ארצות הברית הפסיקה את כל הסיוע שלה לאונר"א. מגדירה את הארגון 'פגום ללא תקנה'. הפלסטינים: מתקפה של ממשל טראמפ עלינו
הסטייט דפרטמנט הודיע כצפוי, ביום שישי 31.8, כי הוא מפסיק את כל העזרה הכספית שהוא נותן לארגון הסעד ועזרה לפליטים הפלסטינים-אונר"א Unrwa. הודעה האמריקנית מגדירה את הארגון ואת עבודתו 'פגומים ללא תקנה' irredeemably flawed.
דובר מטעם ראש הרשתות הפלסטינית אבו מאזן הגדיר את ההחלטה האמריקנית 'כהתקפה על העם שלו' assault against his people.
'עונש כזה,' אמר נביל אבו רודינה, 'לא ישנה את העובדה שלארצות הברית אין יותר תפקיד באזור, והיא איננה יותר חלק מהפתרון.' אבו רודינה אמר, כי החלטת הממשל נוגדת את החלטות האו"ם.
דובר מטעם ארגון אונר"א פרסם הודעה, בה נאמר: 'אנו דוחים בתוקף החזק ביותר את הביקורת המגדירה את בתי הספר של אונר"א, מרכזי הבריאות, ואת התכניות המגישות עזרת חירום, כפגומים ללא תקנה. הנדבנים והמדינות התורמות תמיד משבחים את אונר"א על הישגיה והרמה שלה.'
ארצות הברית הייתה התורם הגדול ביותר לארגון אונר"א, ומידי שנה העבירה לתקציב הארגון כ-450 מיליון דולר. גרמניה תורמת לארגון רק 175 מיליון דולר בשנה, ואילו ערב הסעודית רק 150 מיליון דולר.
בתגובה על הצעד האמריקני הודיעה גרמניה כי תגדיל את תרומתה לארגון.
תיקדבקה: הצעד האמריקני יפגע קשה בעיקר קשה במחנות הפליטים ברצועת עזה, לבנון וירדן. בירדן נמצאים לדוגמא 730,000 תושבים המוגדרים 'כפליטים' ב-10 מחנות פליטים. כל מערכת החינוך, העזרה הרפואית, חלוקת מזון לנזקקים, וקבלת הכשרה במקצועות לשם קבלת עבודה, מופעלת וממומנת על ידי אונר"א.
אולם ממשל טראמפ הגיע למסקנה, אליה היה צריך להגיע כבר לפני שנים, כי מנגנוני העזרה האלה מנציחים את בעיית הפליטים הפלסטינים במקום לפתור אותה. מזווית הראייה של הממשלה רוב האוכלוסייה המתגוררת במחנות הפליטים, כ-5 מיליון, אינם פליטים פלסטינים שעזבו את הערים הערביות בארץ ישראל לפני 70 שנה במלחמת העצמאות בשנת 1948.
במקרה הטוב מדובר בדור חמישי של פליטים פלסטינים, שאינם יכולים להיחשב כבר כפליטים. במקרים אחרים מדובר בערבים בני עמים שונים שהצטרפו למחנות הפליטים, כדרך למצוא להם תמיכה כללית.
וושינגטון מעריכה, כי המספר האמתי של הפליטים הפלסטינים היום הוא לא יותר מחצי מליון.
מעבר לכל השיקולים האלה, הממשל מעניש בצעד זה את הרשות הפלסטינים ובייחוד את העומד בראשה, אבו מאזן, על סירובו לשתף פעולה עם תכנית השלום בין ישראל והפלסטינים שהממשל מכין, תכנית שבהכנתה משתתפות גם מצרים, ערב הסעודית ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE.
הצעד האמריקני הוא גם צעד עונשין על סירובו של אבו מאזן לשתף פעולה עם מצרים במציאת פתרון לרצועת עזה. סירוב שבולם כל מאמץ וכל נוסחה לפתרון המצב, מחשש כי ברצועה תקום מדינה פלסטינית עצמאית שנייה שתתחרה ברשות הפלסטינית ברמאללה.
הצעד האמריקני גם מעניש בצעד זה את החמאס, על 'הפגנות השיבה' שהוא מארגן ומנהל כבר חמישה חודשים לאורך גדר המערכת ברצועה. רוב המשתתפים שהפגנות וההתפרעויות הם תושבי מחנות הפליטים ברצועה. הממשל אומר, כי אינו יכול להמשיך לתמוך כספית ב'פליטים' אלה המשתתפים בפעולות המאורגנות על ידי גוף טרור.