ארדואן מאבד שליטה. המלחמה והטרור זולגים מסוריה לטורקיה


קצין היחידה הטורקית המיוחדת להגנה של אחמ"ים,  מאוולוט מארט אלטינטאז Mevlüt Mert Altıntaş, בן ה-22, שרצח ביום שני 19.12, באנקרה את שגריר רוסיה בטורקיה אנדריי קארלוב Andrei Karlov, בן ה-62, והפיגוע, ביום א'  1.1,17 לפנות בוקר במועדון הפופולארי ריינה  Reina שעל חוף הבוספורוס, בו נהרגו 39 איש ו-69 נפצעו יירשמו בהיסטוריה של המזרח התיכון וטורקיה, כאלה שהעבירו את המלחמה בסוריה לתוך טורקיה.
מלבד צעקותיו של המתנקש באנקרה 'זכרו את סוריה' היו בשנה האחרונה, בה נהרגו בטורקיה 168 איש בפעולות טרור וקרוב ל-2,000 נפצעו, סימנים רבים לכך שהצביעו על התפתחות כזו:
פלישת הצבא הטורקי לצפון סוריה באוגוסט השנה, ושורה של מעשי טרור שבאו מסוריה בתוך טורקיה, ואשר בוצעו  על ידי ISIS the PKK and the TAK- Kurdistan Freedom Falcons. אולם כל אלה למרות הדרמטיות שלהם היו אירועים שוליים לעומת  השבר המתחולל  במדינה ובחברה הטורקית אשר מראה סימנים כי איננה יכולה לעמוד בעומס של המלחמות הפנימיות החיצוניות והאישיות אשר הנשיא הטורקי טאייפ ארודאן Recep Tayyip Erdogan מטיל עליה ומנהל אותן על גבה:
להלן  תשעה הצעדים העיקריים של ארדון המרחיבים את השסעים בחברה, בצבא, ובמוסדות ומנגנוני המדינה הטורקית.

  • הצבא, וכל כוחות הביטחון והמודיעין הטורקיים שקועים בשלוש מלחמות, שתיים חיצוניות ושתיים פנימיות. בחזית החיצונית כוחות טורקיים נלחמים בסוריה ובעיראק. בחזית הפנימית הם נלחמים נגד הכורדים,  עד עתה היו המהלכים האלה מוגבלים בלבד. אולם הולך ומתקרב הרגע בו  המלחמות האלה תהפוכנה ליותר רחבות ומסובכות.
  • המודיעין הטורקי איננו יכול להתמודד עם המלחמות בסוריה, ועם רשתות הטרור של ISIS, אל-נוסרה, והכורדים הפועלים בתוך טורקיה.
  • הניצחון הרוסי-סורי-איראני- חיזבאללה בחאלב ויציאת המורדים המורדים הסורים מהעיר אל אזור אידליב הגובל בטורקיה, מעמיד את טוריקה בפני הבעיה האם להשאיר את הגבול בין דרום טורקיה לאידליב פתוח כפי שהוא היום, או לסגור אותו, כפי שמוסקבה דורשת מארדואן.
    אם הגבול ייסגר יגלו המורדים הסוריים עד מהרה שהם נמצאים במצור רוסי-סורי-טורקי,  בדומה למצור שמטילים ישראל ומצרים על הפלסטינים ברצועת עזה.  הדרך היחידה של המורדים להמשיך להישרד בצפון סוריה, היא להעביר את המלחמה לתוך דרום טורקיה, או להיכנע לאסד.
  • צבא טורקיה וכוחות הביטחון הטורקיים אינם מסוגלים לפעול בעת ובעונה אחת נגד ISIS, נגד חזית אל-נוסרה (אשר ביצעה את ההתנקשות בחייו של השגריר הרוסי באנקרה), נגד הארגונים המוסלמים הקיצוניים התומכים במורדים הסוריים, וגם נגד הטרור הכורדי. יש רפיון ברור ביכולותיו של הצבא הטורקי והוא ניכר היטב בקרב המתחולל בימים אלה עם ISIS על העיר הסורית אל-באב Al-Bab.
  • האירועים יכולים להחמיר באם בדרום טורקיה, שרוב האוכלוסייה בו כורדית  (כ-10 מיליון תושבים-מתוך 22 מיליון כורדים בטורקיה כולה,)  יפרוץ מרד כורדי,  אשר יקבל את תמיכת ה-PKK ואת תמיכת המליציה הכורדית הסורית YPG.
  • כל זה מתרחש כאשר המדינה הטורקית וצבאה נמצאים בתהליך של יציאה מנאט"ו, וניתוק קשריה של אנקרה עם וושינגטון ועם האיחוד האירופאי. 
  • טורקיה נמצאת בעיצומו  תהליך של התקרבות לרוסיה, סין ואיראן.  עד עתה ממשל אובמה לא רק שלא הצליח לעצור ולהאט מהלכים אלה אלא בטעויות המדיניות הקשות שעשה הביא לזירוזם.  עכשיו צריך להמתין ולראות באם הממשל החדש של הנשיא דולנד טראמפ יוכל לשנות תהליכים אלה- או לחילופין יצטרף אליהם.
  • המאבק הפוליטי והאישי  של הנשיא ארדואן ביריבו האישי והפוליטי החריף ביותר פאטוללה גולאן Fethullah Gülen הגולה בארצות הברית, ואשר אותו מאשים ארדואן כמי שעומד מאחורי כל אירוע אופוזיציוני בטורקיה-כולל המרידה הצבאית נגדו  באוגוסט השנה. ארדואן ממשיך עד יום במסע טיהורים נרחב בכל שכבות החברה הטורקית,
    הבעיה המרכזית שבפניה עומד ארדואן היא שהמדיניות שלו כלפי גולאן Gülen ותומכיו הפכה אותו מדמות יחסית שולית בטורקיה, לדמות מרכזית שחוגים יותר ויותר רחבים בחברה הטורקית דוגלים בה.

אם ארדואן לא יצליח לעצור את התפשטות במלחמה בסוריה לתוך טורקיה, הוא ימצא או עצמו עומד בשלוש חזיתות פנימיות: הכורדים, ISIS וחזית אל-נוסרה, ו-תנועתו של גולאן, וזאת נוסף על המלחמות החיצוניות בעיראק ובסוריה.

Print Friendly, PDF & Email