ארה"ב וישראל, אינן יכולות להשמיד את התוכנית הגרעינית האיראנית. הן רק יכולות למנוע בניית נשק גרעיני

שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה אמר ביום שלישי 14.8 בתדרוך לעיתונאים בפנטגון, כי איננו חושב שישראל כבר קיבלה את ההחלטה לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית. 'ישראל היא זו שצריכה לענות על השאלה הזאת', אמר פאנטה. 'אך מנקודת מבטנו, חלון ההזדמנויות עדיין פתוח לנסות לעבוד לקראת פתרון דיפלומטי'.
פאנטה הסביר, כי ישראל היא מדינה ריבונית, ו'בסופו של דבר הם יקבלו החלטות על סמך שיקולי הביטחון הלאומי שלהם'. 'אבל אני לא מאמין שהם קיבלו את ההחלטה הזאת'.
פאנטה הבהיר שהממשל האמריקאי משוכנע, כי עדיין יש מרחב להמשיך במו"מ. סנקציות חדשות הוטלו רק לאחרונה. הן מתחילות להשפיע. אנו עובדים ביחד עם הקהילה הבינלאומית, הן בצד הדיפלומטי והן בצד הכלכלי, ליישם את הסנקציות, הדגיש פאנטה. 'אני חוזר ואומר, וראש ממשלת ישראל אמר את אותו הדבר, שכל פעולה צבאית צריכה להיות המוצא האחרון, לא הראשון'. הדגיש פאנטה.
ראש המטות המשולבים האמריקאי הגנרל מרטין דמפסי, שהשתתף גם הוא בתדרוך אמר, כי הערכתו לגבי יכולתה של ישראל לפגוע בתוכנית הגרעין של איראן נשארה ללא שינוי. 'אני אומר לכם, על סמך הידע שלי על יכולותיה של (ישראל) – וייתכן מאוד שאני לא יודע הכול – נכון לומר שהם יכולים לעכב את היכולת הגרעינית של איראן, אך לא להרוס אותה'.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי בדבריהם של שר ההגנה האמריקני, וראש המטות המזוינים אין חדש.
ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, חזרו ואמרו כמה פעמים בראיונות אותם נתנו בימים האחרונים, כי עדיין לא התקבלה החלטה כזו בממשלה, וכי הם מסכימים להנחת העבודה שכל פעולה צבאית צריכה להיות המוצא האחרון, ולא הראשון.
הבעיה ביחסים של ממשל אובמה וממשלת נתניהו, היא לא בהגדרות אלה של פאנטה, אלא יותר בדבריו של ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי. דמפסי טוען שני דברים:
1. 'ייתכן מאוד שאני לא יודע הכול על יכולתה של ישראל'.
תיקדבקה: התשובה לכך היא מאוד פשוטה, ראש המטות המזוינים האמריקנים, יודע הכול על יכולתיה של ישראל, אבל מאוד ייתכן, כי איננו יודע הכול איזה שימוש ישראל תעשה ביכולות אלה, כולל איך ומתי? 
זאת לא אומרת, כי לגנרל דמפסי אין מושג כללי כיצד ישראל עומדת לפעול, ומה הן תוכניותיה המבצעיות, אבל מותר וצריך לחשוב, כי עקב המידור המוחלט של ההחלטות המבצעיות של מערכת הביטחון וצה''ל בייחוד בנושא האיראני, דמפסי איננו יכול, ומבחינה ישראלית, גם איננו צריך לדעת מהו תוכניותיה המדויקות של ישראל.
מצב זה איננו שולל את האפשרות, כי באם וכאשר הרגע המכריע יגיע, ישראל תיידע את פאנטה ואת דמפסי, ודרכם את הנשיא אובמה, מה ואיך עומד להתחולל.
2.
הגנרל דמפסי מוסיף ואומר,  כי 'הם (הישראלים) יכולים לעכב את היכולת הגרעינית של איראן, אך לא להרוס אותה'.  תיקדבקה: הנחה זו נכונה מאוד, ולא נתניהו, ברק, או אף אחד מאלופי צה''ל, או מראשי מערכת המודיעין בהווה ובעבר התומכים בתקיפת התוכנית הגרעינית האיראנית, (ויש כאלה, למרות שמכונת התעמולה המשומנת היטב הפועלת נגדם מציגה לפני דעת קהל הישראלית כי אין מפקדים ואישים כאלה), אינם מתיימרים כי התקפה ישראלית יכולה להשמיד את התוכנית הגרעינית האיראנית, אלא רק לעצור אותה לתקופה של יותר משנתיים. השאלה היא, לאור דברי דמפסי, האם תקיפה אמריקנית, עליה פאנטה וראש המטות המזוינים האמריקנים לא הוציאו אף מילה, יכולה להרוס את התוכנית הגרעינית האיראנית בצורה מוחלטת? התשובה של המקורות הצבאיים של תיקדבקה היא לא!
התקפה אמריקנית יכולה להביא להרס גדול יותר של התוכנית הגרעינית האיראנית, ובמקום הפסקה של שנתיים שישראל תשיג, ארה''ב תשיג הפסקה של עד ארבע, או חמש שנים.
אבל בנושא זה ככל שאיראן ממשיכה בפיתוח הגרעיני שלה,  לא רק שטווח  האופציות הישראליות מצטמצם, אלא גם טווח האופציות האמריקניות, וגם טווח הזמן בו תקיפה שלהם תשפיע על האיראנים.
השלב בו ארצות הברית וישראל, כל אחת לחוד, או שתיהן ביחד, יכלו להשמיד את התוכנית הגרעינית האיראנית, חלף ועבר כבר לפני למעלה מארבע שנים בסוף 2007.  עתה ארה''ב וישראל יכולות למנוע מאיראן רק מלגשת לבנות נשק גרעיני.  
ולכך  ארה''ב איננה מוכנה להתחייב.

Print Friendly, PDF & Email