ארדואן עצר את מהלך הפיוס הישראלי-טורקי לאחר שהאו"ם קבע כי הסגר על עזה חוקי
ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן השתמש השבוע בכל הבלמים האפשריים כדי לעצור את מהלכי הפיוס הטורקיים-ישראליים, לאחר שהבין כי וועדת מזכיר האו''ם לחקירת אירועי המשט הטורקי לעזה במאי 2010, וועדת פאלמר, קבעה כי הטענה המרכזית של המדיניות שלו כי הסגר הישראלי על עזה איננו חוקי איננה נכונה, וכי הסגר שישראל הטילה על החמס ועל הרצועה הוא חוקי.
במילים אחרות, המשט הטורקי לעזה שחיל הים הישראלי עצר, שאורגן ומומן על ידי ממשלת ארדואן הוא שהיה בלתי חוקי, ולטורקיה לא הייתה שום זכות, או הצדקה בינלאומית לנסות ולפרוץ אותו. מאחר וטורקיה, בעצם הניסיון לפרוץ את ההסגר, היא זו שנהגה בניגוד לחוק הבינלאומי אין שום בסיס לדרישתה כי ישראל תתנצל על שעצרה בכוח צבאי את אוניות המשט הטורקי ועל כך כי בעת פעולת ההשתלטות נהרגו תשעה טורקים.
הדיונים שנערכו במשך על השבוע בבניין האו''ם בניו יורק , בין משלחות טורקיות וישראליות, כאשר בראש המשלחת הישראלית עומד סגן ראש הממשלה והשר לנושאים אסטרטגיים משה (בוגי) יעלון, התפוצצו ביום ד' 6.6, לאחר שלישראלים הוברר סופית כי הטורקים מנסים לשנות את נוסח החלטות הוועדה כך שלא ישתמע מהם פומבית כי ראש ממשלת טורקיה השתית את מדיניותו המזרח תיכונית על סמך טענות שאינן נכונות. זו הסיבה מדוע הטורקים חזרו ביום ד' גם אל דרישתם המקורית כי ישראל תתנצל על כך שתקפה את המשט הטורקי.
שר החוץ הטורקי אחמט דאווטולו Ahmet Davutoglu, אמר כי טורקיה עומדת על דרישתה כי 'התנצלות היא הכרח' that apology is a must to reestablish relations with Israel, אולם בכך הסיט את הנושא מהשאלה האם המשט הטורקי היה חוקי או לא, והעביר אותו למישור היחסים העתידים בין אנקרה לירושלים, כאשר הוא תולה את האשמה שוב על ישראל.
קודם לכן אמר שר החוץ הישראלי אביגדור ליברמן, כי ישראל לא תתנצל ובכך תפגע בכבודה הלאומי, ולא תיתן לפגוע בכבודם של חיילי צה''ל. I will not have an apology harm Israel's national dignity and I will not see Israeli Defense Forces (IDF) soldiers humiliated.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי סיבה נוספת להחלטה של ארודאן לשים קץ לשיחות עם ישראל, דבר המקפיא בינתיים את כל מהלכי הפיוס בין שתי המדינות, היא חששו כי פיוס טורקי-ישראלי ייפגע במהלכים ובתפקידים שאנקרה ממלאה, או עומדת למלא במרד הערבי בסוריה ובלוב. ארדואן סבור כי טורקיה איננה יכולה להראות כמי שמחדשת את יחסיה הביטחוניים והמודיעיניים עם ישראל, בשעה שהיא ממלאה תפקיד הולך וגובר בייצוב שלטונו של נשיא סוריה בשאר אסד, ובשעה שהיא לוקחת חלק גדל והולך בייצוב שלטונם של המורדים בקדאפי בלוב.
מקור מערבי בכיר אמר ביום ד' 6.6, כי ארדואן גם קיווה כי תהליכי הפיוס הטורקים-ישראליים יתבצעו בחשאיות, אולם הוא התאכזב מכך כי ירושלים לא רק שנתנה לכך פרסום מרבי, אלא שאנשי הצמרת הפוליטית-ביטחונית ישראלית השתמשו במידע הזה כדי לקדם את האנג'דה הפוליטית האישית שלהם ואת מריבותיהם עם אנשי צמרת ישראלים אחרים.
המקורות שלנו מוסיפים ומציינים, כי ההפסקה בשיחות ובתהליך הפיוס בין שתי המדינות היא זמנית בלבד. ארודאן מעוניין בכך כי לאחר שהסערה הנוכחית מסביב לדו''ח פאלמר תשכך, הדו''ח ייגנז, ואז אפשר יהיה לחדש את המגעים בין שתי המדינות.
ארדואן מודע לכך, כי נשיא ארצות הברית אובמה מעוניין בחידוש היחסים הטורקים-ישראליים, במסגרת הברית האישית של עם ארדואן והתפקידים השונים שהוא מעוניין כי טורקיה תמלא בעולם הערבי ובנושא הישראלי-פלסטיני, ולכן הוא ילחץ לחידוש היחסים בין ירושלים ואנקרה למרות דו''ח פאלמר.
לאפשרות זו רמז ביום ד' השגריר האמריקני באנקרה פרנסיס ריצ'יארדון Francis J. Ricciardone, אשר אמר כי שתי המדינות תחזורנה לפעול ביחד, We believe that the two countries will work together again…