איראן מקימה בסיס צי ולוגיסטי קבוע בסוריה. בלטקיה ייבנו ימח"ים של משמרות המהפכה

המקורות הצבאיים ואיראניים של תיקדבקה מדווחים בלעדית כי הסכם שיתוף הפעולה הימי שנחתם בין הציים של איראן ושל סוריה ביום ו' 25.2 בלטקיה, יומיים בלבד לאחר ששתי אוניות המלחמה האיראניות הגיעו לסוריה דרך סואץ (יום ד' 24.2), קובע כי איראן תתחיל מיד בהקמת בסיס ימי גדול בלטקיה, שיהפוך להיות הבסיס הימי הקבוע של איראן בים התיכון. כמו כן יש בחוזה סעיף המתיר לצבא ומשמרות המהפכה האיראניים להקים ימח''ים בשטח הבסיס, ולהציב שם מערכות נשק עליהן תחליט איראן, תוך מתן הודעה מוקדמות לסוריה. סעיפים אחרים בהסכם מדברים על עבודות איראניות מקיפות להעמקת המעגן בלטקיה שיועמד לרשות טהרן, כדי שיוכלו לעגון בו אוניות מלחמה גדולות וצוללות. על הקמת מערך של מזחים, ועל הקמתם של הימח''ים האיראניים המכונים בחוזה 'מתקני חוף' coastal installations. בכך נקבעה בפעם הראשונה לא רק נוכחות ימית קבועה איראנית בים התיכון, אלא נוכחות צבאית איראנית קבועה בסוריה, והנחת תשתית לוגיסטית לבואם של כוחות צבא איראניים לסוריה בעת מלחמה מזרח תיכונית חדשה.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי בין 250 אנשי הצוות של סיירת האספקה האיראנית חארג' Khark שהגיעה ללטקיה דרך תעלת סואץ, ואשר הוגדרו על ידי האיראנים 'כקדטים', ישנם צוותי הקבע הראשונים של הבסיס האיראני אשר יעסקו בהקמתו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי זה לא היה מקרה שביום ד' 23.2, כאשר אוניות המלחמה האיראניות סיימו לעבור בערב את תעלת סואץ ונכנסו לים התיכון, נורו 2 טילי גראד על ידי הג'יאהד האיסלמי לעבר באר שבע ונתיבות. היה זה איתות ברור מצב טהרן כי היא ניצחה במאבק על העברת אוניות המלחמה שלה בסואץ, וישראל הפסידה. כמו כן היה בירי הטילים איתות ברור למה בדיוק טהרן מתכוונת כאשר היא מציבה את אוניותיה בים התיכון, קרי-עליית מדרגה בעימות עם ישראל לא רק בחזית הימית, אלא גם בחזית היבשתית. בישראל העדיפו להתעלם מכל המסרים האיראנים האלה כאילו הם אינם קיימים.
זה גם לא היה מקרה שיום אחד בלבד לאחר חתימת ההסכם הזה בין דמשק וטהרן, הודיע שר ההגנה הרוסי אנטולי סרדיוקוב Anatoly Serdyukov כי החוזה שנחתם בין דמשק ומוסקבה לאספקת טילי שיוט ימיים מתקדמים מדגם Yakhont נמצא בביצוע. מאחר והמדובר בטילי שיוט מתקדמים נגד אוניות בעלי טווח של 300 ק''מ, המסוגלים לטוס בגובה נמוך מעל פני המים שקשה מאוד לגלותם, משמשת ההודעה הרוסית איתות לטהרן ולדמשק כי מוסקבה תומכת בהקמת הבסיס האיראני בלטקיה, שיהיה סמוך לבסיס הימי הקבוע הרוסי ההולך ומוקם בימים אלה בטרטוס, והיא לא רק מוכנה לתרום להגנתו של הבסיס האיראני, אלא היא מקווה גם לשיתוף פעולה מבצעי בין הציים הרוסיים, האיראניים, והסוריים, בים התיכון.
התפתחויות חמורות אלה לנוכחות הימית של ארצות הברית בים התיכון, והמסוכנות ביותר מבחינה צבאית ואסטרטגית לישראל, הוגדרו ביום ב' על ידי שר הביטחון הישראלי אהוד ברק, 'כטיול של קדטים' שאיננו מצריך תגובה ישראלית, ובקביעה כי 'בשלב זה לא קיים שום איום מבצעי על ישראל'.
שר הביטחון גם קבע נמרצות כי תעלת סואץ פתוחה למעבר חופשי של כל אוניות מלחמה, ואי אפשר היה לעצור את מעבר אוניות המלחמה האיראניות. בכך התעלם ברק מכך כי במשך 30 שנה לפני מעבר אוניות המלחמה האיראניות, כלומר החל מ-1981, שום אוניית מלחמה איראנית לא עברה את תעלת סואץ, משום שמצרים לא אפשרה זו. ברק לא התבקש וגם לא הסביר את הסתירה בין מה שהתרחש בעבר בתעלת סואץ, ולמה שמתרחש היום.
לעומת זה הרחיב ברק בתיאורו את מה שהוא מכנה 'הסימנים שמראה באחרונה הנשיא בשאר אסד לחדש את המשא ומתן המדיני עם ישראל להשגת שלום'.
זמן קצר לאחר דבריו ברק, לא רק ששר ההגנה הסורי עלי חביב Lt. General Ali Mohammad Habib, ניפץ את תיאורית 'טיול הקדטים' של ברק, אלא הגדיר אותו כצעד שמטרתו לשתק את היכולת הצבאית הישראלית.
בטקס קבלת פנים ביום ב' שערך למפקד הצי האיראני האדמירל חביבולאה סאייארי Rear Admiral Habibollah Sayyari, אמר הגנרל חביב: 'הימצאותן של אוניות המלחמה האיראניות, בפעם הראשונה ב-32 השנים האחרונות בים התיכון הוא צעד גדול שישתק את ישראל'. ציטוט המקור: Iranian warships presence in Mediterranean Sea for the first time after 32 years is a great move that going to crippled Israel.  ידיעה זו לא זכתה לשום איזכור בישראל.

 

Print Friendly, PDF & Email