ארה"ב מסכימה שאסד יישאר בשלטון-גם ישראל


בפעם השנייה בחודש האחרון  הסכים שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ביום ג' 15.12 במוסקבה, כי אסד ומשטרו יישארו בשלטון בדמשק.  'ארצות הברית ובעלי בריתה אינם מחפשים יותר מה שנקרא שינוי שלטון' בדמשק. The United States and our partners are not seeking so-called regime change. קארי אמר דברים אלה לאחר שיחותיו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב.
בפעם הראשונה שקארי נקט בעמדה זו הייתה בשבוע השלישי של חודש נובמבר. אבל אז בא הנשיא אובמה ב-19 בנובמבר ואמר במנילה, כי על אסד ללכת וכי איננו מאמין שאפשר לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה מבלי שאסד ירד מהשלטון.  He doesn’t believe the civil war in Syria will end while the dictator remains in power.
עבר חודש ימים וגם הנשיא אובמה שינה את דעתו.
לפי דברי קארי 'לא חשוב מה ההבדלים (בהשקפות האמריקניות והרוסיות) מה אפשר או אי אפשר לעשות לגבי אסד'. 'החשוב הוא ליצור בסוריה תהליך שלום בו הסוריים יקבלו את החלטותיהם לגבי עתידה של סוריה'. …”not on our differences about what can or cannot be done immediately about Assad." Rather, it is on facilitating a peace process in which "Syrians will be making decisions for the future of Syria”.
במילים אחרות, נשיא ארצות הברית אובמה ושר החוץ שלו קארי נכנעו לאורך כל הקו לא רק לעמדותיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  לגבי סוריה, אלא גם לעמדותיהם של האייטולה עלי חמנאי מנהיג איראן ושל בשאר אסד עצמו.
איך בדיוק אובמה וקארי חושבים כי 'העם הסורי יחליט על גורלו' כשהוא נתון בצבת הצבאית של רוסיה, איראן וחיזבאללה? זה לא משנה, או חשוב.
העיקר הוא שההתקפלות האמריקנית המוחלטת בנושא הסורי מאפשרת את המשך המהלך בצורת כינוס של וועידה לנושא סוריה כבר ביום ו' השבוע 18 לדצמבר בניו יורק.
זה לא מקרה שהוויתור האמריקני הזה בא בו זמנית עם ההחלטה של הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה IAEA, ביום ג', לסגור את תיק החקירה בדבר הפעילות הצבאית של איראן בתוכניתה הגרעינית. ווינה חזרה על אותו מוטיב שנשמע ממוסקבה ומוושינגטון בנושא אסד. לא חשוב מה התרחש בעבר, עכשיו צריך להתרכז בעתיד!
כמו שהוצאה תעודת כשרות לתוכנית הגרעינית האיראנית, כך הוצאה ביום ג' תעודת כשרות לבשאר אסד שרצח קרוב לחצי מליון אנשים.
להסכמה-הכניעה המדהימה הזו של ממשל אובמה יש עוד כמה אספקטים:
1. אובמה אישר את המוטיב העיקרי של מדיניותו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במזרח התיכון-והיא השארת אסד בשלטון.
2. אובמה גם אישר בהחלטה זו את המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה, אשר בחודש  נובמבר אמר 'שהיא תיכשל'.  חודש לאחר מכן הוא סומך עליה.
3. אובמה גם תומך עתה בגלוי בעמדה האיראנית לגבי סוריה. לכך יש עוד משמעות אחת מרחיקת לכת:  אובמה תומך בהקמת ציר איראן-סוריה-חיזבאללה, שיהיה מבוסס על גשר יבשתי המשתרע מאיראן במפרץ, דרך איראן, ועד חופי הים התיכון. ציר שיהיה כולו בהשפעתה הצבאית והפוליטית של רוסיה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי מדהים לראות כיצד ישנם בכירים במערכת המדינית, הצבאית והמודיעינית הישראלית שממהרים לאמץ שינוי חד זה במדיניות האמריקנית.
בימים האחרונים אפשר כבר לשמוע בירושלים ובתל-אביב קולות האומרים כי 'טוב שאסד יישאר בשלטון' וכי 'ישראל צריכה לתרום את חלקה ולא להפריע למהלך כזה'.
אלה הם אותם קולות שהסבירו לנו במשך שנים מתוך עיוורון אסטרטגי 'כי ימיו של אסד בשלטון ספורים'.
כפי שישראל נכנעה בשאלת הגרעין האיראני, כך היא נכנעת עתה בשאלת המשך שלטונם של אסד-איראן-וחיזבאללה בסוריה.
את המחיר נשלם במלואו במלחמה הבאה. 

 

Print Friendly, PDF & Email