ארה"ב וישראל הקימו וועדה נגד איום המלט"ים והטילים המדויקים האיראניים אבל לא לתיאום בנושאי הגרעין. 2 סוגי המלט"ים האיראנים המאיימים על ישראל
היועץ הלאומי לביטחון לאומי של ארצות הברית גי'ק סאליבן Jake Sullivan, והיועץ לביטחון לאומי הישראלי מאיר בן שבת, שנפגשו ביום שלישי 27.4 בוושינגטון, החליטו להקים קבוצת עבודה working group משותפת אמריקנית-ישראלית 'שתתן תשומת לב מיוחדת לאיום ההולך ומתגבר של כלי טייס בלתי מאוישים ולטילים המונחים המדויקים המיוצרים על ידי איראן ומסופקים לבעלי הברית שלה במזרח התיכון', focus particular attention on the growing threat of Unmanned Aerial Vehicles and Precision Guided Missiles produced by Iran and provided to its proxies in the Middle East Region.
לאחר הפגישה בין סאליבן לבן שבת, פרסם הבית הלבן הודעה נפרדת בה נאמר: 'הפקידים האמריקנים והישראליים דנו בדאגות החמורות שלהם לגבי ההתקדמות בתוכנית הגרעין האיראנית בשנים האחרונות'. 'ארצות הברית עדכנה את ישראל', ממשיכה הודעת הבית הלבן, 'בשיחות הנערכות בווינה והיא מדגישה את האינטרס האמריקני החזק להתייעץ בצורה הדוקה עם ישראל על ההתקדמות בנושא הגרעיני'. The US and Israeli officials discussed their serious concerns about advancements in Iran’s nuclear program in recent years. The United States updated Israel on the talks in Vienna and emphasized strong US interest in consulting closely with Israel on the nuclear issue going forward.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי ההבדל בין שתי ההודעות ברור.
בעוד שההודעה על המלט"ים והטילים המונחים המדויקים מדברת על שיתוף פעולה מבצעי בין ארצות הברית וישראל, הרי בנושא הגרעיני האיראני הבית הלבן מדבר רק על עדכונים והתייעצויות.
עם זאת, אין להקל ראש בתיאום מבצעי בין וושינגטון וירושלים בנושאי המלט"ים והטילים המונחים המדויקים, למרות שאין קשר ישיר ביניהם לבין הנושא הגרעיני.
המדינה היחידה במזרח התיכון שנפגעה עד כה ממלט"ים וטילים כאלה היא ערב הסעודית, כאשר בכל אחת מההתקפות שבוצעו עליה (לכך יש להוסיף גם התקפות בסירות נפץ לא מאוישות. ) התברר, כי האיראנים משתמשים בהתקפות אלה כדי לשדרג את יכולות הפגיעה המדויקת שלהם.
גם ארצות הברית וגם ישראל מבינות, כי ההתקפות על סעודיה, הן רק קדימון להתקפות על בסיסים אמריקנים במזרח התיכון ועל מטרות אסטרטגיות בישראל.
לאיראן יש שני כוחות של מלט"ים.
כוח אחד של צבא היבשה הנקרא 'וואלי-א אשר' Vali-e Asr drone group. הכוח השני של מלט"ים הוא של משמרות המהפכה והוא פועל תחת המסגרת הפיקודית של כוח הטילים המדויקים של המשמרות, דבר המצביע על כך שהמשמרות נוקטים בטקטיקה של תקיפות משולבות באמצעות טילים ומלט"ים מדויקים.
כבר בשנה שעברה (אוקטובר 2020) הכריז מפקד כוח המלט"ים של צבאות היבשה האיראניים בריגדיר-גנרל שאראם חאסנג'אד Brigadier General Shahram Hassannejad, 'כי אנחנו אחת מחמשת המדינות בעולם שיש להן עליונות בתחום הטכנולוגיה של מלט"ים', We are one of the 5 superior countries in the world in area of drone technology.
בחודש ינואר השנה הצליחו לוויינים אירופיים לצלם צי של מלט"ים איראניים אשר נערכו על המסלולים בבסיס אווירי בצפון איראן ליד העיר סאמאן Semnan להשתתף בתרגיל צבאי.
הלוויינים צילמו 154 מלט"ים איראניים מסוגים שונים עומדים על המסלולים כשהם מוכנים לשיגור.
מבין המלט"ים שניצבו על המסלול ראוי לתשומת לב מיוחדת המלט"ים קאמאן 12 Kaman-, שבדרך כלל האיראנים לא חושפים אותו.
מתוך 154 מלט"ים בתרגיל השתתפו רק שני מלט"ים מסוג זה.
הקאמאן 12 הוא מל"ט חדיש שיש לו מהירות של 200 קמ"ש לשעה וטווח של 1000 ק"מ. אולם אם מפעיליו משגרים אותו מתוך כוונה שיתפוצץ על המטרה ולא יחזור בחזרה לבסיסו, הטווח שלו הוא עד 2000 ק"מ. כלומר, הקאמאן-12 יכול להגיע מאיראן לכל נקודה בישראל.
מל"ט אחר שהאיראנים כמעט אף פעם לא מציגים בפומבי הוא 'הצעיקה' Saeqeh, שפירושו בפרסית 'כדור הרעם' Thunderbolt. שם נוסף למל"ט הזה הוא שאהד Shahed 191.
למעשה מדובר בהעתק של המל"ט הסודי האמריקני RQ-170 Sentinel UAV, שהאיראנים הצליחו להנחיתו בעזרת מהנדסים סיניים. 'הצעיקה', או 'השאהד 191' השתתף בכמה קרבות בסוריה, ולפי גורמי מודיעין מערביים הוא מוחזק בסוריה במתקנים תת-קרקעיים בבסיסי תעופה סוריים. יש גם מידע על מלט"ים איראניים כאלה המוחזקים גם בבסיס טאייס Tiyas Military Airbase, או T-4, במזרח מרכז סוריה, ליד העיר תדמור, בו ישנה גם נוכחות לחיל האוויר הרוסי.
הטווח של המל"ט הזה הוא 400 ק"מ והמהירות שלו היא 300 קמ"ש.