איראן מנצלת ביעילות את צירוף האירועים הבינלאומיים, ובייחוד את רצח בוטו, כדי להתקדם, באין מפריע, בתוכניותה הגרעיניות והאזוריות.

בלעדי ומיוחד למקורות האיראנים של תיקדבקה: בעוד העולם מתעסק ביום האחרון של שנת 2007, במתרחש בפקיסטן ובגורל הנשק הגרעיני שלה, ממשיכה איראן בשקט, ללא הפרעה וללא סנקציות כשלהן באופק, להעשיר אורניום ולהתקדם בתוכנית הצבאית הגרעינית שלה. ביום א' 30.12 בלילה, אמר שר החוץ האיראני מוטאקי, כי חגיגות חנוכת הכור הגרעיני בבושייר תערך לא מאוחר מאמצע שנת 2008. איראן, אמר מוטאקי, תמשיך להעשיר אורניום, כדי שיהיה לה יכולות לייצר בעצמה מוטות דלק גרעינים אשר יספיקו, לדבריו להפעלתם של 20 כורים גרעיניים נוספים שיוכלו לייצר חשמל בהיקף של 20.000 מגאווט. איראן החלה כבר בשבוע שעבר בבניית כור גרעיני שני באזור הנפט שלה חוזיסטן, שתהייה לו יכולת ייצור של 360 מגאווט. מומחים צבאיים מערביים אומרים, כי כמות כזו של תחנות כוח גרעיניות תוכל לספק לאיראן את האורניום הדרוש לה לבניית פצצות וראשי חץ גרעיניים.b< ביום א' הושלמה ההעברה של המשלוח השני של מוטת דלק גרעיניים רוסיים לאיראן.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מציינים, כי איראן מנצלת ביעילות רבה את צירף האירועים של פרסום דו"ח המודיעין האמריקני ה-NIE ב-3 בדצמבר, ואת רצח בנזיר בוטו, שלושה שבועות לאחר מכן ב-27 לדצמבר, כדי להתקדם, באין מפריע, בתוכניותה הגרעיניות והאזוריות שלה.
מאז פרסום דו"ח המודיעין האמריקני, החלה נהירה של שליחים ממדינות רבות בעולם וגם במזרח התיכון לטהרן, במטרה לקחת חלק בתהליך ההשלמה ההדדי המתחולל בין וושינגטון ובין טהרן. משלחות כלכליות יפניות, גרמניות, רוסיות, ושל מדינות המפרץ, נמצאות בימים אלה בטהרן. הרוסים שלחו לטהרן גם משלחת צבאית גדולה.
במקביל שלחה איראן, למדינה הערבית הגדולה ביותר מצרים, את מי שהיה היועץ לביטחון לאומי שלה עלי לאריג'ני, הנמצא במצרים כבר 10 ימים. טהרן הטילה עליו להביא לא רק לחידוש היחסים הדיפלומטיים בין טהרן לבין קהיר, אלא גם לקשירת יחסים כלכליים וגרעיניים נרחבים בין שתי המדינות.
על היחס בו המצרים מתייחסים לעלי לארג'ני, תעיד העובדה, כי בנסיעותיו ברחבי מצרים, וגם לשארם-א-שייח', לשם הגיע שעות מספר בלבד לאחר שאהוד ברק שר הביטחון עזב אותה ( ביום ד' 26.12), הועמד לרשותו מטוס הנשיאות המצרי, בו משתמש הנשיא חוסני מובראק.
ביום א' 30.12, הציע לאריג'ני להעמיד לרשותה של מצרים את הידע הגרעיני האיראני. המקורות שלנו מציינים, כי מאחר ותוכניות של שיתוף פעולה גרעיני, כולל העשרת אורניום משותפת, נידונות עכשיו בסדרה של שיחות חשאיות המתנהלות בין טהרן והגוף המייצג את מדינות המפרץ הפרסי ה-GCC, אפשר וצריך להניח, כי אם יושג הסכם גרעיני איראני-מפרצי, גם מצרים תכלל בו.
רק מעטים שמים לב לעובדה כי ביקורו של לאריג'ני בקהיר מתקיים ימים ספורים בלבד לפני שהנשיא האמריקני ג'ורג בוש, מגיע לביקור במזרח התיכון, ובמצרים. כאשר בוש יגיע לקהיר, הוא ימצא לפניו, כי ההתפתחות או העובדה המדינית העיקרית החדשה במצרים, נקבעה כבר לפני בואו, וכי המדובר במערכת חדשה מסועפת של יחסים מצריים-איראניים. כל התפתחויות האלה הביאו את שר החוץ האיראני מוטאקי, להעלות את הרף, בשיחות האמריקניות-איראניות המתנהלות בגדאד על המצב בעיראק.
עבור האמריקנים יש לשיחות אלה חשיבות מרובה, מאחר וזו המסגרת המפקחת על הזרמת הנשק האיראני לעיראק, אשר בחודש האחרון כמעט והופסקה כליל, במסגרת ההבנות שהושגו בין וושינגטון וטהרן. מוטאקי אמר ביום א', כי לאיראן יש עתה פיקפוקים לגבי המשך השיחות, לגבי צורת ניהולן ושיתוף הפעולה האמריקני בהן, וההתחייבות האמריקנית למלא אחר הסיכומים המושגים בהן. ציטוט המקור:
Iran "has concerns about the way the other side would cooperate in these talks and also the commitment of the other side to the results."
במילים אחרות, טהרן מרגישה את עצמה, כל כך בטוחה בימים אלה, עד שהיא דורשת וויתורים אמריקנים נוספים, שיבטיחו את המשך השיחות.
מול תנופה מדינית-אסטרטגית איראנית זו, יש שיתוק מדיני ישראלי מוחלט.

Print Friendly, PDF & Email