ארה"ב מזרימה יועצים צבאיים לקרינייקה
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים בלעדית כי ארצות הברית, בריטניה, וצרפת, החלו להזרים לקרינייקה מאות יועצים צבאיים. במילים אחרות, החל המעורבות האמריקנית-אירופאית במלחמת האזרחים בלוב. זו הפעם הראשונה בחודשיים האחרונים מאז פרצה בראשית ינואר מהפכת היסמין בתוניסיה, שארה''ב והאירופאים מתערבים צבאית בגל ההתקוממויות והמהומות השוטף את המזרח התיכון וצפון אפריקה. יועצים אלה מגיעים החל מיום ה' 24.2 בבוקר באמצעות מטויסם, אוניות מלחמה וספינות טילים מערביות לנמלי טוברוק ובנגאזי.
ליועצים הצבאיים, ביניהם קציני מודיעין, ישנם 3 תפקידים עיקריים:
1. לייעץ לוועדות המהפכניות שהוקמו בקרינייקה כיצד לארגן מערכת ממשל מקומית שתפעלנה את השירותים הבסיסיים להם נזקקת האוכלוסייה המקומית המונה כ-2 מיליון איש.
2. לארגן מתוך אנשי הוועדות המהפכניות מסגרות פרה-צבאיות, שתוכלנה להשתמש בכלי הנשק הרבים של הצבא הלובי שנפלו לידיהם. תשלטנה סדר וחוק ברחובות. לאמן את הלוחמים באם וכאשר קדאפי ישלח כוחות לקירנייקה, להלחם בהם.
3. להקים תשתית צבאית לבואם של כוחות צבאיים זרים נוספים לקרייניקה. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מוסרים כי אחות האפשרויות הנשקלות היא להכניס לקירנייקה כוחות צבא מצריים.
שינוי דרמטי לרעה נוסף במצבו של מועמר קדאפי התרחש ביום ו' 25.2, כאשר רוב מפקדי חיל האוויר הלובי סירבו להמשיך וקבל פקודות ממנו או ממפקדי הצבא הנאמנים לו. המקורות הצבאיים של תיקדבקה המדווחים בלעדית גם על התפתחות זו, מוסרים כי פירוש הדבר כי לא רק שקדאפי איבד את אחד קלפי הכוח העיקריים שהיו בדיו מאז תחילת הקרבות ביום א' 20.2, אלא שגם אפסו בשלב זה השאיפות שלו לכבוש מחדש את המחוז המזרחי של לוב, קרינייקה, שם מופקת חצי מתפוקת הנפט, ונמצאים מסופי ייצוא הנפט העיקריים הלוביים.
ביום ה' 24.2 דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה:
חטיבות של הצבא הסדיר הלובי הנאמנות למועמר קדאפי פתחו ביום ה' 24.2, במתקפה על ערי החוף ליד הבירה טריפולי במטרה להוציא אותן מידי המורדים. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי בהתקפה עליה מפקד קרוב משפחתו של קאדפי הגנרל חואילדי חאמידי Gen. Khweldi Hamidi, משתתפים מטוסים, מסוקי קרב וטנקים, המפציצים ומפגיזים את עמדות המורדים. עיקר הקרבות מתנהלים בערים מיסרטה Misrata, הנמצאת כ-25 ק''מ צפונית לטריפולי, ובעיר זאווייה Zawiya הנמצאת כ-30 ק''מ מערבית לבירה הלובית.
המקורות הצבאיים שלנו מוסרים כי בעיר מיסטרה נאלצו כוחות קדאפי לסגת לאחר קרב קשה עקוב מדם. אולם בעיר זאווייה, הצליחו כוחותיו של קדאפי לפרוץ את קווי המורדים וכבשו חלק מהעיר. אחד הקרבות הקשים בזאווייה התנהל מסביב למסגד המרכזי בעיר בו התבצרו מאות מורדים. המסגד הופגז על ידי מסוקים וטנקים, וחלקים ממנו עולים באש. רבים מהמורדים שהיו במסגד נהרגו. ההערכה היא כי עד עתה נהרגו בקרבות ביום ה' מאות לוחמים משני הצדדים. קרב גדול אחר ניהלו כוחות קדאפי בעיר אופרטה Oferta שהיא העיר החולשת על הכביש הראשי המוביל מטריפולי לקירנייקה. בלילה נשמכו הקרבות מסביב לעיר ללא הכרעה.
המקורות שלנו מוסרים כי מהטקטיקה בה נוקט קדאפי בשעות האחרונות עולה כי בשלב זה בו המתקוממים הצליחו, ביום ד' 23.2, להבעיר מחדש את ההפגנות והמהומות נגדו בערים מסביב לטריפולי, אם כי לא בתוך עיר הבירה עצמה, וויתר קדאפי על שליחת כוחות צבא לעבר קירינייקה, והעדיף להפעיל אותם נגד המתקוממים בערים מסביב לטריפולי. למעשה לקדאפי לא נותרו ברירות רבות בעיקר מפני שאין לו מספיק כוחות צבאיים נאמנים להלחם גם בתוך טריפוליטניה, וגם בקרינייקה.
כתוצאה מהמצב הצבאי שנוצר המשיכו המורדים הקירנייקים לבסס את אחיזתם בחלקה המזרחי של לוב, וביום ה' בערב הודיעו כי הם השתלטו על מסוף הנפט העיקרי של לוב בבאנגזי, משם מתנהל רובו של ייצוא הנפט הלובי. עדיין לא ברור מה המשמעות של השתלטות זו והאם המורדים יחסמו את זרימת הנפט המגיע למסוף מחלקי לוב הנמצאים בשליטת קאדפי, או שהם יחסמו את ייצוא הנפט הלובי בכלל. עצם ההשתלטות של המורדים על המסוף יכולה להביא לעלייה חדה נוספת במחירי הנפט שממלא טיפסו כבר ביום ה' בצורה חדה נוספת, של קרוב ל-4 אחוז. חבית נפט ברנט נמכרה בלונדון ב-117 דולר. ואילו חבית נפט בניו יורק עברה את סף 100 הדולר, ונמכרה ב-103 דולר.
בנאום בטלוויזיה ביום ה' שנמשך כ-30 דקות, אותו נשא באמצעות טלפון האשים מועמר קדאפי, מבלי שפניו נראו, את אל קעידה ואת האחים המוסלמים כמי שעומד מאחורי המפגינים בלוב.
בהתייחסו לביקורת הבינלאומית על השיטות האכזריות שהפעילו כוחות הביטחון הלוביים נגד המתקוממים השווה קדאפי את פעולותיהם לאלה שהאמריקנים מפעילים נגד אל קעידה בעיראק, אפגניסטן, ופקיסטן. האם מישהו מותח עליהם ביקורת? שאל. לדבריו הוא איננו מושל בלוב כבר מאז 1977, כאשר הוא העביר את השלטון לידי העם, ואין לו יותר שום חלק בהחלטות המתקבלות בלוב. אם אתם רוצים להרוס את לוב, אמר, אז כל טוב לכם.
מהנאום היה ברור, כי קדאפי ממשיך בקו שלו בו החל ביום ג' 22.2, כי אם משטרו יתמוטט, מי שיתפוס אותו יהיו אל קעידה וגורמים מוסלמים רדיקאלים אחרים שיהפכו את לוב לבסיס ליציאה לפעולות טרור באירופה. קאדפי גם מאיים בדברים אלה על הכת הצבאית במצרים. אם לוב תיפול בידי אל קעידה והאחים המוסלמיים הרי שהיא תהפוך לבסיס הלוגיסטי העורפי העיקרי שהלם ממנו הם יוכלו לנהל פעולותיהם בתוך מצרים.