ארה"ב: אסד על סף לתת פקודה להשתמש בנשק כימי. פצצות חומשו בגז עצבים סארין. מדוע ארה"ב מדברת, וישראל שותקת?

מקורות צבאיים ומודיעיניים אמריקנים, אמרו ביום ה' 6.12, כי נשיא סוריה אסד, עושה את כל ההכנות לקראת שימוש בנשק כימי מול המורדים, וכי פצצות גז העצבים סארין כבר חומשו, אבל עדיין לא הוטענו על מטוסי חיל האוויר הסוריים.
שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון אמרה, כי אם אסד יתקוף בנשק כימי 'העולם יוכל לעשות מעט מאוד כדי לעצור זאת' there’s little the outside world can do to stop.
קלינטון לא פירטה, אבל מדבריה עולה כי ארה''ב מצפה לשימוש נרחב במלחמה בסוריה בנשק כימי. 
לעומת ההתבטאויות האמריקנית האלה, חוזרים ואמרים דוברים סוריים, כי אסד אף פעם לא יורה להשתמש בנשק כימי נגד עמו. זה משפט טעון מאוד, לא רק משום שהוא סותר את ההודעות האמריקניות, אלה שהמשמעות שלו היא שאסד יורה להשתמש בנשק כימי נגד מדינות הסובבות את סוריה ותומכות במורדים, כמו טורקיה וירדן. אולם לכולם ברור, כי בכל התפתחות כזו, אסד יורה בראש ובראשונה לשלוח טילים כימיים על מטרות ישראלית.
לאור השטף הבלתי רגיל של ידיעות אמריקניות על שימוש קרב בנשק כימי סורי, בולטת לא רק השתיקה של הצמרת המדינית והביטחונית הישראלית, אלא גם המאמץ המכוון הנעשה בישראל להטיל איפול על כל המתרחש בסוריה בנושא השימוש בנשק כימי.
רבים במערכת הביטחון וצה''ל הרימו גבה, כאשר גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וגם שר הביטחון אהוד ברק, הרשו לעצמם לצאת ביחד את ישראל לביקור בגרמניה, כאשר ברור לכל, כי גבול הצפון עם סוריה יכול להתלקח בכל רגע, וכי ישראל יכולה לשמש מטרה לנשק הכימי הסורי.
אמנם, נכון שהשניים יחזרו לישראל כבר ביום ו', אולם אין ספק כי בכך מנסה הצמרת הישראלית להפגין קור רוח ושליטה במצב. מדובר במדיניות מוזרה.
טורקיה, העומדת בפני סכנת התקפה דומה בנשק כימי, אומרת זאת במפורש, ונערכת לקראתה. שר החוץ הטורקי אמאט דוואטולו, אמר ביום ד' 5.12, לכלי תקשורת טורקיים, כי אנו יודעים בדיוק היכן נמצאים 700 הטילים הבליסטיים הסוריים. במילים אחרות, טורקיה ונאט''ו עומדים לפגוע בטילים ולחסל אותם. כל מה שההנהגה הישראלית אמרה, היו דבריו של ראש הממשלה נתניהו, 'כי אנו עוקבים בדאגה אחר הנשק הכימי הסורי'. מדיניות השתיקה הישראלית הזו ופיזור ערפל מכוון מסביב למתרחש, מעוררת דאגה לא פחות.   
 יום ג' 4.12, הציבה ארה''ב את נושאת המטוסים 'אייזנהור' The Eisenhower Carrier Strike Group, ואת כוח התקיפה הימי-אווירי שלה מול סוריה. בכך מגיע הכוח האווירי האמריקני שהוצב החל מסוף נובמבר  במזרח הים התיכון, ל-70 מטוסי קרב-הפצצה, ולפחות 17 אוניות מלחמה, ביניהם שלוש אוניות תקיפה אמפיביות של כוח הנחיתה 'איוו ג'ימה'  Iwo Jima Amphibious Ready Group, סיירת טילים מונחים, ולפחות 10 משחתות ופריגאטות. בין אוניות המלחמה האמריקנית ישנן 4 אוניות הנושאות מערכות  Aegis ליירוט טילים.
על נושאת המטוסים 'אייזנהור' מוצבות 8 טייסות  squadrons, של מטוסי-קרב הפצצה, המשתייכים לזרוע  השביעית האווירית האמריקנית Air Wing Seven. על סיפון אוניות כוח התקיפה מצויים כ-8,000 מלחים, טייסים, ומרינס, אמריקנים. אליהם מצטרפים 2,500 לוחמי המרינס האמריקנים הנמצאים בכוח התקיפה 'איוו ג'ימה'. ביחד מעל ל-10,000 אנשי צבא אמריקנים מוצבים עתה מול סוריה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי נושאת המטוסים 'אייזנאהור' וכוח התקיפה שלה  שהיו מוצבים עד עתה במפרץ הפרסי מול איראן, עברו בתעלת סואץ בשבת 1 בדצמבר, וביום שלישי בלילה בעיצומה של סערה עזה המתחוללת במזרח הים התיכון הוצבו מול חופי סוריה. במפרץ הפרסי נותרה עתה רק נושאת מטוסים אחת 'סטנניס' USS Stennis  וכוח התקיפה שלה.
הצבת כוחות אמריקנים גדולים כל כך מול סוריה, מהווה לא רק לחץ צבאי אמריקני גובר והולך מול משטר בשאר אסד, אלא מראה גם על הכוונות האמריקניות להתערב עתה ישירות בסוריה, מיד עם חלוף הסופה המתחוללת עתה בים ובמזרח התיכון. 
שר החוץ הטורקי אחמט דוואטולו אמר ביום ד' 5.12 בערב, כי מערכת ההגנה שנאט''ו יספק לטורקיה מפני טילים סוריים תהייה מורכבת משלוש שכבות. שכבה אחת מפני טילים לטווח קצר-קרי מערכת טילי 'הפטריוט'. שכבה שנייה תהייה מערכת טילי היירוט האמריקנים לטילים מטווח בינוני 'תאהד'  THA, ומערכת טילי היירוט ה- AEGIS . המקורות הצבאיים של תיקדבקה: בעוד טילי 'הפטריוט' יהיו מוצבים בגבול טורקיה –סוריה, שאר שתי מערכות הטילי היירוט מוצבים על אוניות כוח התקיפה 'אייזנהור'. 
 


 

Print Friendly, PDF & Email