אל קעידה מכה בארצות הברית ובאיראנים בעיראק. 'מועצות ההתעוררות' הסוניות הפסיקו להלחם בטרור. צפי להתגברות פיגועי ההתאבדות.
תיקדבקה: שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון הגיע בשבת 25.4 לבגדאד, ואמרה כי פיגועי ההתאבדות הקשים של היומיים האחרונים (יום ה'-ו' 24.4-23) בהם נהרגו למעל מ-150 איש, רובם שיעיים ועולי רגל איראנים, 'הם סימן טרגי לכך כי עיראק נמצאת על המסלול הנכון'. a tragic signal that Iraq was on the right path. קלינטון הבהירה כי הנסיגה האמריקנית מהערים הגדולות בעיראק שנועדה להתחיל בעוד חודשיים, כלומר ביולי, לא תושפע מפיגועים אלה ותתבצע לפי לוח הזמנים שנקבע על ידי הנשיא באראק אובמה.
יום קודם לכן, ביום שישי 24.4, אמר מפקד פיקוד מרכז האמריקנית הגנרל דיוויד פטראוס לקבוצת חברי הנבחרים, כי פיגועי ההתאבדות מבוצעים על ידי מתאבדים שהגיעו לעיראק מטוניסיה שבצפון אפריקה. ציטוט המקור: attacks in Iraq will continue for some time, and they may be the work of a network of foreign fighters from Tunisia.
הגנרל פטראוס לא פירט, אולם המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מדווחים, כי פירוש הדבר שארגון אל קעידה בארצות המגראב (צפון אפריקה) החדיר לוחמים שלו לתוך עיראק, כשהוא מקים זרוע ביצועית עיראקית מבוססת על תשתיות שרידי הארגון שפעלו ועדיין פועלים באזורים שונים בעיראק.
לעובדה זו ישנן 3 השלכות עיקריות:
1. אל קעידה לא וויתר על החזית על העיראקית. מעודד מהחלטה האמריקנית לסגת מהערים הגדולות, הצליח אל קעידה להחדיר לוחמים זרים בלתי מוכרים לא למודיעין האמריקני ולא למודיעין העיראקי לתוכן.
2. אל קעידה מרכז את פיגועי ההתאבדות שלו על מטרות שיעיות, ובייחוד על מטרות של עולי רגל איראנים המבקרים אתרים קדושים לשיעים, במטרה לאותת לטהרן ולוושינגטון, כי ההתקרבות והמו"מ המתקדם ביניהן לגבי שותפות במלחמה באפגניסטן ופקיסטן, תתקל לא רק בהתדרדרות המצב הצבאי בשתי מדינות אלה, אלא גם בעיראק.
3.במילים אחרות, אל קעידה פתח באופנסיבה ב-3 חזיתות. אפגניסטן, פקיסטן, ועיראק.
כתוצאה מהתמקדות אל קעידה בפיגועים בעולי האיראנים, החליט שר הפנים העיראקי לסגור בשבת 25.4 את הגבול בין ארצו לאיראן, כדי למנוע כניסת עולי רגל איראנים נוספים.
אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה בעיראק מציינים כי ישנה עוד סיבה מרכזית אחת ליכולתה של אל קעידה לשוב ולפעול בתוככי הערים המרכזיות העיראקיות.
כ-100.000 המפקדים והלוחמים הסוניים של 'מועצות ההתעוררות' Awakening Councils, שהיו הכוח העיקרי שנלחם נגד אל קעידה, והביא להצלחת תוכנית הביטחון The surge האמריקנית, הפסיקו להלחם, בגלל 2 סיבות, באל קעידה ובגורמי טרור אחרים בעיראק.
א. מעצרים שבוצעו בקרב אנשי הנהגתם, לפי הוראת ראש ממשלת עיראק נורי אל מליקי. מעצרים אלה העלו את מפלס החשדות אצל הלוחמים הסוניים, כי עתה עם התקרבות מועד יציאת הכוחות האמריקנים מהערים הגדולות, אל מליקי פועל לפירוקן של המליציות הסוניות.
ב. חוסר יכולתם או רצונם של האמריקנים להפסיק מעצרים אלה ולהביא לשחרור העצורים, שכנעו את ראשי 'מועצות התעוררות' כי האמריקנים הנתונים בהכנות לקראת נסיגתם, אינם מתכוננים למלא את ההבטחות שניתנו להם להגן עליהם ועל זכויותיהם, ולהמשיך לשלם להם משכורות, גם כאשר הקרב עם אל קעידה יוכרע ויגיע לסיומו. אנשי 'מועצות התעוררות' רוצים להראות לוושינגטון, מה יתרחש בערים העיראקיות ובעיראק בכלל, באם האמריקנים יוותרו על שירותיהם.
במצב כזה, בו נוצר שוב לסונים העיראקים ולאל קעידה, בפעם השנייה ב-5 השנים האחרונות, אינטרס משותף להלחם בממשלה המרכזית בגדאד, באמריקנים, ובאמצעות הנחתת מכות על השיעיים בהשפעתה של אירן בעיראק, קשה לומר כי ההגדרה של הילארי קלינטון 'כי עיראק נמצאת על המסלול הנכון', היא מציאותית ומדויקת.