איראן: נשגר בפברואר מספר קופים לחלל. אם השיגור יצליח תהייה טהרן מסוגלת לפגוע בכל נקודה בעולם בראשי חץ גרעיניים

טהרן נערכת להפגין את יכולות הטילים הבליסטיים שלה לשאת ראשי חץ גרעיניים, כאשר ב-10 לפברואר היא תשגר בתא מספר קופים לחלל. כך הודיע ביום ג' 15.1, חמיד פאזלי Hamid Fazeli, ראש סוכנות החלל האיראנית.
השיגור ייערך בעת החגיגות לציון 34 שנה למהפכה האיסלמית-שיעית באיראן. הקופים ישוגרו לחלל באמצעות הטיל האיראני 'קאווסאגר'-5 Kavoshgar  בתא  capsule, הנושא את השם 'פיסגאן' Pishgam, שפירושו 'החלוץ'.
מקורות של תיקדבקה מציינים, כי איראן מתכננת לשלוח תא חלל ובתוכו חמישה קופים  שיקיפו את כדור הארץ בגבהים שבין 120 ל-130 ק''מ מעל לכדור הארץ. מומחי חלל מערביים ספקנים לגבי יכולתם של האיראנים לשגר תא שיקיף את כדור הארץ, והם סבורים כי התא עם הקופים יגיע לחלל ויחזור, כמו טיל בליסטי תוך זמן קצר לאטמוספירה.
זו לא פעם ראשונה שאיראן מתכננת שיגור כזה, אולם כל פעם שהודיעה על עריכתו, או שנתפרסמה הודעה על כשלון השיגור, כמו באוקטובר 2011, או על דחייתו.אולם בפברואר 2010, איראן הודיעה כי הצליחה לשגר לחלל תא צבים, חולדה, וכמה תולעים.
כרגיל איראן, ששום גורם איננו פועל להפסיק את תוכניתה הגרעינית, ואשר מסווה את פעולותיה הצבאיות 'כפעולות מחקר מדעיות', מציגה את הכשרת הקופים לטיסות חלל, כחלק מתוכניתה הדרמטית לשגר אדם לחלל בעוד שבע שנים ב-2020.
אולם כבר  מאז שיגור הלוויין האיראני אומיד Omid בפברואר 2009, שמשקלו היה 27 ק''ג, דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה כי טיל המסוגל לשאת ולהכניס לחלל משקל payload capacity של 330 ק''ג, פירושו טיל המסוגל לשאת ראשי חץ גרעיניים לכל נקודה שהיא על פני כדור הארץ.
מומחי טילים ומודיעין אמריקניים וישראליים שהופתעו מהשיגור האיראני ב-2009, הזהירו לאחר שיגור הטיל עם הלוויין את ממשל באראק אובמה, ואת ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, כי יכולת שיגור כזו היא פריצת הדרך הטכנולוגית והצבאית האיראנית המשמעותית והמסוכנת ביותר בתוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית. אולם הצמרות הפוליטיות האמריקנית והישראלית העדיפו להתעלם מאזהרות חמורות אלה.
מאחר ועדיין אין פרטים על גודל ומשקל התא שישוגר לחלל בתחילת החודש הבא, מספרם ומשקלם של הקופים שישוגרו, אי אפשר לקבוע מה גודלם של ראשי החץ הגרעיניים שהטילים האיראניים מסוגלים לשאת עתה.

כבר לפני שנתיים ב-29 ליוני 2011 אמר שר החוץ הבריטי וילייאם הייג,כי איראן ביצעה ניסויים חשאיים בשיגור טילים 'כולל כאלה המסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים'. ציטוט המקור:  Iran has also been carrying out covert ballistic missile tests and rocket launches, including testing missiles capable of delivering a nuclear payload in contravention of UN resolution 1929. אולם גם דבריו של הייג נשארו ללא כל תגובה או התייחסות.
ערב בואה של משלחת הוועדה לאנרגיה גרעינית שליד האו''ם בווינה ה-IAEA לטהרן, חזרה איראן ואמרה, באמצעות דובר משרד החוץ האיראני Ramin Mehmanparast כי מאחר ומנהיגה העליון האייטוללה עלי חמנאי פרסם פתוואה-כתב הלכה האוסר על פיתוח נשק גרעיני, על העולם להבין, כי הלכה זו מחייבת את כל האיראנים. במילים אחרות, איראן איננה עוסקת בפיתוח נשק גרעיני, ולא יהיה לה נשק גרעיני. הדובר האיראני היה חסר סובלנות, ואמר כי לא ייתכן שכל פעם יבואו אנשי ה-IAEA, ויציגו שאלות חדשות על תוכנית צבאית גרעינית כביכול שיש לאיראן, שאלות המוכתבות לדבריו, על ידי האויבים  של איראן. בצורה כזו התלונן הדובר האיראני 'לא יהיה לעניין סוף', this issue will be unending.
ביום ב' 14.1, דיווחו המקורות בוושינגטון של תיקדבקה, תחת הכותרת: 'ממשל אובמה מכין את דעת הקהל במזרח התיכון  לניסוי גרעיני איראני':
ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמר בראיון ביום ב' 14.1, כי הוא הוציא מיליארדי שקלים כדי לתת לצה''ל אופציות התקפיות והגנתיות שלא היו לו, וכי ישראל חייבת להיות חזקה מאוד מול איראן  הגרעינית, וגל האיסלם הקיצוני השוטף את העולם הערבי.
באותה שעה בה הראיון ניתן, נערך בלשכת הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, טקס כניסתו לתפקיד של סגן הרמטכ''ל החדש האלוף גדי אייזנקוט. היועץ המשפטי לממשלה קבע בחודש שעבר, כי בהתחשב במצב הביטחוני בו נמצאת ישראל, חייבים למנות אותו  מיד לתפקיד, אפילו תוך כדי מערכת הבחירות.
כאשר החלטה זו נפלה הסכנה הממשית והמיידית הייתה האפשרות, כי אסד יורה לתקוף מטרות ישראליות באמצעות נשק כימי.
לא שסכנה זו חלפה, אבל סכנה זו 'נעלמה', מאחר וממשל הנשיא אובמה הודיע כבר ביום ו' 11.1, באמצעות שר ההגנה הפורש ליאון פאנטה, וראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי, כי אין למודיעין האמריקני יכולת לדעת מתי נשק זה ישוגר, ואין ביכולתה של ארה''ב לעצור השימוש בו.
נראה שמשתמשים בנשק הכימי רק כאשר ישגרו אותו, קבע דמפסי.

צריך לזכור ולציין, כי המדובר בשני אישי מפתח ביטחוניים אמריקניים, אשר רק באוגוסט  2012, הסבירו, ביחד עם שר הביטחון הישראלי אהוד ברק, כי 'הם בטוחים' כי ארה''ב תדע בדיוק מתי מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי ייתן את ההוראה להתחיל לבנות נשק גרעיני, ומתי איראן תיגש לבצע הוראה זו.
אם ארה''ב איננה יכולה לדעת מתי תינתן הפקודה הסורית לשגר נשק כימי, איך ארה''ב תדע מתי תינתן הפקודה באיראן להתחיל לבנות פצצה גרעינית?
לכך הייתה ביום ב' לממשל אובמה כבר תשובה מוכנה מראש.
דיוויד אולברייט David Albright הנחשב למומחה לנשק גרעיני איראני, ולשופרם של הממסדים הביטחוניים והמודיעיניים האמריקנים בנושא זה, הציג, ביום ב' בוושינגטון,  דו''ח בן 154 עמודים, שנשא את הכותרת  'האסטרטגיה האמריקנית של מניעת הפצת נשק גרעיני במזרח התיכון המשתנה', U.S. Nonproliferation , Strategy for the Changing Middle East, (שחובר על ידי מומחי Institute for Science and International Security ), ובו נקבע, כי רק באמצע 2014 תגיע איראן למצב בו יהיו בידיה מספיק אורניום מעושר כדי לבנות 'פצצה גרעינית אחת' ואולי יותר, מבלי שהמערב יוכל לגלות זאת. ציטוט המקור: Iran would be able to produce enough weapon-grade uranium for one or more bombs without detection by the West.
במילים אחרות, ממשל אובמה ערך ביום ב', מה שנקרא בעגה המקצועית ביטחונית-מודיעינית 'יישור קוו', 'התאמה' בין עמדותיו לגבי הנשק הכימי הסורי, והנשק הגרעיני האיראני, כאשר  הוא מודיע, למרות הודעות קודמות שלו, כי עתה קיים מצב חדש בו המערב-קרי ארה''ב, לא יידעו מתי איראן תבנה את הפצצה  הגרעינית שלה.
ממשל אובמה מכין אותנו לאפשרות, בו בוקר אחד נתעורר ונשמע כי האיראנים ביצעו ניסוי בפצצה גרעינית, בדיוק כפי שבוקר אחד אנו יכולים להתעורר ולגלות ששוגר עלינו נשק כימי סורי…ואז וושינגטון וירושלים יצטרכו להחליט כיצד לפעול.

אולם מאחר והנשיא אובמה מקווה עדיין שהמו''מ החשאי שהוא מנהל עם טהרן, עליו איש איננו מדבר בוושינגטון, או בירושלים, יביא לתוצאה שתמנע מאיראן מלגשת לבנות את הנשק הגרעיני, קובע הדוח, כי עד שאיראן תוכל לבנות פצצה כזו יש עוד שנה ומחצה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה קובעים, כי אין שום בסיס לקביעה זו, וכבר היום ישנם בידי איראן כמויות האורניום הדרושות לה לבנות לפחות חמש פצצות גרעיניות.
זה לא היה מקרה, כי העיתון הבריטי 'פיינשל טיימס' פרסם ביום ד' 9.1, כתבת מחקר מקיפה על הנושא לאן נעלמו 50 טון האורניום הנקי שהיו ברשות הסורים  מאז 2007, שעה שעמדו להפעיל את הכור הגרעיני שלהם באל-קיבאר Al-Kibar בצפון סוריה. כתבה זו שהתבססה על מקורות מודיעין בריטיים קבעה, כי אם כמויות אורניום אלה הועברו לידי איראן יש בידיה עכשיו מספיק חומר לבנות חמש פצצות גרעיניות.
בראיון שנתן ביום ב' 14.1, שינה שוב ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו את נוסח דבריו לגבי הגרעין האיראני, דבר שהוא מרבה לעשות באחרונה.
בעוד שעד עכשיו הקפיד נתניהו לומר כי ישראל לא תוכל להרשות שאיראן תתחמש בנשק גרעיני, אמר נתניהו 'כי הממשלה בראשותו השקיעה מיליארדים כדי להתכונן מול האיום האיראני'. במלים אחרות: גם הוא מקבל את הנשק הגרעיני האיראני כעובדה.    
 

Print Friendly, PDF & Email