איראן שולחת צי של ספינות מלחמה לים התיכון ולים האדום
עוד לא עברו 24 מאז התמוטטו בשבת שיחות הגרעין באיסטנבול, וטהרן הודיעה ביום א' 23.1 בצעד התגרות צבאית בארצות הברית, ישראל ומצרים, כי היא שולחת צי שיהיה מורכב ממשחת ואוניות מלחמה נוספות, ביניהן כאלה שתאסופנה מודיעין, לים התיכון ולים האדום, כאשר הקשר בין שתי השייטות האיראניות יתקיים דרך תעלת סואץ. במילים אחרות, טהרן פורסת את הצי שלה מדרומה וממערבה של ישראל. בכך מאותת טהרן כי בעוד וושינגטון וירושלים משותקות מבחינה מדינית וצבאית, איראן לא מהססת להרחיב את הנוכחות הצבאית-ימית שלה בים התיכון. תנועות הצי האיראני הן גם תגובה לכך כי כוח התקיפה האמריקני 'אנטרפרייז' USS Enterprise, המורכב מנושאת המטוסים 'אנטרפרייז' ואוניות מלחמה נוספות הנושאות אתן 6,000 מלחים ואנשי מרינס, וכ-80 מטוסי קרב הפצצה, הגיע בסוף השבוע לים התיכון בדרכו לים הערבי, שם הוא יפעל מול חופי איראן. כמו כן מגיבה טהרן בצעד זה על דבריו של ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, כי על המערב להפסיק להתנצל בפני איראן, ולהבהיר לה בנחישות כי באם תמשיך בתוכנית הגרעינית, האופציה הצבאית המערבית לא רק 'שמצויה על השולחן' אלא היא גם תופעל נגדה בעת הצורך.
סגן מפקד חיל הים של איראן תת-אדמירל גולאם ראזה בי-גאהם Rear-Admiral Gholam-Reza Bi-Gham הוסיף ואמר, כי בשלבים מאוחרים יותר איראן תשלח צוללות למרחקים גדולים יותר. הוא לא פירט את היעדים, אבל הדגיש כי איראן מתכוונת להאריך את היכולת הימית שלה למרחקים גדולים.
מפקד חיל הים של איראן תת-אדמירל חביבולאה סאיירי Rear Admiral Habibollah Sayyari הסביר, כי כל שייטת איראנית שתשלח לים האדום ולים התיכון, תכלול שלוש עד ארבע אוניות, כשאחת או שתי אוניות הן מבצעיות, משחתות או סוגים אחרים של אוניות מלחמה שתהיינה מלוות באוניית עזר אחת או שתיים. יחידות סיוע איראניות מבצעיות נוספות תעמודנה במצב הכן במקרה שיהיה צורך בעזרה דחופה, אמר סאיירי.
מפקדי חיל הים האיראני לא נקבו בתאריך לביצוע המדיניות החדשה, אבל טענו שגם היום יחידות חיל הים של איראן פרוסות בים עדן עד מבואות באב-אל-מנדב.
עוד אמרו המפקדים האיראניים כי חיל הים האיראני מתכוונן לשלוח כבר בימים הקרובים שייטת המורכבת מקדטים של בית הספר לקצונה של חיל הים לים התיכון ולים האדום כדי לצבור ניסיון בפעולה באזורים אלה וגם לאסוף מידע מודיעני.
איראן רכשה בשנים האחרונות שלוש צוללות מדגם 'קילו' Kilo class מרוסיה, ומפעילה אותן במפרץ הפרסי. אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה אומרים כי צוללות אלה משתייכות לדור ישן של צוללות תקיפה ואינן מצטיינות בציוד אלקטרוני משוכלל, דבר המקשה עליהן לשהות זמן ממושך במעמקי הים מבלי לצוף.
בשנתיים האחרונות החלה איראן לבנות בעצמה צוללות זעירות, אוניות מלחמה, וסירות תקיפה מהירות, אולם לדעת מומחים ימיים מערביים רמת תפעולן נמוכה והן מצוידות בציוד אלקטרוני מיושן.
אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה מעריכים כי אם איראן תפרוס מסביב למשחתות שתציב בים התיכון ובים האדום, צוללות זעירות וסירות תקיפה מהירות, יגרום המערך הימי הזה לדאגה ולכאב ראש רבים בציים האמריקניים, הישראליים, והמצריים, הפועלים בזירות ימיות אלה.