איראן רוכשת ברוסיה 100 מטוסי תדלוק מדגם IL78 MKI שיאפשרו למטוסיה להגיע ולתקוף כל מדינה באזור
בלעדי למקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה: על אף הסכמי ווינה עליהם חתמו איראן ורוסיה רק בשבוע שעבר (13.7), לפיהם מוטל על טהרן אמברגו לקניית או מכירת כלי נשק קונוונציונאליים, סיכמו ביניהן מוסקבה וטהרן על עסקת ענק על הקמת צי ענק של מטוסי מיכל לתדלוק מטוסי קרב.
המדובר במטוסי תדלוק מדגם IL78 MKI, ששם הקוד שלהם בנאט"ו הוא Midas, המסוגלים לטוס עד לטווח של 7,300 ק"מ. המרחק האוויר בין איראן לישראל הוא 1,200 ק''מ. כל מטוס מיכל כזה מסוגל לתדלק בעת ובעונה אחת 6 עד 8 מטוסי קרב.
בכך שואפת טהרן לא רק להשוות את יכולות התדלוק שלה לאלה הקיימים בחיל האוויר הישראלי, אלא אף לעלות עליהם בכמות, בטווח, וביכולות נשיאה של דלק.
בעוד במערב ובמדינות המזרח התיכון טוענים, כי הסכם הגרעין והסרת הסנקציות תאפשר לאיראן להזרים מיליארדי דולרים לתמיכה בטרור, הולך ומתברר כי איראן תשקיע כספים הרבה יותר גדולים בחימוש ושדרוג יכולותיהם ההתקפיות של צבא איראן וחיל האוויר האיראני.
מטוס המיכל הענק הרוסי, השוקל 72 טון, מוכר היטב לחיל האוויר הישראלי, מאחר והוא נמצא בשירות פעיל בחיל האוויר ההודי, לו יש קשרים הדוקים עם חיל האוויר הישראלי. כמו כן עסקו מהנדסי וטכנאים של התעשייה האווירית הישראלית במטוס כאשר התקינו בו מערכת תדלוק מתוצרת ישראל, במטוסי מיכל שאוזבקיסטן רכשה מרוסיה עבור חיל האוויר שלה.
רק ביום ג' 21.7 דיווחו המקורות של תיקדבקה בהרחבה על טקטיקת ההפרה השיטתית של הסכמי ווינה בה איראן החלה כבר לנקוט. עסקת רכישת מטוסי המיכל האיראנית-רוסית היא דוגמא מוחשית לטקטיקה זו.
לפי הסכמי ווינה יימשך אמברגו הנשק על איראן חמש שנים-כלומר עד 2020. גם טהרן וגם מוסקבה יטענו עכשיו, כי ההסכמים לרכישת נשק ומטוסים ממילא לא יבוצעו עד תאריך זה, משום שעל התעשייה האווירית הרוסית להיערך לייצר כמויות גדולות כל כך של מטוסי מיכל. מוסקבה וטהרן יעמידו פנים, כי הן לא מפירות את האמברגו מאחר והמטוסים יימסרו רק לאחר שייפוג תוקפו.
בכך הופכת עסקת מטוסי המיכל הרוסיים לחיל האוויר האיראני לנקודת הבוחן להסכמי ווינה. אם נשיא ארצות הברית ושר החוץ שלו ג'ון קארי יראו בכך הפרה של הסכמי ווינה, או שהם יתעלמו ממנה?
אם אובמה וקארי יתעלמו מהתפתחות זו, הם ייפתחו את הדרך לביטול מעשי של אמברגו הנשק על איראן.
ביום ג' אמר שר החוץ האמריקני ג'ון קארי בראיון ברשת 'אל ערביה' שניתן לקראת נסיעתו לקטאר ב-3 באוגוסט להיפגש עם שרי החוץ של שש מדינות המפרץ ה-GCC את הדברים הבאים: 'אני אעבור (עם שרי החוץ של מדינות המפרץ) בפירוט רב על כל הפרטים והדרכים שהסכם זה הופך את מדינות המפרץ לבטוחות יותר'. ציטוט המקור: I am going to go through in great detail all of the ways in which this agreement, in fact, makes the Gulf states and the region safer.
אפשר וצריך להניח, כי שר החוץ האמריקני יתקשה מאוד להסביר למדינות המפרץ ולישראל, כיצד הקמת צי ענק של מטוסי מיכל רוסיים בחיל האוויר האיראני, הופכות אותן לבטוחות יותר.