ארה"ב מתירה ל-11 מדינות, ביניהם יפן, גרמניה ובריטניה, שלא להפעיל סנקציות נגד איראן

ארצות הברית נקטה ביום ג'  20.10 בלילה, בצעד שיגביר את החששות בעיקר בישראל ובסעודיה, כי היא איננה מתכוונת ליישם ברצינות את הסנקציות החמורות שהיא הטילה על איראן, וכי במקום לעצור את התוכנית הגרעינית האיראנית היא צועדת לקראת השגת הסכם עם איראן.
לא עבר שבוע ימים מאז שהנשיא אובמה הכריז ב-14 למרס 'שאנחנו (הממשל) הטיל את הסנקציות החמורות ביותר שהוטלו אי פעם על איראן', ציטוט המקור: We've applied toughest sanctions ever on Iran, ושרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון הודיעה, כי הממשל החליט  לשחרר granting  exemptions 11 מדינות מהחובה למלא את הסנקציות האלה. המדינות הן: יפן, בריטניה, גרמניה, בלגיה, צרפת, צ'כיה, יוון, איטליה, ספרד, הולנד ופולין. 
החלטה זו התקבלה אמרה קלינטון, מאחר ומדינות אלה כבר צמצמו במידה ניכרת  את רכישות הנפט שלהן מאיראן. קלינטון לא אמרה דבר אם מדינות אלה התחייבו בפני וושינגטון לשמור על רמת רכישה נמוכה של נפט מאיראן, או באם הן תוכלנה לרכוש כמויות גדולות יותר של נפט איראני. כמו כן לא אמרה קלינטון מילה אחת האם מדינות אלה 'משוחררות' גם מהסנקציות הפיננסיות שהוטלו על איראן.
אולם מקורות בוושינגטון ובאירופה אמרו, כי מאחר ועתה מותר למדינות אלה לרכוש נפט איראני, הרי שיהיה מותר גם למערכות הבנקים שלהן לקיים טרנסקציות פיננסיות עם הבנקים האיראניים, כדי שיוכלו לשלם עבור הנפט.
בכך מבטל ממשל אובמה למעשה חלק ניכר מהאפקט שניסה ליצור רק לפני  ארבעה ימים בהודיעו בדרמטיות כי איראן מנותקת ממערכת העברת הכספים הבינלאומית SWIFT.
אם ארצות הברית מתירה לבנקים הממלכתיים של יפן, בריטניה, צרפת, וגרמניה, לקיים עסקות עם הבנק הממלכתי האיראני ה-CBI, לניתוק האיראני מ-SWIFT, היה ויש ערך סמלי בלבד.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי אין ספק שהצעד האמריקני הזה הוא בראש ובראשונה קשור למערכת הבחירות לנשיאות בארצות הברית, בה המחיר הגואה של הדלק הפך לאחד הגורמים המרכזיים לפיהם הבוחר האמריקני שוקל את הצבעתו.
בעוד שר האנרגיה האמריקני סטיבן צ'ו Steven Chu, מכריז ביום שלישי 20.3, 'כי מיום שנכנס לתפקידו הוא עושה את הכול כדי  להוריד את מחיר הדלק',Since I've become secretary of energy, I've been doing everything I can to lower gas prices, במקומות רבים בארה''ב חצה מחיר הדלק את הקו של 4 דולר לגלון, מחיר ללא תקדים אותו נדרש הצרכן האמריקני לשלם היום.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי לא רק שבשווקי הנפט הבינלאומיים אין מחסור בנפט בגלל הסנקציות על איראן, אלא שקיימים עודפים.
שר הנפט הסעודי  עלי אל-נאימי Ali al-Naimi, התייחס למצב זה כאשר אמר ביום ג', כי למרות שסעודיה מוכנה להגדיל עוד יותר את התפוקה שלה כדי למלא את החסר בתפוקת הנפט האיראני, הרי הבעיה היא שונה: אין קונים שיקנו את הנפט הזה. ציטוט המקור:  We are ready and willing to put more oil on the market, but you need a buyer. במילים אחרות, אין מחסור בנפט, יש מחסור בקונים.
במילים אחרות, לא האמברגו על הנפט גורם לעלייה המתמדת במחיר הנפט, אלא הדיבורים על אפשרות של התקפה אמריקנית, או ישראלית על התוכנית הגרעינית האיראנית, הם הגורם העיקרי לעליית מחירי הנפט.
ביום ג' אמר מנהיג איראן האיטוללה עלי חמנאי, כי לאיראן אין נשק גרעיני והיא לא מפתחת נשק כזה, אבל אם היא תותקף על ידי ארצות הברית וישראל, היא תתקוף אותן באותה עוצמה בו הן תתקופנה אותה. We will strike back with equal force .
סימנים ברורים לכך כי הדיבורים על מלחמה אפשרית, הגורם המעלה את מחירי הנפט, לא עומדים להיפסק, אפשר היה לראות כבר במשך יום ג' בלילה, כאשר בוושינגטון נפגש הרמטכ''ל הישראלי רב אלוף בני גנץ עם ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי. לא נמסרו פרטים על השיחה בין השניים.  במוסקבה אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, כי אם איראן תותקף על ידי ארצות הברית, או ישראל, לא תהייה לה ברירה אלא להשיג נשק גרעיני. 

Print Friendly, PDF & Email