ארה"ב: נמתין בהתקפה על איראן עד שתכריז שיש לה נשק גרעיני. ישראל: לא נמתין. נתקוף!
חילוקי הדעות בין ממשל הנשיא אובמה, ובין ממשלת בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, בשאלת תקיפת התוכנית הגרעינית האיראנית, פרצו שוב ביום ה' 1 לדצמבר לפנות בוקר, כאשר ראש המטות המזוינים האמריקנים גנרל מרטין דמפסי Gen. Martin Dempsey,G, דיבר בהרחבה ובגלוי על הנושא, ולא עברו שלוש שעות מדבריו, ושר הביטחון הישראלי אהוד ברק יזם ראיון רדיו, בו הסביר, בפעם הראשונה בהרחבה, מדוע מדיניותה של ארה''ב כלפי תוכנית הגרעין תביא לכך כי בידי איראן יהיה נשק גרעיני מבלי שאפשר יהיה לתקוף אותו.
גנרל דמפסי, אמר בראיון, כי איננו יודע באם ישראל תיידע את ארה''ב מראש שהיא החליטה לתקוף את איראן. I don’t know whether Israel would alert the United States ahead of time if it decided to take military action against Iran.
מיד לאחר מכן הודה הגנרל דמפסי, כי יש חילוקי דעות בין ארה''ב וישראל בשני נושאים עיקריים: הציפיות מהסנקציות והצעדים הדיפלומטיים הננקטים על ידי ממשל אובמה, 'מבלי להוריד את האופציה הצבאית מעל השולחן, דבר המשאיר את האפשרות של פעולה צבאית בעתיד פתוחה' with …the stated intent not to take any options off the table" – language that leaves open the possibility of future military action. 'אינני בטוח שהישראלים שותפים להערכה שלנו' על נושא זה, אמר ראש המטות המזוינים האמריקנים.
הנושא השני עליו האמריקנים והישראליים חלוקים, היא הפרספקטיבה לפיה שני הצדדים, כלומר ארה''ב וישראל, רואות את המשך האירועים הקשורים בתוכנית הגרעינית האיראנית, ובמתרחש במזרח התיכון, בעתיד. 'מאחר והנושא (הגרעיני האיראני) היא שאלה קיומית עבורם' (הישראלים), אמר הגנרל דמפסי, 'אני סבור שיהיה הוגן לומר שהציפיות של שני הצדדים שונות כרגע'. ציטוט המקור: And because they don't and because to them this is an existential threat, I think probably that it's fair to say that our expectations are different right now.
שר הביטחון אהוד ברק שהתראיין ביום ה' בבוקר 'לקול ישראל' אמר, כי הוא היה שמח אם הצעדים הדיפלומטים והסנקציות היו עוצרים את תוכנית הגרעין, ומביאים לוויתור על האופציה הצבאית, אולם הוא איננו סבור שזה מה שעומד להתרחש.
ברק הסביר בפעם הראשונה בצורה בהירה מאוד את עמדת ישראל בנושא באומרו: 'אומרים לנו, (כלומר, האמריקנים), כי מה יש לכם למהר עם התקפה על איראן'. 'תחכו עד אשר חמנאי (מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי), יודיע כי איראן פורשת מהסכם ה-NPT', (ההסכם למניעת הפצת נשק גרעיני). 'האיראנים ישברו את המנעולים (החותמות של פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית ה-IAEA, שקיימים במתקני העשרת האורניום האיראניים), ואז יהיה ברור לכולם שיש להם נשק גרעיני'.
ברק הוסיף ואמר, 'כי ההבדל בינינו לאמריקנים הוא שאנו אומרים, כי מאחר והאיראנים עוסקים בהעברת תוכניתם הגרעינית למתקנים תת-קרקעיים, הם יכולים להכריז על כך, ( שיש להם נשק גרעיני), כאשר אי אפשר יהיה כבר לתקוף אותם'. 'אם ישראל תידחק לפינה', הזהיר ברק, 'היא תיאלץ לפעול'.
במילים אחרות, ישראל איננה מוכנה, לחכות, כפי שממשל אובמה מציע עד אשר הצעדים הדיפלומטים והסנקציות המערביות נגד איראן ישיגו את מטרותיהם, אם בכלל, בעיקר משום שישראל איננה מוכנה לאפשר לאיראן לסיים להעביר את מתקניה הגרעיניים למתקנים תת-קרקעיים שיהיו חסינים מהתקפה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי ההערכה בישראל היא, כי איראן יכולה לסיים את העברת מתקניה הגרעיניים למתקנים כאלה בששה עד שמונה החודשים הבאים, כלומר עד סוף יוני, או תחילת אוגוסט 2012.
נקודה חשובה נוספת העולה מדברי שר הביטחון ברק היא, כי מאחר ואיראן נמצאת כבר בעיצומו של התהליך של העברת התוכנית הגרעינית שלה למתקנים התת-קרקעיים, כבר עתה ישנם חלקים של התוכנית הגרעינית האיראנית שלא רק שאי אפשר לתקוף אותם, אלא אי אפשר יותר לדעת מה מתרחש בהם.
המקורות הצבאיים שלנו מציניים, כי דבריו של ברק מכוונים בעיקר למתרחש במתקן הגרעיני בפורדו Fordo ליד קום, לשם האיראנים העבירו באחרונה את מערך הצנטריפוגות שלהם, כאשר המידע המודיעני מצביע על כך כי הם עומדים לבצע שם ההעשרה של האורניום הנמצא ברשותם מדרגה של 20 אחוז, לדרגה של 60 אחוז. פעולה זו תצמצם לכמה שבועות בודדים את הזמן שיאפשר להם לייצר חומר נפץ גרעיני בו אפשר יהיה להשתמש בפצצה, או ראש חץ גרעיניים.
ביום ג' 29.11, אמר מי שהיה ראש אמ''ן אלוף (במיל.) עמוס ידלין, כי בידי איראן יש היום מספיק אורניום מעושר כדי לבנות 4 עד 5 פצצות גרעיניות.
שר הביטחון אהוד ברק הגיב ביום ה' גם על דבריו של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן, אשר טען בכמה ראיונות שנתן השבוע, כי אחת הסיבות מדוע אסור לישראל לתקוף את איראן היא, כי תקיפה כזו תביא מיד לפריצתה של מלחמה אזורית, בה ישראל תותקף על ידי סוריה, חיזבאללה, החמס והג'יהאד האיסלמי, התקפה ממנה ישראל תצא חבולה עם אבידות כבדות.
שר הביטחון ברק אמר, ברמז לדברי דגן, כי ישראל רחוקה מלהיות משותקת מהפחדים שמנסים להפיל עליה, וכי לפי הערכתו כמות האבדות והנזקים שיגרמו לעורף הישראלי, במקרה של מלחמה אזורית, לא יהיה גבוהים כל כך. ברק חזר על הערכתו מתחילת נובמבר, כי מספר ההרוגים בישראל מירי טילים, בהתרחשות של מלחמה אזורית 'יהיה הרבה פחות מ-500'.
ברק אמר גם, 'כי אין לי מושג מה יכול להתרחש מחר בבוקר בסוריה, או במצרים'. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי בכך התכוון ברק לכך, כי מלחמה אזורית מזרח תיכוניות חדשה יכולה לפרוץ גם מבלי שישראל תתקוף את איראן, אלא כתוצאה מהמרד בסוריה, או מעליית האחים המוסלמיים והתנועות הסלאפיות המצריות לשלטון בקהיר.