איראן מכינה את צי הצוללות שלה לפעולה בים התיכון. לצוללות האיראניות יכולת לשגר טילים אל מטרות חוף ממעמקי הים.

בלעדי ומיוחד למקורות הצבאיים של תיקדבקה: איראן מפתחת שני ציים של צוללות. צי של צוללות קטנות אשר תפעלנה במפרץ הפרסי, וצי של צוללות ארוכות טווח בעלות טווח של למעלה מ-12.000 ק"מ, אשר תפעלנה בים התיכון נגד מטרות אמריקניות וישראליות, כולל ערי החוף הישראליות, ובראשן תל-אביב. שר ההגנה האיראני מוסטפה נא'גר, אמר ביום ג' 27.11, כי הצי האיראני יקבל השבוע צוללת חדשה מתוצרת איראנית. הוא לא מסר פרטים נוספים. הצוללות המבצעיות הקטנות, נועדו לפעול במפרץ נגד מטרות אמריקניות, ומטרות חוף, כולל מתקני הנפט. צוללות אלה תפעלנה ביחד עם כוחות המרינס הגדולים של משמרות המהפכה האיראנים. כוח שני של צוללות, הן צוללות מתוצרת רוסית, סינית, ותוצרת מקומית איראנית, מדגם 'קילו' Kilo class sub, המסוגלות לפעול בים התיכון.כבר בשבת 24.11, אמר מפקד האיראני אדמירל חביבולה סאיירי Admiral Habibollah Sayyari, כי הצוללת החדש תפעל במפרץ הפרסי באזור מצרי הורמוז. עוד הוסיף מפקד הצי האיראני, כי אין לטהרן שום תוכניות לסגור את מצרי הורמוז, במקרה של עימות צבאי עם ארצות הברית.
המקורות הצבאיים והאיראנים של תיקדבקה מציינים, כי מדובר בשינוי במחשבה האסטרטגית האיראנית, שעד עתה ראתה בסגירת מצרי הורמוז, בהם עוברים כל יום כשליש מתצרוכת הנפט בעולם, אחד מאמצעי התגובה היעילים ביותר במקרה של התקפה צבאית עליה. איראן החליטה לסגת ממדיניות זו בגלל שתי סיבות, אחת מדינית ואחת צבאית. סיבה מדינית: עקב השפעתה ההולכת וגוברת במדינות המפרץ הפרסי, טהרן איננה רוצה להופיע בפניהן כמי שמאיים על כלכלתן ועל המקור העיקרי של הכנסתן-ייצוא הנפט. הסיבה צבאית: היכולת האיראנית להציב את הצוללות שלה בים התיכון, לאחר שפיתחה יכולת של שיגור טילים ממעמקי הים.
המקורות הצבאיים שלנו מוסרים כי לאיראנים יש היום, בסה"כ 6 צוללות מדגם 'קילו' הרוסי, מהן כנראה, רק 3 או 4 הן במצב תפעולי מבצעי. אולם ידוע כי האיראנים, הזמינו עוד 12 צוללות, מהסוג הזה מסין. אין מידע מדויק האם הצוללות הראשונות מסין הגיעו כבר לאיראן, ואם הן הוכנסו לשירות מבצעי, אולם הנחה המודיעינית כי בשבועות האחרונים החלו האיראנים לקבל את הצוללות הראשונות האלה מסין.
בהקשר זה, מציינים חוגי צי אמריקנים וישראליים את דבריו של הדובר והפרשן הראשי של משרד ההגנה האיראני הגנרל ריזאה נחדי Reza Naghdi, שאיים ביום ב' 12.11, בהודעה שרק מעטים שמו לב אליה, בהתקפת צוללות איראניות על תל-אביב. 'אם איראן תותקף, הצי האיראני, ובמיוחד הצוללות שלו יכולות להגיע ולתקוף מטרות בחופי ישראל'. הגנרל האיראני אמר, כי התגובה האיראנית להתקפה, איננה חייבת להיות, כפי שכולם מצפים, ירי טילים, או גלי מתאבדים על מטרות ישראליות ואחרות. התגובה יכולה לבוא גם דרך הים.
הגנרל ריזאה נחדי Reza Naghdi, איננו דובר רגיל של משרד ההגנה האיראני, אלא איש צבא איראני הנחשב כסמכות ניתוחית בעלת יוקרה בדרגה לאומית, היודעת ומכירה היטב את החומר העומד לרשותה.
צריך וכדאי לזכור, כי התגובה האיראנית העיקרית לפריצת המלחמה בין ישראל לחיזבאללה בקיץ שנה שעברה, הייתה תגובה ימית, כאשר קציני צי איראנים ביחד עם אנשי חיזבאללה שיגרו ב-14 ביולי 2006, מבסיס חוף של צבא לבנון, את הטיל הימי C-802 שפגע בספינת הטילים הישראלית אח"י חנית. פגיעה זו נחשב למכה הקשה ביותר שחיזבאללה הנחית במלחמה על צה"ל.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים, כי חודש אחד לאחר מכן, באוגוסט 2006, החלה איראן עורכת, ניסויים בשילוח טילים מצוללות.
לאיראנים יש עתה יכולת לשגר מתחת לפני המים טיל רוסי מדגם 'קלאב-Klub-S -3M54 מטווח של 300 ק"מ, הנושא ראש נפץ של חצי טון.
הטילים משוגרים באמצעות צינורות שילוח הטורפדו של הצוללת שקוטרם הוא 533 מ"מ, או, 21 אינץ'.
הצוללות מדגם 'קילו' הן בנפח של 4000 טון, אורכן הוא 74 מטר. מהירותן היא קרוב ל-30 קשר לשעה. הצוללות מסוגלות לצלול לעומק של 300 מטר, והטווח שלהן הוא למעלה מ-12.000 ק"מ . צוות הצוללת מונה 52 מלחים, ולרשותו עומדים, תלוי בסוג הצוללת 6 עד 8 קני שילוח של טורפדו 533 מ"מ, 24 מוקשים, וטילים להגנה מפני מטוסים.
המנועים השקטים במיוחד של הצוללת והיכולת שלה להתחמק מהעוקבים אחריה ולהעלם, נתנו לה את הכינוי 'החור השחור' על ידי הצי האמריקני.

Print Friendly, PDF & Email