אם הנשיא ביידן החליט שהסכנה מאיראן פחתה איך הרמטכ"ל רב אלוף כוכבי יסביר בוושינגטון כי מבחינת ישראל אוזל הזמן לפעולה נגד הגרעין האיראני?

לפיד הוא האחרון משרי הממשלה החדשה שמיהרו להבטיח לממשל הנשיא ג'ו ביידן בוושינגטון ליישר אתו קו.
בשיחה ביום חמישי 17.6 עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, הבטיח לפיד שהוא יקיים מדיניות של חוסר הפתעות.  
קודם עשו זאת ראש הממשלה נפתלי בנט בשיחה עם הנשיא ביידן, ושר הביטחון בני גנץ, בעת ביקורו בוושינגטון ופגישותיו עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין בתחילת יוני. גנץ עוד הרחיק לכת והתחייב גם לחזק את הרשות הפלסטינית.
כל ההתחייבויות הישראליות האלה ניתנו לממשל ביידן עוד לפני שהקבינט המדיני-ביטחוני החדש התכנס לישיבתו הראשונה שתתקיים ביום א' 20.6.
לא עברו כמה שעות וההפתעה הראשונה באה מצד וושינגטון ללא תגובה ישראלית.
העיתון 'וול סטרייט ז'ורנאל' דיווח ביום שישי 18.6, כי הנשיא ג'ו ביידן החליט, כי מאחר והסכנה מאיראן עכשיו פחתה מאחר שוושינגטון וטהרן מתקרבות עכשיו לחתימה על הסכם גרעיני, אפשר להוציא מהמזרח התיכון כוחות אמריקנים שכוללים טייסות קרב וטילים נגד מטוסים, בעיקר מסעודיה.
ה'ניו טיימס' הידוע בתמיכתו בנשיא ביידן, פרסם ביום חמישי 17.6 בעמוד הראשון, יום לאחר פגישתם של הנשיא ביידן ושל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ניתוח ארוך, תחת הכותרת  'ביידן שם פנים אופטימיות על המדיניות שלו', Biden put an optimistic face on his politics.
בניתוח מביעים מומחים אמריקנים למדיניות חוץ דאגה מנטייתו של הנשיא לצייר כל בעיה או מכשול בצורה אופטימית מוגזמת, המעידה יותר על נאיביות מאשר על מדיניות מגובשת, עד כדי התעלמות מהמציאות.
ביידן לא ישתנה, כותב ה'ניו יורק טיימס', זו המדיניות שלו מאז נכנס לבית הלבן. לצייר ולהציג כל נושא בצורה אופטימית.  
לפי מדיניות זו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין איננו יריב קר רוח ומחושב, אלא מנהיג אתו אפשר וצריך לשתף פעולה.
ייתכן שארה"ב עם כוחה הצבאי והכלכלי יכולה להרשות לעצמה מדיניות כזו. אבל השאלה היא האם ישראל יכולה להסכים לכך, ועוד יותר מזה,  האם ישראל צריכה הייתה להתחייב בפני ראשי הממשל שהיא לא תפריע למדיניות כזו, ולא תפתיע את וושינגטון?  
הדברים כמובן נוגעים ישירות לגרעין האיראני.
ממשל ביידן ממשיך במשא ומתן עם איראן על הסכם גרעיני חדש, למרות כל האזהרות מצד גורמי מודיעין וגרעין אמריקנים, כי איראן פועלת בשיטתיות להשיג נשק גרעיני.
השבוע פרסמו מדען הגרעין האמריקני, הנחשב למומחה המוביל בנושאי הגרעין האיראני דיוויד אולברייטDavid Albright , ושרה בארקהרד Sarah Burkhard, את ההערכה הבאה היכן טהרן עומדת היום בדרך לבניית נשק גרעיני, לאחר שהחלה להעשיר אורניום לדרגה של 60 אחוז.
שני המדענים קובעים, כי העשרת האורניום באיראן באמצעות הסרקזות המהירות מדגם IR-6 מייצרת כל יום 0.126 של אורניום מעושר ל-60 אחוז.
באורניום מעושר ל-60 אחוז אפשר להשתמש באופן ישיר להפקת חומר נפץ גרעיני. 60% enriched uranium can be used directly in a nuclear explosive, ואין צורך להגיע להעשרה ל-90 אחוז.
כיום, יש לאיראן, מאז החלה להעשיר אורניום ל-60 אחוז, 10 אחוז מכמות האורניום הדרושה לבניית פצצה גרעינית אחת.
לפי כך טהרן תזדקק לעוד שנה ושלושה חודשים, כדי שיהיה בידיה מספיק חומר לבנות פצצה גרעינית.
אולם אם איראן תפעיל ביחד עם קבוצת הסרקזות הפועלת כיום, קבוצת סרקזות נוספת הזמן יתקצר ל-8 חודשים בלבד. ואם איראן תפעיל ארבע קבוצות של סרקזות הזמן בו יהיה לה מספיק אורניום מעושר 60 אחוז לבנות פצצה גרעינית הוא 4 חודשים בלבד.
מעטים שמו לב לכך כי באחרונה הציבה מערכת הביטחון שלטים גבוהים לאורך חופי הים התיכון הישראליים המורים על נתיבי מילוט מפני צונאמי.
הסיכויים שצונאמי יתרחש לאורך חוף הים התיכון אינם רבים, אבל הסיכויים שצונאמי כזה יכול להתרחש באם איראן תחליט לשלוח מטוס נוסעים לים התיכון כאשר הוא נושא פצצה גרעינית אחת-הם רבים מאוד.
פיצוץ גרעיני בלב הים התיכון מול חופי ישראל, יכול לגרום לצונאמי שיחריב את כל ערי החוף של מרכז ישראל-כולל תל-אביב וגוש דן.  לכך לא צריך אלפי טילים, מספיק פצצה גרעינית אחת.
זו איננה הערכה של תיקדבקה, אלא של מערכת הביטחון.
עם ההערכה הזו יוצא הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי , במוצאי שבת 19.6 לוושינגטון, כדי לומר לבני שיחו האמריקנים, כי אוזל הזמן בו ישראל יכולה להמשיך ולהתעלם ממה שמתרחש בתוכנית הגרעין האיראנית.
קשה להניח כי הרמטכ"ל כוכבי ינסה או יצליח לשנות את המדיניות האופטימית של הנשיא ביידן, או לעצור את הממשל מלהגיע להסכם גרעיני חדש עם איראן.
 אבל וצריך להניח כי רב אלוף כוכבי יבהיר לאמריקנים כי ישראל איננה יכולה להרשות לעצמה שלא תהיינה הפתעות בנושא הגרעין האיראני.   

Print Friendly, PDF & Email