ארה"ב: אין מלטים לטורקיה, עד שלא יוסר האיום הצבאי הטורקי על ישראל

המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה מדווחים, כי ממשל הנשיא אובמה דוחה החלטה לגבי אספקת מלטים, או הצבת מלטים אמריקנים מדגם 'פרדטור' Predator, בבסיסים בטורקיה, עד אשר טורקיה לא תסיר את האיום הצבאי שלה נגד ישראל. במצב בו המלטים מתוצרת טורקיה אינם יעילים, והמלטים הישראליים מדגם 'איתן' Heron שישראל ספקה לטורקיה אינם פועלים 'בגלל בעיות טכניות', הצבא הטורקי איננו מסוגל להתקדם בפעולה הצבאית שלו נגד המורדים הכורדים ה-PKK, לא בצפון עיראק, ולא בדרום ומזרח טורקיה, וה-PKK ממשיך בפיגועים שלו.
בסוף שבוע שעבר ובתחילת שבוע זה ה-PKK אף הגביר את התקפותיו בתוך מזרח טורקיה, ולפחות 9 טורקים, מהם אנשי צבא ומשטרה נהרגו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי בעוד המערכת המדינית והביטחונית הישראלית מובילים קו האומר, כי אין סכנה קרובה של עימות צבאי בין טורקיה וישראל, וכי וושינגטון, נאט''ו, והאירופאים לא יתנו לעימות כזה להתפתח, קיים כבר בשטח עימות שקט כזה. ההגדרה היותר נכונה של המצב היא, כי בעוד נעשים עתה מאמצים מערביים גדולים למנוע התפתחות נוספת של המצב המסוכן המתרחש בשטח, העימות הצבאי השקט כבר מתרחש.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי הפרסום בטורקיה ביום ב' 12.9 כי אנקרה שולחת למזרח הים התיכון 3 פריגאטות שתפעלנה נגד ספינות מלחמה ישראליות שתנסנה לעצור אוניות טורקיות העושות את דרכם לעזה, או שתחצנה את קו 12 המייל של המים הטריטוריאליים הישראליים, הייתה הדלפה מכוונת מצד לשכתו של ראש ממשלת טורקיה ארדואן זמן קצר לפני צאתו לקהיר. ההדלפה בוצעה כאשר אוניות הצי הטורקי הגיעו כבר למזרח הים התיכון. בישראל מנסים שלא לתת פרסום למידע כי הפריגאטות הטורקיות נמצאות כבר מול המים הטריטוריאליים של ישראל.
עתה נעשים מאמצים גדולים גם על ידי וושינגטון, וגם על ידי מפקדת נאט''ו בבריסל, לשכנע את הטורקים שלא להפעיל את האיום שלהם נגד ספינות חיל הים הישראלית, ולא להביא להחרפת המשבר בין אנקרה לירושלים.
מזכיר נאט''ו אנדרס ראסמוסן Anders Fogh Rasmussen, עומד החל משבת 10.9, בקשר ישיר עם טאייפ ארדואן, כאשר הוא מזהיר אותו, כי לפעולה צבאית של טורקיה, שהיא חברה בנאט''ו נגד חיל הים הישראלי, תהיינה תוצאות חמורות כלפי הקשרים הצבאיים של טורקיה עם ארצות הברית ונאט''ו.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי צבא טורקיה יעמוד בפני בעיות מבצעיות, מודיעיניות, וטכנולוגיות קשות, באם גם ארה''ב, נוסף על ישראל, יסרבו לספק לו טכנולוגיות מודיעיניות מתקדמות.
דוגמא לבעיות ולקשיים אלה הוא הקשר בין אספקת המלטים האמריקנים והישראליים לטורקיה, לבין יכולתה להלחם במורדים הכורדים אנשי ה-PKK.
החל מ-17 באוגוסט,  מתחוללת בצפון עיראק מלחמה שאיש במערב, חוץ מאשר בטורקיה, וגם איש בישראל אינו שם אליה לב.
במלחמה זו משתפות, ארצות הברית, טורקיה, איראן, והאוטונומיה הכורדית the Kurdish Regional Government –KRG,  המשתפותביניהן פעולה בתחומי הצבא והמודיעין כדי להביא לחיסולו של המורדים הכורדיים של ה- PKK, רובם מורדים כורדיים טורקיים, ושל הPJAK , המורכב רובו ממורדים כורדים ממוצא איראני.

בהפגנה של שיתוף פעולה צבאי שכמוהו לא נראה אף פעם בעיראק, מאז שהכוחות האמריקנים פלשו אליה לפני 8 שנים ב-2003, גורמים מודיעיניים וצבאיים אמריקנים מעבירים בעקיפין באמצעות גופי המודיעין הכורדיים של ה- KRG מידע מודיעני שנאסף ממזלטים אמריקנים, ומתצפיות צבאיות בשטח המוצבות לאורך גבול צפון עיראק ואיראן, לידי משמרות המהפכה האיראניים אשר נלחמים, חלקם בתוך תחום עיראק, נגד המורדים הכורדים. כוחות צבא וכוחות מיוחדים טורקיים, הנעזרים בהפצצות חיל האוויר הטורקי, מתאמים את פעולותיהם הצבאיות נגד המורדים, גם עם האמריקנים, וגם עם האיראנים.
מפקדות הצבא והמודיעין של הצבא הכורדי של ה-KRG בבירה אירביל, הפכו למרכז צבאי המתאם את תנועת הכוחות האמריקנים, הטורקיים, והאיראניים, בתוך צפון עיראק. במערכה במטרתה להשמיד סופית את המורדים.
הקרבות מתחוללים בארבעה אזורים בתוך צפון עיראק, כאשר המרכזי שבהם הוא הרי קנדיל. Qandil Mountains, Sinath-Haftanin, Hakurk and Gara.
לפני הצבא הטורקי שלוש בעיות מרכזיות בגללן הם אינם מסוגלים להכריע את המהלך הצבאי הזה, מול הכורדים
1. אין להם מלטים ארוכי טווח המסוגלים לאסוף את המידע המודיעיני הנחוץ לכוחותיהם. כל עשרת המלטים המתקדמים מדגם 'איתן' Heron, שישראל ספקה לטורקיה, שעליהם פעולה צבאית טורקית בהיקף כזה הייתה צריכה להתבסס, משותקים, מפני שהטורקים אינם יודעים לתפעל את המערכות המודיעיניות והטכניות שבהם. ממשלת ארדואן גירשה כבר בשנה שעברה את הטכנאים הישראלים שהפעילו ותחזקו אותם.
כתוצאה מכך, שני מלטים מוגדרים על ידי הטורקים 'כלא מבצעיים', לשלושה מלטים יש בעיות בפעולת המנוע, עליהן הטורקים אינם מסוגלים להתגבר. חמישה מלטים נמצאים בכלל בישראל, מאחר והטורקים טענו כי אינם מסוגלים להגיע לגבהים שהיצרן, התעשייה האווירית הישראלית, הבטיחה להם. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי בבדיקות טייס שנערכו לאחרונה בישראל לא נמצא כל פגם בפעולת המלטים הטורקיים.
2.
ניסיון של הטורקים להכניס לשירות מבצעי בצבאם, מלטים מתוצרת עצמית ANKA, נכשל, מאחר והם אינם יעילים בטיסה באזורי הרים גבוהים, כמו הרי קנדיל שם מרכז המלחמה בכורדים, ואין להם את המערכות האלקטרוניות הדרושות לאיסוף מודיעין ולהעברתו למפקדות המבצע.
3. כמו האיראנים, גם הטורקים יודעים, כי המידע המודיעיני האמריקני המסופק להם, הוא מידע חלקי ומוגבל. את המידע המלא האמריקנים שומרים לעצמם. זו הסיבה מדוע הטורקים פנו לממשל אובמה שיציב מלטים אמריקנים בטורקיה. אולם כאמור הממשל בוושינגטון מתנה זאת בהסרת האיום הצבאי הטורקי על ישראל. 
בגלל כל הסיבות האלה הכריזה ההנהגה הטורקית ביום ג' 13.9, כי צבא טורקיה עומד לבצע עתה בכל רגע פעולה קרקעית גדולה בצפון עיראק במטרה להשמיד את המורדים הכורדים, אנשי ה-PKK. טורקיה רוצה להוכיח, במבצע קרקעי דומה למבצע 'עופרת יצוקה' של צה''ל בסוף 2008, תחילת 2009 בעזה, כי היא יכולה להביס את המורדים הכורדים, ללא המלטים האמריקנים והישראליים.
במילים אחרות, לא ישראל משתמשת בקלף הכורדי כדי להגיב על איומיו הצבאיים של ראש ממשלת טורקיה ארדואן, אלה טורקיה היא שהפעילה קלף זה נגד עצמה.
 

Print Friendly, PDF & Email