אין לרוסים מערכת טילי S-300 פנויה להעביר לאיראנים. משלחת צבאית איראנית תבוא למוסקבה
בלעדי ומיוחד למקורות הצבאיים של תיקדבקה: למרות ההודעות האיראניות, כי הם מקווים לקבל את מערכת טילי ה-S-300 עד סוף השנה, אין לתעשייה הצבאית הרוסית המייצרת את הטילים וחלקיהם, כולל מערכות המכ''ם, וגם לא לצבא הרוסי מערכת טילים פנויה אותה אפשר להעביר מיד לאיראן. להיפך בתעשייה הצבאית הרוסית יש פיגור רב בייצור ואספקת המערכת.
במקביל, גם במערכות ההגנה האנטי אווירית הרוסיות, אין מערכות פנויות כאלה, אותן אפשר להעביר לאיראן.
בגלל המתיחות הצבאית-המדינית בה רוסיה נמצאת עם ארה''ב ומדינות אירופה, העבירו הרוסים בחודשים האחרונים סוללות טילי S-300 לאזורים בדרום רוסיה הגובלים עם אוקראינה.
טילים אלה נועדו ליצור מטריה אנטי אווירית מעל הבדלנים הפרו-רוסיים הנלחמים במזרח אוקראינה מול חיל האוויר האוקראיני. ואכן מאז הצבתם חיל האוויר האוקראיני כמעט ואיננו פועל באזורי הקרבות. סוללות נוספות נפרסו בבסיסים הימיים והאוויריים הרוסיים בים השחור ובחצי האי קרים.
רוסיה גם העבירה סוללות טילי S-300 וטילי S-400 (אותה משפחת טילים), למובלעת הרוסית האסטרטגית קליניגראד Kaliningrad אשר על חוף הים הבלטי. קליניגראד היא העמדה הצבאית הרוסית הקדמית כלפי אירופה.
עם התגברות המתיחות הצבאית עם ארה"ב בשנים האחרונות, בעיקר בגלל התנגדות חריפה של רוסיה להצבת מערכות ההגנה האמריקניות נגד טילים במזרח ומערב אירופה, הציבו הרוסים במובלעת טילי 'איסקנדר' 9K720 Iskander -NATO name SS-26 Stone. אלה הם טילים בליסטיים לטווח קצר המסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים. טילי ה-S-300 הועברו לקליניגראד כדי להגן על טילים אלה.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי למרות שהרוסים כבר אימנו בחמש השנים האחרונות צוותים איראניים רבים בהפעלת טילי ה-S-300, כאשר מידי פעם צוותים אלה מגיעים לרוסיה לשם רענון ותרגול (אותו תהליך ביצעו הרוסים עם צוותי הפעלה סוריים), הצוותים האלה אינם מסוגלים להפעיל כל מערכת שהיא של טילים אלה.
הדיון בין הרוסים והאיראניים על נושא אספקת ה-S-300 הנמשך כבר שמונה שנים מאז 2007, אף פעם לא הגיע לשלב בו הוחלט איזה סוג של טילים האיראנים יקבלו. משפחת טילי ה-S-300 היא משפחה ענפה מאוד של סוגי טילים רבים S-300 Family, שנועדו לשרת קשת רחבה של מטרות.
משפחת טילי ה-S-300 מונה לא פחות מ-6 סוגים עיקריים, שלכל אחת מענפי המשפחה יש 7 סוגי טילים עיקריים, שגם הם מחולקים ל-16 סוגי טילים משניים. קבוצות אלה כוללות גם את טילי ה-S-400.
המקורות המודיעיניים ובמוסקבה של תיקדבקה מוסרים, כי היועץ לביטחון לאומי האיראני עלי שחמנאי Ali Shamkhani, הנמצא בביקור במוסקבה, סיכם עם הרוסים, כי משלחת צבאית איראנית תבוא בקרוב לרוסיה, ולאחר שיוצגו לפניה כל ענפי משפחת טילי ה-S-300, היא תחזור לטהרן שם יוחלט איזה סוג של טילים איראן מבקשת לקבל.
המדובר בתהליך ארוך שייקח חודשים רבים. שאלה נוספת היא כמובן באם הרוסים יהיו מוכנים לספק כל סוג שהוא של טילים שאיראן תבחר, או שייפתח סיבוב חדש של שיחות רוסיות-איראניות בו ייקבע סוג הטילים שיסופק. ההערכה הצבאית-מודיעינית היא שבמצב הנוכחי שאיפת האיראניים לקבל את הטילים עד סוף 2015, איננה מציאותית.
גם וושינגטון וגם ירושלים ערות למצב הזה, שעלה בשיחותיהם של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי עם שר החוץ הרוסי סרגי לברוב, ביום ב' 13.4, וגם בשיחה שקיימו הנשיא ולדימיר פוטין וראש הממשלה נתניהו, ביום ג' 14.4.