אלוף אביב כוכבי, הוא איש המודיעין הבכיר השני במזרח התיכון המנסה את כוחו בסוריה. הראשון, הנסיך באנדר נכשל!
המינוי של האלוף אביב כוכבי, ראש אמ''ן, ביום ו' 25.4, לתפקיד אלוף פיקוד צפון, הרים לא מעט גבות בשדרת הפיקוד של צה''ל.
בשלוש שנות כהונתו כראש אמ''ן (2014-2011), הצטיין כוכבי בעיקר בהעלאת רמת היכולת המבצעית של יחידות אמ''ן לדרגה הגבוהה ביותר אליהם הגיעו מעודן, והפיכת אמ''ן מחייל מקצועי לחייל קרבי.
אבל במקביל, כוכבי גם אחראי על שלוש שגיאות עיקריות בהערכות המודיעיניות שלו במשך כהונתו בתפקיד.
ב-2012, לא ראה כוכבי, כי נשיא מצרים דאז מוחמד מורסי עומד להיות מודח בהפיכה צבאית, וכי שר ההגנה המצרי הגנרל פאתח אל-סיסי יבצע הפיכה צבאית. כל מי שהעלה אפשרות כזו לפניו, נדחה. כוכבי החליט להמר על הסוס של האחים המוסלמים בקהיר, וזו הייתה טעות קשה.
במילים אחרות, כוכבי לא רק שלא ראה את נפילתו של מורסי, הוא גם לא ראה את הפנייה ההדרגתית של רוב מדינות ערב והמפרץ נגד האחים המוסלמים, עד לעימות הישיר המתחולל ביניהם עכשיו. לכך היו השלכות רבות על מדיניות ישראל כלפי החמס ורצועת עזה, טעויות הנמשכות עד היום.
כוכבי החזיק כל הזמן בדעה, כי זו רק שאלה של זמן עד שנשיא סוריה בשאר אסד ייפול מהשלטון.
כראש אמ''ן, הוא סירב בעקשנות, (והוא לא היה היחיד בצמרת גופי המודיעין הישראליים שהחזיק בדעה זו), לראות כיצד גלגל המלחמה בסוריה הסתובב, עוד בתחילת 2013, וכי לא רק שאסד לא ייפול, אלא שאסד ייצא מהמלחמה כאשר ידו על העליונה, והוא יישאר בשלטון. בחודשים האחרונים כוכבי היה נוהג לזמן ללשכתו אנשים שטענו כי הוא טועה בנושא
הסורי, וביקש מהם להסביר לו מדוע הם חושבים כי אסד יישאר בשלטון. גם לאחר ששמע את הסבריהם, כוכבי לא השתכנע, והמשיך להחזיק בדעתו.
הטעות האסטרטגית השלישית המרכזית של כוכבי בתפקידו כראש אמ''ן, הייתה תמיכתו במדיניות הישראלית, אשר לא עצרה מחיזבאללה להעביר את כוחותיו הצבאיים לתוך סוריה, ולהפוך לאלמנט הצבאי המרכזי במלחמה בסוריה.
המדיניות הישראלית אשר לא במעט נקבעה על פני הערכותיו והמלצותיו של כוכבי קבעה, כי צריך לעודד את חיזבאללה להעביר את כוחותיו לסוריה, כדי להשיג שתי מטרות:
1. לפנות את כוחות חיזבאללה מקווי החזית עם ישראל.
2. להביא לפיצול כוחותיו של חיזבאללה, כלומר להחלשתו.
הצמרות המדינית הצבאית הישראלית חשבו, כי די להן שהן ינסו לשלוט בכמויות ובסוגי הנשק שעוברות מסוריה ללבנון, בעזרת הפצצות אד-הוק של שיירות נשק כאלה. מלבד מסע פרסומת נרחב, לא היו להפצצות הישגים, ורוב המטרות שישראל קבעה לא הושגו. לעומת זאת התרחשו לפחות 4 התפתחויות שונות:
א. לא רק שחיזבאללה לא נחלש בגלל העברת כוחותיו לסוריה, אלא הוא התחזק, ורכש ניסיון קרבי בזמן אמת, ניסיון שאין לצה''ל, מאז מלחמת לבנון ב-2006.
ב. הניסיון הישראלי להראות עד כמה אבדותיו בהרוגים ובפצועים של חיזבאללה בסוריה, מערערות את מעמדו בלבנון, נכשלו אף הם. חיזבאללה הוא היום הכוח החזק ביותר בלבנון, ואין שום גורם מדיני, צבאי, מודיעיני, מערבי ומזרח תיכוני רציני, המערער על הערכה זו.
ג. עצם הימצאותו בסוריה, הקנתה לחיזבאללה עומק אסטרטגי, דבר שיקשה על ההתמודדות של צה''ל נגדו במקרה של מלחמה.
ד. התחזקה מאוד האחיזה הצבאית והמדינית של איראן בסוריה, ויחד אתה התחזק הציר טהרן-סוריה-חיזבאללה.
האלוף אביב כוכבי, הוא לא איש המודיעין הבכיר הראשון במזרח התיכון שנכשל בסוריה.
ב-15 באפריל הודיע עבדאללה מלך ערב הסעודית, כי הנסיך באנדר בין סולטן, שוחרר מתפקידיו כראש שירותי המודיעין הסעודיים.
הסיבה העיקרית לכך, הייתה כישלונו של באנדר למלא את הבטחתו האישית למלך, להביא להפלתו של נשיא סוריה בשאר אסד. סיבה אחרת הייתה, קשריו של באנדר עם כוחות מוסלמיים קיצוניים בסוריה, ביניהם כאלה שיש להם קשרים עם אל קעידה.
כמו שלבאנדר היו כמה הצלחות בסוריה, כך היו גם לאלוף אביב כוכבי הצלחות כאלה, בעיקר בתחום הקמת חגורות הגנה בתוך סוריה, משותפות לארצות הברית, סעודיה, וירדן, שימנעו את התקרבות כוחות אל קעידה אל גבול ישראל סוריה באזור רמת הגולן. אולם גם כאשר פעולות אלו בוצעו בהצלחה, הן היו מושתתות בישראל על הערכות כלליות לא נכונות לגבי המתרחש במלחמה בסוריה.
שלא כמו באנדר שפוטר, התבשרנו ביום ו' כי האלוף אביב כוכבי, עובר עתה ממערכות הניתוח המודיעיניות במטכ''ל בתל-אביב, לפעולה בקווים הראשונים בחזית מול סוריה וחיזבאללה.
יש האומרים, כי את המינוי לתפקיד של כוכבי לאלוף פיקוד צפון יזם סגן הרמטכ''ל האלוף גדי אייזנקוט, מי שעתיד לרשת את הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, במרוצת 2015.
לאלוף אייזנקוט ניסיון עשיר ביותר בחזית הצפון. כראש אגף מבצעים במטכ''ל בעת מלחמת לבנון השנייה ב-2006, הוא חלק על החלטותיו של הרמטכ''ל דאז רב אלוף דן חלוץ, והוביל כמה מהלכים התקפיים של צה''ל. תוך כדי המלחמה הוא מונה להיות אלוף פיקוד צפון, תפקיד בו החזיק במשך חמש שנים עד 2011, כאשר מונה לתפקיד סגן הרמטכ''ל.
נראה, כי אייזנקוט המליץ על מינוי כוכבי לתפקיד שהוא מכיר טוב כל כך, בגלל ניסיונו הקרבי העשיר והמוצלח של כוכבי, כולל הניסיון האחרון שרכש בפעולות חשאיות בתוך סוריה.
ישנם רבים בצה''ל הסבורים, כי דווקא האלוף הרצי לוי Brig.-Gen. Herzi Levi, אשר מונה לראש אמ''ן במקומו של אביב כוכבי, ואשר יש לו ניסיון קרבי עשיר בסיירת מטכ''ל והצנחנים, היה צריך להתמנות כאלוף פיקוד צפון.
אולם נראה, כי שר הביטחון משה יעלון, הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, וסגן הרמטכ''ל גדי אייזנקוט, החליטו לאפשר לאלוף אביב כוכבי להמשיך לפעול בגזרה הסורית.