ארצות הברית לישראל בשבוע השיחות הגרעיניות: השאירו לנו את הנושא הגרעיני האיראני. אנו מעצמה עולמית, ואנו צריכים לפתור אותו, גם אם מדובר בדרך צבאית
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה: במשך שבוע ימים של דו שיח אמריקני ישראלי, בו נפגשו הצמרות המדיניות-ביטחוניות והמודיעיניות של ארצות הברית וישראל, הציגו שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס, והיועץ לביטחון לאומי הגנרל ג'ון ג'ונס, לפני ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, הרמטכ"ל רב אלוף גבי אשכנזי, וצמרת גופי המודיעין הישראלים ראש המוסד מאיר דגן, וראש אמ"ן האלוף עמוס ידלין, גישה מדינית-צבאית אמריקנית חדשה מול איראן.
המקורות שלנו מוסרים, כי בפעם הראשונה פירט ממשל אמריקני כלשהו תוכנית מדינית-צבאית בת 3 סעיפים ברורה אותם הוא מתחייב להפעיל נגד התוכנית הגרעינית האיראנית, בזה אחר זה.
להלן סעיפי התוכנית האמריקנית:
1. מיצוי הניסיון להידבר ישירות עם איראן. האמריקנים שהשתתפו בשיחות הודו כי הסיכויים למהלך כזה קטנים והולכים לאור ההתחרשויות הפנימיות באיראן, אולם ממשל אובמה החליט לתת הזדמנות נוספת למהלך זה עד תחילת חודש ספטמבר השנה.
2. אם מהלך ההידברות engagement, ייכשל תפעל ארצות הברית בשלבים להחריף את הסנקציות על איראן. המדובר החל מהטלת עיצומים על אספקת תזקיקי נפט, כלומר בנזין, על איראן, ועד הטלת מצור ימי מוחלט על איראן.
3. אם כל מהלכים האלה ייכשלו, ארצות הברית, בעצמה, תפנה אל האופציה הצבאית נגד התוכנית הגרעינית האיראנית. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי האמריקנים הציגו בנושא זה תוכניות ספציפיות לפני הישראלים, איך בדעתם לפעול ובאיזה אמצעים.
לאחר הפירוט הזה, אמרו גייטס, וג'ונס, לנתניהו, ברק, ואשכנזי: הנושא האיראני הוא נושא מעצמתי, ותפקידה של ארצות הברית כמעצמה הגדולה בעולם לטפל בו. תשאירו את הנושא הזה לנו. אתם צריכים לקבל זאת ולהתנהג כפי שצריכה להתנהג בעלת ברית ומדינה ידידותית לארצות הברית. כל מה שעליכם לעשות בשלב זה הוא להשאיר את האופציה הצבאית הישראלית על השולחן, דבר שיעזור לנו להמשיך ביצירת הלחץ הצבאי על איראן.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי בירושלים עדיין לא גיבשו עמדה סופית לגבי העמדה האמריקנית החדשה. מצד אחד שמעו המנהיגים המדיניים והצבאיים הישראליים, בפעם הראשונה תוכנית אמריקנית מפורטת לעצירת התוכנית הגרעינית האיראנית, אשר אומרת ישירות לישראל, כי לא רק שהיא איננה עומדת לבדה מול איראן, אלא שהיא איננה צריכה לפעול צבאית נגד איראן, וכי המטלה הזו עוברת לידיה של ארצות הברית.
אולם מהצד השני, מהחומר המודיעיני שהוצג בשיחות על ידי שני הצדדים עולה, כי ארצות הברית וישראל נשארות חלוקות ביניהן לגבי ההערכה מתי יהיה בידי איראן נשק גרעיני מבצעי, ומתי היא תתחיל להרכיב פצצות וראשי חץ גרעיניים?
בקשתם של גייטס וג'ונס, לישראל להשאיר את הנושא הצבאי לוושינגטון, פירושה גם, כי ישראל צריכה לקבל את לוח הזמנים האמריקני לגבי איראן. דבר שיכול להיות להתברר בטווח ארוך כמנוגד לאינטרסים הלאומיים-ביטחוניים הישראליים.