצמבר שיגרו האיראנים מסוריה טיל פאג'ר 5 לעבר מרכז ישראל. כעבור שלושה שבועות, ב-21 לינואר, שיגרו האיראנים טיל נוסף, הפעם טיל פאתח 110 לעבר רמת הגולן. בשבת 2 לפברואר שיגרו האיראנים טיל שיוט וירו אותו בהצלחה למטרה הנמצאת במרחק של 1,200 ק"מ- שהוא המרחק בין איראן לישראל.
הפעם האיראנים רוצים להוכיח בשיגור טיל השיוט שלהם הנקרא 'חובייזה' Hoveizeh שהוא ממשפחת טילי 'סומאר' Soumar, המהווים את עיקר כוח טילי השיוט האיראנים, כי בעוד שמנהלת 'חומה' במפא"ת-המינהל למחקר במערכת הביטחון הישראלית וסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים MDA, עורכים ניסויים בשיגור טילים המסוגלים ליירט טילים מחוץ לאטמוספירה, טהרן מתרכזת בייצור טילי שיוט הטסים בגובה נמוך ביותר מתחת לרשתות המכ"ם.
האיראנים מעריכים, כי לא לארצות הברית ולא לישראל יש מערכות מכ"ם ויירוט, המסוגלות לאתר וליירט טילי שיוט.
( חוייבזה- הוא שטח הביצות הגדול בשאט אל-ערב, שם התחוללו לפני כ-40 שנה הקרבות הכבדים בין צבאות איראן ועיראק, בתקופת סאדם חוסיין.)
ההערכה זו נכונה, מאחר ולשום מערכת צבאית בעולם אין היום תשובה או מערכת הגנה יעילה מפני טילי שיוט.
כדי לאתר וליירט טילי שיוט, לא מספיק במערכות המכ"ם והטילים הקיימות היום, כולל המתקדמות ביותר. יש צורך במגה מערכות מכ"ם וחיישנים אשר יכסו שטחים ענקיים, כדי שיוכלו לאתר טיל או טילי שיוט מתקרבים.
מערכות מכ"ם יעילות מול טילי שיוט המנמיכים טוס רק אם מדובר בטילים קצרי טווח.
לגבי טילים המנמיכים טוס בעלי טווח ארוך, כמו טיל השיוט האיראני החדש, יש למערכות המכ"ם קושי רב לאתר את המטרות המתקדמות לעבר המטרה שלהן בעיקר בגלל מבנה כדור הארץ.
בעוד טיל השיוט ממשיך את דרכו מעל הרים, גבעות, עמקים, קרני המכ"ם נתקלות במכשולים אלה ואינם יכולות להבחין במתרחש מאחוריהם, או במקרה של עמקים, בתוכם.
זו הסיבה מדוע ארצות הברית משתמשת בטילי שיוט מדגם 'טומהוק' Tomahawk, כשהיא תוקפת מטרות בסוריה, או מטרות טרור בחלקים אחרים של העולם. הרוסים משתמשים בסוריה בטילי 'קאליבר' Kalibr-NK cruise missile, ואילו ישראל משתמשת בטילי שיוט מדגם 'דלילה' Delilah, להם יש טווח של 250 ק"מ. ישראל משתמשת גם בסוגים אחרים של טילי שיוט.
לסורים ולכוחות הרוסיים בסוריה, אין יכולות ליירט טילים כאלה.
הדבר הקרוב ביותר הקיים כיום והמסוגל לאתר טילי שיוט מתקרבים, נמצא על גבי כוחות התקיפה Strike Groups, של נושאות המטוסים האמריקניות הגרעיניות.
הריכוז העצום של אניות מלחמה, מטוסי ביון, ומטוסי קרב הפצצה, יוצר ריכוז של מערכות מכ"ם, חיישנים ומרכזי עיבוד נתונים, היכולים להבחין בטילי שיוט המתקרבים לעברם, אבל גם יכולת זו מוגבלת משום שהיא פועלת במרחבי מים עצומים ואיננה יעילה באם היא תוצב על היבשה.
לכן מבחינת איראן ההצלחה בשיגור הטיל 'חובייזה' Hoveizeh ממשפחת טילי 'סומאר' Soumar, מהווה התקדמות צבאית משמעותית.
הניסיון המערבי, שנעשה גם בשבת, להטיל ספק ביכולות המבצעיות של הפיתוחים הצבאיים האיראניים, איננו תופס במקרה הזה של טיל השיוט החדש.
לפני שנתיים, בספטמבר 2017, כאשר שר ההגנה האיראני החדש גנרל אמיר חאתמי Brigadier General Amir Hatami מונה לתפקידו, כתבו המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי הקצין האיראני הוא תומך נלהב בפיתוח טילים בליסטיים וטילי שיוט, ותומך נלהב של הגנרל קאסם סוליימני-מפקד גדודי אל קודס האיראנים.
שיגור טיל השיוט 'חובייזה' Hoveizeh, הוא לא רק אחד מהישגיו העיקריים, אלא שהוא גם נותן בידי קאסם סוליימני נשק רב עוצמה.