אל תשכחו לשמור על השלום, נופף קלינטון בידו לאירים, ליוגוסלבים, לקוריאנים לסינים, לישראלים ולפלסטינים. אבל בכל מקום בו היה וטיפל, השלום התמוטט את איסוף השברים הוא השאיר לג`ורג בוש לדיק צ`יניי…ולנו!
נשיאה היוצא של ארצות הברית ביל קלינטון בחר את אירלנד כדי לערוך את מסע הפרידה שלו. הוא הגיע לבירת אירלנד דבלין, ולבלפסט, בירת צפון אירלנד, שם הוא אמר לאירים כי הדבר החשוב ביותר שעשה בשמונה שנות כהונתו בבית הלבן היה להשיג ולהשכין שלום בצפון אירלנד. "אל תשכחו לשמור על השלום", אמר ביל קלינטון לאירים, נופף בידו וחזר לוושינגטון. גם ביל קלינטון וגם האירים יודעים כי בצפון אירלנד אין שלום! הסכם "יום שישי הטוב" שנחתם בין האירים הקתולים והפרוטסטנטים התמוטט. מנגנון השלטון המשותף שהיה צריך לשלוט בצפון אירלנד, התמוטט. ברחובות עריה וכפריה הציוריים של צפון אירלנד חזרו לשלוט המליציות הצבאיות של הפרוטסטנטים והקתולים ומעשי הטרור.
בבוסניה, בקוסובו, ביוגוסלביה ובאלבניה המצב לא טוב יותר. לאחר שכל מדינות נאט"ו, יצאו
ב-1998 למלחמה ביוגוסלביה ובקוסובו, לאחר שנשיא יוגוסלביה מילוסוביץ`, שנוא נפשו של קלינטון, הודח, לאחר ש-20.000 חיילים אמריקנים עדיין שוהים בבוסניה ועוד 30.000 חיילים של מדינות נאט"ו שוהים בקוסובו, שוב הפעם נעים הטנקים הסרבים לעבר גבולות סרביה עם קוסבו. הסיבה, מליציות צבאיות אלבניות מוסלמיות, חלקן מורכב ממוסלמים קיצוניים וחלקן מאנשי מאפיות אלבניות, המשגשגות תחת המטריה הצבאית האמריקנית בקוסבו, מתחילות לנגוס בשטחים של סרביה עצמה. המנהיגים היוגוסלבים שירשו את מילוסוביץ` מגלים לפתע כי הם צריכים לנקוט באותה מדיניות בה הוא נקט, אחרת סרביה לא תתקיים!
גם המצב באסיה מעורפל. "השלום ההיסטורי" בין דרום קוריאה וצפונה שהתחיל בטכסים צבעוניים והתרגשות גדולה, נשאר תקוע בתחילת הדרך והאיום הצבאי – גרעיני הצפון קוריאני על דרום קוריאה ויפן במקום לקטון התגבר. ובעוד מדינות אלה מדברות על השלום, הן עורכות הכנות חשאיות למלחמה.
שמונה שנים השקיע קלינטון בבניית היחסים בין סין לארצות הברית. המדיניות שלו כלפי סין הייתה אולי הנושא היחיד, בו טיפל, שמאחוריו הייתה מחשבה אסטרטגית מסודרת. ארצות הברית תעזור לסין להפוך למעצמה כלכלית, טכנולוגית וצבאית הקשורה בטבורה לארצות הברית. הקשר האמריקני-סיני ינטרל את שאיפות ההתפשטות של סין בדרום מזרח אסיה. סין נענתה בחפץ לב למדיניות זו ושיתפה עם קלינטון פעולה.
הסינים שאבו לתוכם בצמא רב, כספים וטכנולוגיה אמריקנית,ככל שיכלו. אבל את האיום הצבאי הסיני על פורמוזה, יפן, הודו ועל שדות הנפט התת ימיים בים סין, את זה הם לא הסירו.להפך, הצבאות והציים הסיניים הועמדו בשבועות האחרונים במצב הכן במטרה לחדש את המתיחות הצבאית במצרי פורמוזה.
גם בחזית האישית, מצבו של ביל קלינטון אינו מזהיר. ההליכים המשפטיים שלו עדיין בעיצומם ועוד נשמע רבות עליהם בשבועות ובחודשים הקרובים. לינדה טריפ, זוכרים אותה? זו הפקידה הבכירה בפנטגון שהקליטה את חברתה מוניקה לוינסקי ובאמצעות ההקלטות גילתה את קשריה עם ביל קלינטון לעולם, נשאלה ביום ד` 13.12 , מה דעתה על מה שהתרחש במערכת הבחירות לנשיאות לארצות הברית. דרך אגב, שימו לב לתדמית החדשה, הסקסית שהיא הקנתה לה באחרונה. (ראו תמונה). תשובתה היתה, "איני מופתעת מכל מה שמתרחש. כל מה שקלינטון נגע או היה מעורב בו הסתיים בשערורייה".
המצב אצלנו במזרח התיכון אינו שונה. באירן, קלינטון נכשל בניסיונו לעצור את המרוץ הגרעיני האירני. בעיראק, קלינטון, לא רק נכשל בניסיונות להפיל את סדאם חוסיין, אלא שמעמדו של השליט העיראקי התחזק בחודשים האחרונים בצורה מרשימה. הוא וצבאו מתנהגים עתה כמעצמה מזרח תיכונית לכל דבר. סדאם חוסיין שבר את רוב הסנקציות של האו"ם עליו, חידש את ייצור הטילים והנשק הגרעיני שלו, ובעזרת כמויות האדירות של הנפט העיראקי אותו הוא מייצא בצורה חופשית, הוא מממן את בנייתה של המעצמה העיראקית.
ואצלנו? המצב אינו שונה מאשר באירלנד, הבלקניים, חצי האי הקוריאני והמפרץ הפרסי. להפך המצב גרוע יותר. שם המלחמות עומדות לפרוץ, פה, המלחמה כבר פרצה. בשבוע שבועיים הקרובים אנו נתבשר, כמעט כל שעה, שקלינטון עומד להגיע לאזור לביקור פרידה אחרון שבמהלכו ייחתם הסכם השלום הסופי והמלא, או אולי רק החלקי בין הישראלים לפלסטינים. בלשון דיפלומטית קוראים לחרושת שמועות אלה דיסאינפורמציה, בלשון מזרח תיכונית קוראים לידיעות אלה, פאטה מורגנה, או חזיון תעתועים.
קלינטון, הוא מסוג הנשיאים שצריכים לרדת מכס שלטונם ברעש וצלצולים. הוא רוצה שלום, הוא רוצה שכולם לא יישכחו את השלום המיוחד שהוא עשה או יודע לעשות. אז לגביו תהליך השלום נמשך, עד היום האחרון לשהותו בבית הלבן ואולי גם לאחר מכן. אהוד ברק זקוק לחרושת שמועות אלה כדי שישמשו תחמושת עיקרית במערכת הבחירות שלו וכדי למנוע הקמתו של גוש שמאלי בראשותו של שמעון פרס. ברק שואף להגיע יחד עם שמועות אלה עד לסוף חודש ינואר 2001 . אז יוותרו לו, עוד שבועיים עד ליום הבחירות החדשות. מיום חמישי 14.12 בבוקר אנו יודעים כי את שברי מדיניותו של ביל קלינטון יצטרכו לאסוף ג`ורג בוש ודיק צ`ייני. השאלה מי יאסוף אצלנו את השברים של ביל קלינטון. אנחנו או יאסר ערפאת?