איראן נכנסה לשלב האחרון לקראת חציית הקו הטכנולוגי לייצור פצצה גרעינית.

בלעדי ומיוחד למקורות המודיעיניים והאיראניים של תיקדבקה: עם סיום שיחותיו, ביום ו' 13.7, של סגן ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית IAEA , אולי איינונן Ollie Heinonen בטהרן, והפרסום של פרטי ההסכם שהושג בין הוועדה וטהרן, לפיהם יורשו צוותי פקחים להיכנס עד סוף החודש למפעל המים הכבדים באראק Arak, ולמתקני העשרת האורניום האיראניים בנאטאנז Natanz, התברר כי איראן זכתה בעוד כמה חודשים בהם היא תוכל להמשיך להעשיר אורניום למטרות צבאיות, ולהמשיך ולפתח את תהליך בניית הפצצה הגרעינית שלה, ללא הפרעה. חודשים אלה הם המכריעים בפיתוח התוכנית הגרעינית האיראנית, מאחר ואם איראן תצליח לעבור אותם בשלום, ללא לחץ צבאי או כלכלי נוסף, היא תחצה כבר בעוד 4 או 5 חודשים, את הסף הטכנולוגי של בניית פצצה גרעינית.
בעוד ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית ד"ר מוחמד אל ברדעיי Mohammed ElBaradei, מזדרז כבר להודיע כי הבנות אלה ימשמשו דרך לפתרון מה שהוא מכנה 'הסכסוך הדיפלומטי עם איראן', ושר החוץ האיראני מנוצ'ר מוטאקי מכריז, כי 'נפתח פרק חדש ביחסי איראן עם הוועדה לאנרגיה גרעינית', מוסרים המקורות המודיעיניים של תיקדבקה כי המשמעות האמיתית של הסכם זה כי איראן התקדמה בחודשים האחרונים בצורה כל כך מהירה ומרשימה בהעשרת האורניום ובפתוח בניית הנשק הגרעיני שלה, עד כי אין לה כל בעיה להבטיח את כניסתם של הפקחים לאראק ולנטאנז, ולהציג בפניהם תוכניות התחלתיות של שימוש בפלוטוניום שבוצעו בעבר הרחוק על ידי מדענים איראנים.
המקורות שלנו מוסרים כי מפעל המים הכבדים באראק, נמצא רק בשלבי הפעלתו הראשונים, ותעבורנה עוד שנים רבות עד שהאיראניים יוכלו להפיק ממנו כמויות של איזוטופים המתאימים לייצור נשק גרעיני מפלוטוניום.
במילים אחרות, איראן מתרכזת עכשיו בבניית נשק גרעיני שייוצר מאורניום מעושר, ורק בשלב הבא, בעוד כמה שנים, היא תפנה למסלול של בניית נשק גרעיני מפלוטוניום. לגבי המפעל להעשרת אורניום בנאטאנז, לא הושג שום סיכום בין איראן ובין הוועדה לאנגריה גרעינית IAEA, לאיזה חלקים של המפעל פקחי הוועדה יורשו להיכנס, ואיזה נושאים הם יוכלו לבדוק.
על זה יצטרך להתנהל משא ומתן נפרד, היכול להתארך חודשים רבים או אפילו שנה עד שנתיים, מבלי שהפקחים יכולים בינתיים להיכנס למפעל.
מאחר והנחת שירותי המודיעין של ארצות הברית וישראל היא, כי איראן תחצה את הקו הטכנולוגי שיאפשר לה לבנות נשק גרעיני תוך 6 חודשים, כלומר עד דצמבר 2007, תוכל איראן להמשיך בעבודות אלה ללא הפרעה, כאשר מנהלי האסטרטגיה הגרעינית האיראנית, ראשי הוועדה לאנרגיה גרעינית, וראשי המדינות המתנגדות גם להרחבת הסנקציות של מועצת הביטחון, וגם לכל תקיפה צבאית אמריקנית או ישראלית, מנופפים בהסכם שהושג השבוע בטהרן, כאילו המדובר בפריצת דרך שתמנע מאיראן בסופו של התהליך, לפתח נשק גרעיני.
בהקשר זה צריך לציין 3 נקודות:
1. באמצע השבוע, הכריז ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית ד"ר מוחמד אל ברדעיי, כי איראן האטה את קצב העשרת האורניום בנאטאנז. דבריו קבלו תמיכה מיידית מנשיא איראן אחמדינז'אד, שאמר כי ייתכן כי קצב העשרת האורניום אכן הואט, אבל אין לכך כל משמעות לגבי השגת המטרות הגרעיניות שאיראן קבעה לעצמה. אין ספק כי דבריו של אל ברדעיי נועדו לרכך את הרושם ואת המשמעות האמיתית של ההסכם בין איראן והסוכנות שהושג ביום ו' 13.7. אין גם ספק כי מועד פרסומם של דברי אל ברדעיי ואחמדי-נאג'ד תואם בין שני הצדדים מראש.
2. ב- 22 ליוני הצהיר שר הפנים האיראני מוסטפה פורמוחמודי Mostafa Pourmohammadi, כי איראן העבירה כבר למחסנים שלה יותר מ-100 ק"ג של אורניום מעושר, ויותר מ-150 של גז אורניום. הדגש בדבריו של פורמוחמודי היה על המילה 'יותר'.
למרות שדבריו הוגדרו לאחר מכן על ידי גורמים בטהרן 'כלא מדויקים', אפשר וצריך להניח כי הם נכונים. שר הפנים האיראני הוא אחד הדמויות המרכזיות במערכת השלטון בטהרן, והוא משתתף בכל הפגישות של הצמרת האיראנית הנוגעות לתוכנית הגרעינית ולהכנות הצבאיות של איראן מפני התקפה אמריקנית או ישראלית.
כאן צריך לציין, כי מספיקים 500 ק"ג של אורניום מעושר בדרגה נמוכה כדי לבנות פצצה גרעינית אחת. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי כבר כיום יש בידי איראן כמויות אורניום מעושר לבנייתן של 2 עד 3 פצצות גרעיניות.
3. גם איראן וגם ד"ר מוחמד אל ברדעיי, לו יש חשבון ארוך עם ממשל ג'ורג בוש, עוד מהשנים 2002 ו-2003, שעה שהוא עמד בראש צוות האו"ם שהיה צריך לקבוע באם לעיראק של סדאם חוסיין יש או אין נשק להשמדה המונית, מנצלים עד תום את חולשת מעמדו הפוליטי של הנשיא בוש בוושינגטון, ואת שיתוקה של ממשלת ישראל בראשותו של אהוד אולמרט , כדי לעקוף ולהתגבר על התנגדותן של ארצות הברית וישראל לתוכנית הגרעינית האיראנית.

Print Friendly, PDF & Email