ארה"ב סיימה את המשבר עם מצרים. השגריר לא יוחזר. מצרים תוכל להציב צבא במזרח סיני
לאחר יום מתוח של מאמצים קדחתניים, בשבת 20.8, הצליחו האמריקנים לאחות את הקרע בין ישראל למצרים שאיים על הסכמי השלום בין שתי המדינות. במסגרת הפשרה התנצל שר הביטחון אהוד ברק בפומבי על הרג שלושת השוטרים המצריים מאש צה''ל, ואילו ממלא מקום השגריר הישראלי בקהיר שלום כהן הגיש בשעת לילה מאוחרת למשרד החוץ המצרי התנצלות ישראלית בכתב, שכללה את הסכמת ירושלים להשתתף בוועדת חקירה ישראלית-מצרית משותפת אשר תקבע כיצד ומאש של מי נפגעו השוטרים המצריים.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי מאחורי הפשרה הזו עומדת הסכמתה של ישראל לדון בעתיד, כאשר הרוחות והאירועים יירגעו, בפתיחת הסכמי השלום בין ישראל למצרים, ולדיון מחדש בסעיפים המדברים על האזורים בהם למצרים מותר להחזיק כוחות בחצי האי סיני. במילים אחרות, ישראל ומצרים יתחילו לדון, בהשתתפותה וסיועה של ארה''ב, בהצבת כוחות מצריים במזרח סיני, לאורך חוף מפרץ עקבה, ולאורך 200 הק''מ של הגבול המשותף בין ישראל למצרים.
בכך נקבעה עובדה, כי התקפת טרור, כמו זו שהייתה ביום ה' 18.8 בכביש אילת, היא זו שתביא בעתיד לשינוי מהותי בהיערכות של צה''ל והצבא המצרים בדרום ישראל, ובסיני, והיא זו שתביא בעתיד לפתיחתם של הסכמי קמפ-דייויד.
קודם לכן דיווחנו:
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק, פתחו בשבת 20.8, במערכה מדינית באמצעות ממשל אובמה, בניסיון לעצור את התדרדרות ביחסי ישראל מצרים, ולמנוע מהכת הצבאית המצרית להחזיר את השגריר המצרי מישראל. קהיר הודיעה בשבת בשעת בוקר מוקדמת שהיא מחזירה את שגרירה מישראל.
נתניהו עומד בקשר עם הבית הלבן, ואילו ברק עומד בקשר עם שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, ועם שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה.
לאחר שוושינגטון הבהירה לבכירים הישראליים, כי ללא התנצלות ישראלית לא תהייה בקהיר כל היענות לגישושים האמריקנים, פרסם ברק אחה''צ התנצלות רשמית בה נאמר 'כי ישראל מצרה על מותם של השוטרים המצריים במהלך הפיגוע בגבול ישראל-מצרים'. 'להסכם השלום בין ישראל למצרים' אמר ברק 'יש חשיבות רבה וערך אסטרטגי גדול ליציבות המזרח התיכון' שר הביטחון הודיע, כי הוא גם הורה לקיים תחקיר צה''לי האם שוטרים וחיילים מצריים נפגעו מאש ישראלית, ולקיים לאחר מכן תחקיר משותף עם המצרים. מצרים עדיין לא הגיבה על הדברים האלה, והודעתה בדבר החזרת השגריר בעינה עומדת.
במשך כל השבת הצטברו עוד סימנים המעידים כי המשבר בין מצרים לישראל הולך בכיוון של החרפה, ולא של הרגעה. ההפגנות מסביב לשגרירות ישראל הלכו והתרחבו, כאשר המפגינים דורשים שהכת הצבאית המצרית תגרש את השגריר הישראלי מקהיר. עיתוני מצרים התבטאו בחריפות ועוינות רבה לישראל, מצרים הודיעה כי בגלל המתיחות בין שתי המדינות היא מפסיקה את המו''מ על אספקת הגז המצרי וקביעת מחיר חדש עבורו לישראל.
קודם לכן, בשבת 20.8 בבוקר דיווחו המקורות של תיקדבקה על המשבר העמוק שנוצר ביחסי ישראל ומצרים, תחת הכותרת 'הכישלון הצבאי והפוליטי בסיכול מתקפת המחבלים הביא לשבירת הסכמי קמפ-דיוויד על ידי הכת הצבאית בקהיר':
קהיר הודיעה בשבת 20.8 בשעת בוקר מוקדמת, שהיא מחזירה את שגרירה מישראל, בגלל מה שהיא מכנה הפרה בוטה של חוזה השלום בין ישראל ומצרים, עקב הרג חמישה חיילים מצרים בידי כוחות הביטחון הישראליים.
להלן לשון ההודעה הרשמית המצרית שפורסמה לאחר שהסתיימה ישיבת ממשלת מצרים: 'מצרים תחזיר את שגרירה מישראל, עד שהיא לא תקבל מישראל התנצלות, ואת תוצאותיה של חקירה רשמית (ישראלית שתיערך), בדבר הריגתם של חמישה שוטרים מצריים ליד הגבול'. ציטוט המקור: Egypt will withdraw its ambassador to Israel until it receives an apology and the results of an official investigation into the killing of five Egyptian policemen near the border.
בהמשך ההודעה נאמר: 'מצרים רואה בישראל את האחראית לתוצאות הפוליטיות של התקרית, שהיא מגדירה אותה כהפרה של הסכם קמפ דיוויד'. ציטוט המקור: Egypt also held Israel responsible for political and legal implications of the incident, which it called a violation of the Camp David Treaty
עד כאן ההודעה המצרית עסקה בצעדים שקהיר מבצעת, והדרישות שהיא מעלה. אולם בחלק השני של ההודעה כלול איום מצרי מפורש לשבור את הסכם השלום מיידית, ולהשתלט בכוחות צבאיים גדולים על חצי האי סיני.
ההודעה אומרת: 'מצרים תנקוט בצעדים הגנתיים, ותחזק את הביטחון לאורך הגבול עם ישראל, באמצעות (הצבת) כוחות המסוגלים להדוף מסתננים כביכול, (רמז לחוליית המחבלים שביצעה את הפיגוע בכביש אילת), ואשר יהיו מסוגלים להגיב לכל פעולה של הצבא הישראלי'. ציטוט המקור: Egypt will also take protective measures and strengthen security at the border with the necessary forces capable of deterring alleged infiltrators as well as respond to any activity by the Israeli military.
'השגריר יוחזר', ממשיכה ההודעה המצרית, 'עד ששלטונות ישראל יתנצלו על כל ההודעות הפזיזות והמצערות לגבי מצרים'. זוהי התייחסות מצרית ישירה להתבטאות האומללה, וחסרת האחריות של שר הביטחון אהוד ברק אשר ביום ה' 18.8 אמר, כי אירוע הטרור בכביש אילת, מצביע 'על החלשות האחיזה הביטחונית המצרית, ועל התרחבות פעולות אנשי הטרור בחצי האי סיני'. ברק שניסה לכסות על הכישלון של צה''ל בסיכול ובהדיפת פעולת הטרור הפלסטינית, הטיל את האשמה על מצרים, בעוד שההתרחשויות בשטח הראו כי מי שאחיזתו בגבול חלשה הוא גם צה''ל.
זו היא גם התייחסות מצרית, לכל הדיבורים והעדויות שנשמעו ביום הפיגוע ( יום ה' 18.8) בכלי התקשורת הישראלים על כך, כי חיילים מצריים ירו מתוך מצרים על מטרות ישראליות, וכי המחבלים שהיו לבושים במדים מצריים, פעלו משטחים ליד עמדות מצריות.
הודעה חמורה מצרית זו, אומרת בפירוש כי מעתה, עוד לפני שהתבררו עד סופם פרטי פעולת הטרור והתגובה הצבאית הישראלית אליה, לאורך גבול מצרים, שוברת מצרים את הסכמי קמפ-דיוויד ומכניסה לחצי האי סיני כוחות צבא המסוגלים להגן על גבולותיה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מעריכים, כי כבר בשעות הקרובות של שבת בבוקר, מצרים תזרים כוחות לסיני וצה''ל יימצא את עצמו מול צבא מצרי גדול בחזית סיני. הדבר היחיד שיוכל לעצור תנועת כוחות מצריים כאלה הוא התערבות אמריקנית במתרחש ולחץ כבד של וושינגטון על הכת הצבאית שלא לנקוט בצעד כזה.
לכל כשלון צבאי, יש מחיר מדיני. בשבת, שילמה ישראל במלואו את מחיר סירובה העיקש להודות בכך ולהסיק את המסקנות הביצועיות המתבקשות מכך, כי מפקדי כוחותיה בדרום ישראל, טעו בצורה קשה מאוד בהערכותיהם את המידע המודיעיני שהיה בידיהם, ובכך אפשרו למעשה לחוליית מחבלים של ארגון פלסטיני קטן, בשם וועדות 'השחרור העממיות' לבצע את פעולת הטרור המשולבת הגדולה ביותר שנערכה אי פעם בתחומי מדינת ישראל.
אולם מאחר וכשלון גורר כשלון, מתברר, כי חוליית המחבלים הזו, הצליחה נוסף על הריגתם של שמונה ישראליים, גם במקום בו עולם הערבי כולו ניסה ונכשל במשך 32 שנה מאז חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים ב-1979 לעשות. פעולת הטרור בכביש אילת תיכנס להיסטוריה המזרח תיכונית כזו שהצליחה ליצור סדקים רחבים בקשר המצרי-ישראלי, אשר עכשיו מאיימים בגלוי על עצם קיומו של שלום זה.
בקהיר, אלכסנדריה, ובסואץ, שלושת הערים המצריות אשר הובילו את המהפכה המצרית מול מובראק, נערכו ביום ו' 19.8, הפגנות מאורגנות היטב על ידי האחים המוסלמיים המצריים נגד מה שהמפגינים הגדירו שפך הדם של חיילים מצריים בידי צה''ל. הפגנות אלה נמשכות גם בשבת בבוקר.
האחים המוסלמים אשר שולטים עתה ברחוב המצרי, דורשים מהכת הצבאית המצרית, 'תגובה בעלת עוצמה' על הפגיעה של צה''ל בחיילים המצריים.
אם ישראל הייתה פועלת ביום ה', מיד לאחר פיגוע הטרור בתבונה מדינית וצבאית, היא הייתה צריכה לעשות אחת מהשתיים:
1. לפנות לכת הצבאית המצרית ולומר, כי אם אכן נפגעו שוטרים מצריים מאש ישראלית בעת הפעולה לחיסול המחבלים, הרי שישראל מתנצלת על כך, והיא מציעה הקמת וועדה צבאית ישראלית-מצרית משותפת לחקירת האירוע, ומניעת הישנותם של מקרים דומים.
2. לחילופין, ישראל הייתה צריכה להיות הראשונה אשר תגיש לכת הצבאית בקהיר ולאו''ם מחאה חריפה האומרת כי האחריות על מעבר מחבלים ממצרים לתוך ישראל כדי לבצע פיגועים מוטלת על קהיר.
אולם את ההנהגה המדינית והצבאית הישראלית, אחז ביום ה' שיתוק, ולפחות בשש השעות הראשונות מאז שפיגוע הטרור שהתחיל בשעה 12:00 בצהרים, שררו בממשלה בירושלים, ובמטכ''ל שהתרכז כולו בפיקוד דרום, בלבול ומבוכה, יותר מאשר קור רוח ויכולת החלטה נכונה.
עתה העובדות האמיתיות שהתרחשו בשטח, כמו העדויות שחלק מהשוטרים המצריים נהרגו על ידי רעולי פנים שאיש איננו יודע את זהותם, אינן חשובות יותר.
האפשרות כי המדובר בבדואים אנשי אל קעידה אשר ניצלו את קרבות האש המתחוללים על גבול ישראל מצרים כדי לחסל שוטרים מצריים, אינן מעניינות את הכת הצבאית המצרית. אם אפילו עדויות אלה תתבררנה מאוחר יותר כנכונות, הכת הצבאית המצרים ביחד עם האחים המוסלמיים ביצעו כבר את הצעד המכריע שלהם, והיא שבירתם של הסכמי קמפ-דיוויד.