ארה'ב וסעודיה מנסות להוריד את מחירי הנפט ל-85 עד 90 דולר החבית.

המקורות של תיקדבקה במפרץ:
אחד הנושאים המרכזיים בשיחות שניהל סגן נשיא ארה"ב דיק צ'ייני בסעודיה, נגע למחירי הנפט. אפשר לומר כי צ'ייני הצליח בנושא בו נכשל הנשיא בוש בעת ביקורו בסעודיה בתחילת ינואר השנה. כזכור, ביקש אז הנשיא בוש ממארחו המלך עבדאללה לפעול בכינוס אופ"ק להעלאת תפוקת הנפט של חברות אופ"ק כדי לבלום את עליית מחירי הנפט. הסעודים לא ניסו בכינוס אופ"ק האחרון לשכנע את חברות הארגון להעלות את התפוקה, אם כי מנעו מהמדינות הרדיקליות בארגון, ובראשן איראן וונצואלה, להקטין את תפוקת הארגון.
ביום א' 23.3, יום לאחר שצ'ייני עזב את ריאד, כונסה ועדת הנפט העליונה הסעודית, The Supreme Council for Petroleum and Mineral Affairs, שבראשה יושב המלך עבדאללה וחברים בה יורש העצר ושר ההגנה הנסיך סולטן ושרים בכירים, כדי לדון במה שתואר כ"התפתחויות בשוק הנפט העולמי". בהודעה שפורסמה עם סיום הדיון הודגש שסעודיה:
1.שואפת ליציבות בשוק הנפט העולמי ותפעל להבטיח אספקת נפט לכל האזורים ובכל זמן כדי לשמור על הגידול הכלכלי בעולם.
2. ועדת הנפט מרוצה מהתקדמות הפרויקטים שהיא מבצעת להרחבת תפוקת הנפט ולהגדלת יכולת הזיקוק שלה.
3.סעודיה תפעל באופ"ק, עם מפיקות נפט אחרות ומדינות צרכניות לשם השגת יציבות בשוק הנפט ולמניעת ספקולציות במחירי הנפט.
במלים אחרות, ועדת הנפט העליונה הסעודית נענתה לבקשת צ'ייני.
סעודיה תפעל לייצוב מחירי הנפט בעולם, הן ע"י זירוז הפרויקטים להרחבת תפוקת הנפט והזיקוק שלה, הן בתוך אופ"ק, והן במגעים עם מפיקות נפט אחרות בעולם, דוגמת רוסיה, נורבגיה ואחרות, כדי לייצב את מחירי הנפט.
סעודיה פועלת מזה מספר שנים להגדלת יכולת התפוקה שלה מ- 11 מליון ח"י ל- 12.5 מליון ח"י. עפ"י התכנון היא אמורה להגיע ליכולת תפוקה כזו ב- 2009. מתוכן החלטות הוועדה עולה שבית המלוכה יפעל עתה להקדים את הרחבת יכולת התפוקה במספר חודשים. המקורות במפרץ מוסרים כי בכל מקרה, גם היום סעודיה אינה מייצאת את כל יכולת התפוקה שלה, ויש ביכולתה להרחיב את היצוא, לפי שעה על חשבון עתודות הנפט שהיא שומרת לעתות חרום.
ביומיים הראשונים של השבוע החל מחיר הנפט, כמו גם מחירי ה- commodities, לרדת, בעיקר בתגובה לצעדים שנקט ה"פדרל רזרב בנק" האמריקאי. לא מן הנמנע כי צעדים אלה, תרמו גם הם תרומה לשכנוע הסעודים כי הגיעה העת לנקוט במדיניות אגרסיבית יותר כדי לבלום את הספקולציות במחירי הנפט.
עד לאיזה סף עשויים מחירי הנפט לרדת? זוהי שאלה קשה לחיזוי. עם זאת, מבחינת מפיקות הנפט, ובהתחשב בירידת ערכו של הדולר בעשרים השנה האחרונות, מדובר היום על מחיר סף של 90-85 דולר החבית. סגן הנשיא צ'ייני דיבר בריאד עם המלך עם מטרה רחוקה יותר, כלומר מחירים נמוכים יותר, אולם הסעודים אמרו לו כי במציאות של שווקי הנפט והכספים הבינלאומיים, דבר זה איננו מציאותי.

Print Friendly, PDF & Email