איראן מתקדמת במהירות לא רק לקראת בניית פצצה גרעינית מאורניום מעושר, אלא גם לקראת פצצה גרעינית מפלוטוניום
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: בעוד הנשיא אובמה רומז ביום ה' 19.11 לפנות בוקר בסיאול, כי החל המהלך להחרפת הסנקציות על איראן באומרו כי בשבועות הקרובים ארצות הברית ובעלות בריתה תעסוקנה בהרכבת חבילת סנקציות על איראן שתבהיר לטהרן כי כדאי לה לקבל את מה שהוא כינה 'ההצעה ההוגנת' של המעצמות בדבר העשרת האורניום, מתברר כי באיראן עוסקים בקדחתנות בהכנות לפיתוח פצצה גרעינית מפלוטוניום, ולא רק מאורניום מועשר.
רק מעטים שמו לב לכך, כי בדו"ח האחרון של הסוכנות הגרעינית של האו"ם בווינה ה-IAEA על התוכנית הגרעינית האיראנית, נאמר כי בסיור ביקורת שערכו פקחי האו"ם בחודש אוקטובר באתר הגרעיני באיספהן, הם גילו 30 טון מטריים metric tons-IS של מים כבדים, שהיו מוסתרים בתוך 600 מכלים, כאשר כל מכל מכיל 13 גלונים. מצורת המכלים,
וסימנים אחרים לפקחים היה ברור, כך נכתב בדו"ח, כי המים הכבדים לא ייוצרו במפעל המים הכבדים האיראני הנמצא באראק Arak, אלא שאיראן הצליחה לקנות אותם מגורם חוץ ולייבא אותם לאיראן.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי השימוש במידה של טון מטרי metric tons-IS נועד להראות את כמות האנרגיה היכולה להשתחרר מהם. זו היא הדרך בה קובעים את עוצמתן וסוגן של הפצצות הגרעיניות בקילוטון Kilotons, או במגטון megaton. לדוגמא: הפצצה הגרעינית האמריקנית אשר הוטלה על הירושימה הייתה שווה ל-20 קילוטון של TNT. במילים אחרות, מכמות המים הכבדים שנתגלתה באיספאהן, אפשר יהיה לבנות לפחות פצצה אחת מפלוטוניום, זאת כאשר כור הפלוטוניום האיראני הולך ונבנה ליד מתקן המים הכבדים באראק יושלם.
למים כבדים יש שימושים אזרחיים רבים, אולם מים כבדים משמשים גם לייצור טריטיום tritium שהוא המרכיב בו משתמשים להגדיל את עוצמת הנפץ של ראשי חץ גרעיניים.
חשיפת המים הכבדים באיספהן מעלה לפחות 3 שאלות מרכזיות לגבי התוכנית הגרעינית האיראנית.
1. בעוד שהביקורת באתר הגרעיני התת-קרקעי בפורודו Fordu שליד קום, העלה את החשש כי איראן מסתירה את קיומם של מתקני גרעין סודיים נוספים, באה מציאת של המים הכבדים באיספהן ומאשרת לא רק קיום מתקנים כאלה, אלא שהמאמץ הגרעיני האיראני, הוא מאמץ צבאי ולא אזרחי 'לצרכי שלום' כפי שאיראן טוענת.
2. שאלה חשובה לא פחות היא איזה מדינה, או גורם, מכרו והעבירו את המים הכבדים לאיראן, דבר העומד בניגוד לכל החלטות מועצת הביטחון בנושא הגרעיני האיראני. ההחלטות אוסרות על מכירה או ייצוא חומרים גרעיניים לאיראן.
עצם העובדה כי הייתה מדינה או גורם שהיו מוכנים להפר את החלטות מועצת הביטחון, מראה עד כמה הסנקציות המורחבות על איראן שהנשיא אובמה מחפש עתה דרכים לאשרן במועצת הביטחון, ושהסיכוי לאישורן, בגלל התנגדות רוסיה וסין הוא נמוך ממלא, אינן יעילות ולא תעצורנה את התוכנית הגרעינית האיראנית.
המקורות שלנו מוסרים, כי ב-10.11 פנה בכתב יו"ר ה-IAEA ד"ר אל ברדעיי לוועדה לאנרגיה גרעינית האיראנית, וביקש ממנה לאשר את מציאתם של המים הכבדים, ולהמציא מידע והסברים על מקורם. עד היום טהרן לא השיבה.
3. מציאת מכלי המים הכבדים באיספהן היא הוכחה נוספת כי הכור באראק, הוא כור צבאי למטרות צבאיות ולא למטרות אזרחיות כמו שאיראן טוענת.