אם ממשל אובמה לא ייעשה לאיראנים וויתורים גרעיניים נוספים המו"מ הגרעיני בין המעצמות וטהרן יתמוטט

נוכחותם בסוף השבוע בז'נווה של ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית האיראנית עלי אכבר סלאחי Ali Akbar Salehi, ושל אחיו של נשיא איראן חוסיין פרידיון Hossein Fereydoon, ומהצד האמריקני בואו של שר האנרגיה האמריקני ארנסט מוניס Ernest Moniz, שהצטרפו לסבב השיחות שמקיימים שרי החוץ האמריקנים והאיראנים ג'ון קארי, ומוחמד ג'אווד זריף, מעיד על ניסיון אמריקני-איראני להציל את שיחות הגרעין בפני משבר עמוק. כמה משקיפים מערביים אף אומרים, כי השיחות למעשה כבר התמוטטו ועתה נערך ניסיון להצילן.
ממשל אובמה, בשלב זה, איננו מוכן לעשות לאיראניים וויתורים נוספים, וממול גם האיראניים אינם מוכנים לדרישות האמריקניות לצמצם את מספר הסרכזות שהם יורשו להפעיל, לצמצם את כמות האורניום המועשר שיורשו להחזיק, ולהסכים לכך שתהליך הורדות הסנקציות מעליהם יימשך כמה שנים.
לכך כוונו דבריו של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, אשר אמר בשבת 21.1, כאשר אמר לפני צאת לז'נווה להיפגש עם שר  זריף, כי ישנם עוד פערים משמעותיים ויש עוד מרחק (רב), שצריך לעבור אותו. There are still significant gaps, there is still a distance to travel.
קארי גם הזהיר, 'כי לנשיא אובמה אין שום כוונה להאריך את השיחות מעבר לתקופה שנקבעה'. President Obama has no inclination whatsoever to extend these talks beyond the period that has been set out.
קארי עוד הוסיף, כי אין חילוקי דעות (בין שש המעצמות ) שעל איראן להוכיח כי התוכנית הגרעינית שלה תהייה לצרכי שלום: absolutely no divergence whatsoever in what we believe is necessary for Iran to prove that its nuclear program is going to be peaceful.
לדברים אלה יש 4 משמעויות:
1. לא ברור עדיין באם מדובר בעשיית שריר אמריקני כלפי איראן, בתיקווה כי מנהיג איראן האיטוללה חמנאי ימצמץ ראשון, ואיראן תקבל את טיוטת ההסכם שהכינו קארי וזריף עוד בחודש שעבר.  הסיכויים לכך קטנים מאוד. 
2. ממשל אובמה איננו מוכן לעשות וויתורים נוספים לאיראנים, ואם יהיו וויתורים כאלה הם יהיו זעירים.
3. הנשיא אובמה נערך לאפשרות כי השיחות יופסקו-כלומר יתמוטטו.
4. גם אם השיחות נמשכות איראן עדיין צריכה לענות לשאלות שהוצגו לה על הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, בדבר הפעילויות-שטהרן מכחישה- שנערכו במתקנים איראניים לקראת ייצור נשק גרעיני. אין סיכוי שאיראן תספק תשובות כאלה. מנגד קייימת אפשרות כי ממשל אובמה יוותר על תשובות אלה, כדי להציל את ההסכם הגרעיני עם איראן.  
המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים, כי אחיו של נשיא איראן חוסיין פרידיון, נשלח על ידי אחיו הנשיא חסן רוחאני, להזהיר עוד פעם את ממשל אובמה, כי אם לא יושג הסכם, יתמוטט שלטונו של אחיו, הנחשב בעיני המערב 'כמתון'. כמו כן חזר חוסיין פרידיון על העמדה האיראנית, לפיה טהרן איננה מוכנה להסכים להסכם גרעיני בן שני שלבים כפי שדורשת ארה''ב. האמריקנים דורשים הסכם על עקרונות שיושג עד 24 במרס, והסכם סופי כולל עד סוף יוני השנה. האיראנים מוכנים לדבר רק על הסכם סופי בעוד חצי שנה.
גורם נוסף שמסבך את המצב הוא הלחץ האדיר שמפעיל ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו,  שחלק ממנו הוא הופעתו בפני שני בתי הקונגרס האמריקנים ב-3 למרס.  נתניהו טוען כי ההסכם שאליו הגיעו כבר ממשל אובמה וממשל נשיא איראן רוחאני, יהפוך את איראן למדינת סף גרעינית, ויאפשר לה בעתיד לייצר עשרות פצצות גרעיניות. 
הנימוק הנגדי של ממשל אובמה, אותו אפשר להגדיר כמוזר ביותר טוען, כי המכשול האמיתי הקיים כיום להשגת הסכם גרעיני הוא מנהיג איראן האייטוללה חמנאי שהוא בן 75.  כאשר יפוג תוקפו של ההסכם שיושג-באם יושג-סביר להניח כי חמנאי כבר לא יהיה בחיים, וכי בטהרן יעלה לשלטון דור מתקדם של מנהיגים איראניים אשר לא יסכנו את הרווחה והפיתוח הכלכליים שיושגו עד אז בין איראן ארה''ב ואירופה. מנהיגים אלה יזנחו בכלל את העיקרון בו דוגל חמנאי, כי איראן זקוקה לנשק גרעיני, כדי להבטיח את מעמדה האזורי ואת ביטחונה.
נתניהו טוען, כי אף  אחד בוושינגטון איננו יכול להבטיח, כי אכן תהליך כזה יתרחש בטהרן, ולאף אחד בוושינגטון אין שמץ של מושג מי ישלוט בטהרן בעוד עשר שנים. אולי, טוען נתניהו, יעלו לשלטון חוגים קיצוניים יותר מאשר האייטוללה חמנאי. בינתיים, עד שסוגיה זו תברר כנכונה או לא נכונה, לאיראן יהיה כבר נשק גרעיני.
למעשה מתקיים כאן מירוץ משולש בין ארצות הברית, איראן, וישראל, כאשר עיקר הבעיה היא ששלושת הלוקחים חלק במירוץ רצים כל אחד לכיוון מטרה אחרת.  ממשל אובמה רוצה לסיים את המו''מ הגרעיני עד 31 המרס, ולהשאיר רק פרטים אחרונים קטנים לסוף יוני. טהרן איננה רוצה להגיע בחודש מרס להסכם. היא מדברת רק על חודש יוני. ישראל-נתניהו, אינם רוצים שייחתם הסכם לפי מה שהוסכם עד כה בין ארצות הברית ואיראן-בכלל.  

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email