איראן: נסגור את הורמוז. 4 נושאות מטוסים מול איראן. חשש ממיקוש הורמוז ומסופי הנפט

כאשר מולה חופיה ניצבות ארבע נושאות מטוסים גרעיניות, שלוש אמריקניות וצרפתית, ומשני צידי מצרי הורמוז מרוכז צי גדול אמריקני ושל נאט''ו של שולות מוקשים, ובים האדום פרושים גם כוחות צי ישראליים, הגיבה איראן ביום א' 18.3, על ניתוקה ממערכת העברת הכספים 'סוויפט' SWIFT. שר המודיעין האיראני לשעבר עלי פָאלהִיאַן Ali Falahian, שהוא הדובר המרכזי האיראני בנושא הסנקציות  אמר, כי אם ארצות הברית ומדינות אירופה סבורות שביכולתן להתעלם מן החוק הבין-לאומי כדי לקדם את האינטרסים שלהן, עליהן לדעת שטהרן תגיב בדרך דומה (כלומר מבלי להתחשב בחוק הבינלאומי) בכל מקום אפשרי. 'אני מציע'  המשיך פאלהיאן  'למערב להתייחס ברצינות לאיומה שלנו  לסגור את מיצרי הורמוז'.
זו הייתה האמירה האיראנית המפורשת עד כה לפגוע באספקת הנפט מהמפרץ הפרסי, קצת למעלה מ-17 אחוז מהתצרוכת העולמיות היומית, בגלל המאמץ האמריקני להטיל אמברגו על משק הנפט ועל הבנקאות האיראנית.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי מקורות צי במפרץ הפרסי אמרו ביום א', כי הם מעריכים כי בצעד ראשון ינסו האיראנים למקש במוקשים ימיים את מצרי הורמוז, ו/או את הכניסות והיציאות לכמה טרמינלים מרכזיים של ייצוא נפט  במפרץ הפרסי. אחד החששות העיקריים הוא מניסיון לחסום את מסוף ייצוא הנפט הסעודי הענק  ראס תנורה Ras Tanura, לאחר שכבר ב-1 למרס, פוצץ באורח מסתורי צינור הנפט המרכזי המוביל את הנפט למסוף בין העיירות הסעודיות השיעיות אוואמייה סאפאוה Awamiya and Safwa. הפיצוץ היה מוגבל מאוד מאחר והמחבלים השתמשו בכמות קטנה מאוד של חומר נפץ, אולם הוא בוצע בצורה מקצועית מאוד, וכתוצאה ממנו פרצה בצינור שריפה גדולה. למרות הכחשות הסעודים כי בכלל התרחשו פיצוץ ושריפה כזו, מראות תמונות שהגיעו לרשת האינטרנט, כי אכן אירועים כאלה התרחשו.  חוגי ביטחון במפרץ מעריכים, כי הפיצוץ היה איתות איראני כי הם מסוגלים להגיע למטרות נפט בערב הסעודית ולפגוע בהן, באם ייצוא הנפט האיראני ייפגע.
עם ניתוקה בשבת 17.3, של איראן מרשת העברות הכספים SWIFT, והקיצוץ המתמשך, בעיקר בגלל לחץ אמריקני כבד, בקניות הנפט האיראני  של  מדינות אסיה, בעיקר יפן, הודו, וסין, והסתלקותם של בנקים אסייתיים רבים, ביניהם סינים, מביצוע עסקאות עם בנקים וגופים כלכליים איראניים, ההערכה בוושינגטון ובבירות אירופאיות רבות  היא, כי הצמרת האיראנית הגיעה עתה לנקודה בו היא חייבת להגיב על חגורת החנק הכלכלי המתהדקת עליה, גם מסיבות אזוריות וגם מסיבות פוליטיות פנימיות. איראן שזכתה בשבוע שעבר בניצחון צבאי ופוליטי חשוב, כאשר הצליחה להבטיח, בינתיים, את שלטונו של נשיא סוריה בשאר אסד, בעיקר באמצעות הזרמת עזרה צבאית וכלכלית מסיבית לו, דבר שאפשר לאסד לגבור צבאית על המורדים המזוינים הסורים, איננה יכולה להרשות לעצמה לאבד עתה הישג זה בגלל הסנקציות האמריקניות והאירופאיות. גם מבחינת דעת הקהל האיראנית, הצמרת בטהרן איננה יכולה להרשות לעצמה להיראות כמי שיושבת בחיבוק ידיים ואיננה מגיבה למהלכי האמברגו האמריקנים. האיראני הממוצע ברחוב מבין היטב את המשמעות של שמירת וחיזוק  הציר טהרן-דמשק-חיזבאללה, ואת המחירים שהוא צריך לשלם כדי שלארצו יהיה נשק גרעיני, אולם מה שמדאיג אותו באמת הוא הערך המידרדר במהירות של המטבע האיראנית, והערך המידרדר של חסכונותיו בבנקים האיראנים, שעתה נותקו ממערכת העברות הבינלאומיות.
זו הסיבה מדוע וושינגטון ריכזה מול איראן ומצרי הורמוז שלוש נושאות מטוסים אמריקניות, 'קרל ווינסון'  USS Carl Vinson, 'אברהם לינקולן' USS Abraham Lincoln   , ו'אנטפרייז' USS Enterprise, וכוחות התקיפה הימיים והאוויריים שלהם. לכוח ימי אדיר זה מצטרפת נושאת המטוסים הגרעינית הצפרתית 'שארל דה-גול' French carrier Charles De Gaulle.
מפקד חיל הים האמריקני האדמירל ג'ונתן גרינרט Adm. Jonathan W. Greenert, אמר ביום ביום ה' 15.3, כי הוא שולח עוד 4 שולות מוקשים למפרץ הפרסי, ובכך מכפיל את הכוח האמריקני  לטיהור מוקשים הנמצא במפרץ ל-8 אוניות. כמו כן החישה ארה''ב לאזור עוד 4 מסוקי לוחמה אלקטרונית נגד מוקשים. בכך הוכפל מספר המסוקים האמריקנים במפרץ המסוגלים לפעול נגד מוקשים, והגיע ל-8.  במפרץ הפרסי נמצאות עוד שולות מוקשים צרפתיות, בריטיות, הולנדיות וגרמניות. תפקידו של הצי הגדול הזה יהיה לטהר את מצרי הרומוז, ואת נתיבי השייט במפרץ הפרסי ממוקשים ימיים איראנים.
קודם לכם חצו ביום שלישי 13.3, שתי אוניות מלחמה של חיל הים הישראלי בלווי אוניית מלחמה צרפתית את תעלת סואץ בדרכן לים האדום. אוניות המלחמה הן  'להב' INS Lahav,  ו'יפו' INS Yafo  שהן ספינות טילים (קורבטות) מדגם 'סער 5', ו'סער 4.5'. אוניות המלחמה הישראליות היו מלוות באוניית האספקה והעזר הצרפתית Imidisi. תנועת אוניות מלחמה אלה מצביעה על כך, כי ארצות הברית, מדינות אירופה, וישראל נערכות צבאית לתגובה האיראנית על הסנקציות הנפט והפיננסיות, ולקראת האפשרות שתגובה זו תתרחב מעבר למנצרי הורמוז, גם לחלקים נוספים במזרח התיכון. 

Print Friendly, PDF & Email