איראן, ומחירי הנפט הנוסקים, מטילים צל כבד על הדולר.
הפרשן הפיננסי של תיקדבקה: הדולר נחלש ביום שני 23.1 ביותר מאחוז, מול כל המטבעות המרכזיים, מאז פתיחת שבוע המסחר בשווקים הבינלאומיים. היורו, התחזק מסיום המסחר ביום שישי ביותר מאחוז, וקבע רמת שיא שנתית חדשה ל 2006 : 1.2295 דולר ליורו ( בהשוואה לרמת 1.2140 בסיום המסחר ביום שישי ).
ארבע סיבות עיקריות להחלשות הדולר בשווקים .
1. החשש מהתחממות הסכסוך הבינ"ל עם אירן.
2. עלייה במחירי הנפט.
3. אי-יציבות וירידות חדות בשווקי המניות ביפן ובארה"ב בשבוע האחרון..
4. צפי כי העלאות הריבית בארה"ב קרובות לקיצן.
5. הגרעון המסחרי האמריקאי.
איראן.
התחממות הסכסוך הבינ"ל עם איראן, והצפי להטלת סנקציות כנגד המשך פיתוח תוכנית הגרעין האיראנית, הוא אחד הגורמים המרכזיים לאי היציבות בשוקי המטבע, והבורסות בשבוע האחרון. תרחיש האימה של סוחרי המטבע ומניות, הינו האפשרות שהסכסוך עם איראן יימשך ויתפתח בחודשים הקרובים, ועלול לעבור מסנקציות, ועימותים מדיניים לפעילות צבאית. באחת מסקירות הבוקר של בנק זר גדול, אף הוזכרה האופציה `שישראל שומרת האפשרות להגן על עצמה, ולתקוף את אירן בבוא הזמן`, כסיכון אפשרי לדולר בעולם. ההתפתחות האחרונה בנושא האיראני, היו הידיעות בימים האחרונים כי טהרןו משכה את פיקדונותיה מבנקים אירופאים, מחשש שכספים אלו יוחרמו, כחלק מסהנקציות הבינלאומיות נגד איראן. בשווקי הכספים לא ברור לאן יכולה איראן להפנות את יתרות המט"ח הגדלות שלה הנאמדות בכ- 40 מיליארד דולר. אולם עצם הדיבורים על כך מגבירים את אי היציבות בשוקי ההון הבינלאומיים.
מחירי הנפט הנוסקים.
בעקבות הסכסוך עם איראן, אחת יצואנית הנפט השלישית הגדולה בעולם, ( 4 מיליון חביות ליום) והחשש להמשך אספקת נפט מהמזרח התיכון. בנוסף התקפות של מורדים חמושים, על צינורות הנפט בניגריה, מאיצה את העלייה במחיר הנפט הגולמי, שקבע גם הוא ביום שני 23.1, שיא שנתי חדש לשנת 2006, ברמת 68 דולר לחבית נפט. המשך עליית מחירי הנפט, עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית, להאיץ את האינפלציה העולמית , ולפגוע בשוקי המניות – תופעות שלילות שלרוב פוגעות בדולר.
ירידות חדות בשוקי המניות בעולם.
בשבוע שעבר צנח מדד המניות היפני, מדד הניקיי, בקרוב לשבעה אחוזים! מרמות השיא של תחילת ינואר, לאחר שמדד מניות זה זינק בכ-45 אחוז בחצי השנה האחרונה. העילה לירידות השערים החדות בשוק היפני, הייתה שערורייה חשבונאית באחת מחברות האינטרנט המובילות ביפן. גם מדדי המניות בארצות הברית ספגו ירידות של כ 2 אחוז ביום שישי האחרון בתגובה לעלייה במחירי הנפט. למרות שלדעת הפרשן הפיננסי של תיקדבקה, שוקי המניות עומדים בפני תקופה של קונסילדציה (התייצבות) בימים הקרובים, המשך ירידות בשוקי המניות עלולה לפגוע גם בדולר.
הריבית בארצות הברית.
הערכות בשווקים כי רצף העלאות הריבית בארה"ב מתקרב לסיומו, וצפויות רק עוד כשתי העלאות בריבית הדולרית. ומנגד העלאת הריבית באירופה בחודש דצמבר האחרון,(לראשונה מזה כשנתיים וחצי,) וספקולציות כי ייתכן ואנו נמצאים בתחילת סדרת העלאות באירופה. בפועל התחיל להצטמצם הפרש הריביות בין הדולר ליורו, עובדה המקטינה את האטרקטיביות באחזקת דולרים.
הגרעון המסחרי האמריקאי.
הגרעון האמריקני ממשיך להוות איום מבני על יציבות הכלכלה האמריקאית והעולמית.
למרות שהגרעון המסחרי הענק של ארה"ב שמסתכם בכ-65 מיליארד דולר בחודש, אינו ידיעה כלכלית חדשה, הנושא חוזר שוב לכותרות הכלכליות ע"י משקיעים בינלאומיים גדולים, דוגמת וורן באפט, וג`ורג` סורוס. בשבוע האחרון ציינו אפילו בכירים בבנק הפדרלי האמריקאי המרכזי, שהגרעון הענק במאזן הסחר האמריקאי, מהווה לאורך זמן איום ליציבות הפיננסית האמריקאית.
איך השוק המקומי מושפע מהתפתחויות אלה?
החלשות הדולר בעולם כמעט ולא הורגשה בשוק המט"ח הישראלי. הדולר ממשיך להיסחר בשבועות האחרונים ברמות 4.65-4.60 ₪ לדולר. דומה ששוק המט"ח בישראל, ובדומה גם שוק המניות התל-אביבי, עדיין נהנה מאופטימיות גדולה מאוד לגבי ההתפתחויות הכלכליות והמדיניות בישראל. יש המעריכים כי גם פקיעת אופציות דולר-₪ בבורסה ביום שלישי 24.1, ופקיעת אופציות על מדד ת"א25 ביום חמישי 26.1,, גורמות להקטנת התנודתיות בימים האחרונים.
לסיכום, לדעת הפרשן הפיננסי של תיקדבקה, הדולר מאבד מזוהרו בשוקי המטבע העולמיים. שבירת רמת ההתנגדות של 1.2150-80 דולר ליורו, סללה את הדרך להמשך התחזקות היורו לעבר רמות 1.25-1.24 דולר ליורו בשבועות הקרובים.