ארה"ב וטורקיה הסכימו על הפסקת אש בסוריה ל-120 שעות. אבל הכדור נמצא בידי מוסקבה ודמשק
כמו בכל השבוע האחרון לפעולה הטורקית הצבאית בסוריה, גם יום חמישי ה-17.10, לא היה שונה מקודמיו.
במשך היום נשמעו ההתפארויות הריקות מתוכן והעמדת האירועים באור לא נכון ומציאותי של נשיא טורקיה ראסיפ טאייפ ארדואן, כמו למשל שהוא זרק את מכתבו של הנשיא טראמפ אליו לפח, והדיווחים כאילו יש לצבא טורקי הישגים בשטח. דיווחים אלה התרסקו תמיד בסוף היום, כאשר התברר כי המציאות בשטח היא שונה לגמרי.
לכן מי שעקב אחר מה שהתרחש במלחמה זו באמת לא היה צריך להיות מופתע, כאשר השיחה בארבע עיניים בין ארדואן וסגן נשיא ארצות הברית מייק פנס לה הוקצבו לפי לשכת ארדואן 10 דקות בלבד, נמשכה שעתיים.
בסופה של הפגישה הודיעו סגן הנשיא פנס ושר החוץ האמריקני מייק פומפיו, כי ארצות הברית וטורקיה מכריזות על הפסקת אש בסוריה שתימשך 120 שעות, שבמסגרתה יתאפשר לכוחות הכורדיים לסגת מהאזורים המיועדים להקמת אזור ביטחון טורקי בצפון סוריה, עליו הסכימו נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא טורקיה ארדואן בשיחתם הטלפונית ב-6 לאוקטובר.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי עבור ארודאן היה בצעד זה חבל הצלה אמריקני מאחר וכוחותיו ממילא לא ביצעו שום התקדמות משמעותית בשטח החל מיום א' 13.10.
הסיבה העיקרית לעצירת המתקפה הטורקית כבר בהתחלת השבוע היה ההסכם שהושג בין רוסיה, סוריה והכורדים, לפיו הצבא הסורי ייכנס לשטחים הכורדיים, בגיבוי צבאי רוסי, במטרה לעצור את הצבא הטורקי.
ההסכם הזה, ושיתוף הפעולה ותיאום המלאים שמתקיימים בצפון סוריה בין הנשיא טראמפ והנשיא הרוסי פוטין, שיתוף פעולה עליו מדווחים המקורות של תיקדבקה מאז שהחלה המתקפה הטורקית, לא השאירו לארדואן שום ברירה אחרת אלא לחזור ולתאם את תנועות צבאו ומדיניותו עם זו של הנשיא טראמפ.
ארדואן הבין כי במצב שנוצר בו הוא והצבא הטורקי עומדים לבד, מול פוטין, אסד, ומנהיגי ומפקדי הכורדים, אין לו הרבה ברירות אלא לחזור ולשתף פעולה עם וושינגטון. וזו הסיבה העיקרית מדוע הוא לפתע שכח את כל ההתפארויות שלו והסכים לחתום על הפסקת אש זמנית.
המקורות שלנמו מציינים, כי אפשר וצריך להניח, כי לאחר 120 שעות של הפסקת אש שיסתיימו ביום שלישי 22.10, היא תוארך.
סגן הנשיא פנס אמר באנקרה, כי הצבא האמריקני יסייע לכוחות הכורדיים שייסוגו U.S. forces would facilitate the retreat.
לכך יש שלוש משמעויות:
1. הצבא האמריקני עדיין לא נסוג מהשטחים הכורדים והוא נמצא שם.
2. כדי שהצבא האמריקני יסייע לכורדים הוא צריך לתאם עכשיו את צעדיו גם עם הכוחות הרוסיים וגם עם הכוחות הסוריים הנמצאים כבר בשטח.
3. אבל ארצות הברית כבר איננה נמצאת בעמדה בו היא יכולה לומר לכורדים מה לעשות. היא זו שדחפה אותם לזרועות של מוסקבה ודמשק.
לכן השאלה המרכזית היא לא מה שארצות הברית וטורקיה הסכימו, אלא כמו בכל שאר ימי הלחימה השאלה היא האם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יסכים למהלך הזה, והאם הצבא האמריקני יכול לתאם את צעדיו הבאים בצפון סוריה עם הכוחות הרוסיים.
לפני שמוסקבה ודמשק לא יקבלו החלטה מה על הכורדים לעשות, אפילו חייל כורדי אחד לא יזוז מעמדותיו.