ארצות הברית מחדשת את הדיאלוג הישיר עם נשיא סוריה בשאר אסד.
בלעדי ומיוחד למקורות בוושינגטון והמזרח תיכוניים של תיקדבקה: ערב בואה של שרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס, ביום א' 14.10, לישראל ולרשות הפלסטינית, הודיע ממשל בוש בשדר חשאי לראש הממשלה אהוד אולמרט, כי וושינגטון עומדת לחדש בקרוב, ואולי אפילו עוד לפני וועידת אנאפוליס, את הדו-שיח הישיר עם דמשק. המקורות שלנו בוושינגטון מוסרים כי האמריקנים עדיין לא החליטו באיזה דרג יתנהלו השיחות בין שתי המדינות. בוושינגטון נשקלת עתה האפשרות להחזיר את השגריר האמריקני לדמשק, כדי השיחות תוכלנה להתקיים במתכונת בה מתנהלות השיחות בין ארצות הברית ואיראן בבגדאד, (שאינן מתקדמות ומוליכות לשום תוצאה,) בה משתתפים שגריר ארה"ב בבגדאד ראיין קרוקר, ושגריר איראן בעיראק חסן קזאמי. במאמץ להרגיע את ישראל מפני התפנית הפתאומית בעמדתו עד עכשיו שלא לדבר ישירות עם אסד, הדגיש הממשל בשדר שלו, כי נושאים כמו רמת הגולן, והמו"מ המדיני הישראלי-סורי, לא יעלו בשיחות האמריקניות-סוריות, אלא רק נושאים כמו איראן, עיראק, ולבנון. המקורות שלנו מציינים, כי בכך שוברת וושינגטון, ערב וועידת אנאפוליס, את שיתוף הפעולה האסטרטגי שלה עם ישראל לגבי סוריה, שהגיע לשיאו ב-6 לספטמבר בהתקפת המטוסים הישראליים על המתקן הגרעיני סורי-צפון קוריאני בצפון סוריה, ומאותתת כי הגיע השלב בו היא, ולא ישראל, תדבר עם בשאר אסד.
המקורות שלנו בוושינגטון מציינים, כי עצם העובדה שארצות הברית מבטיחה לישראל שלא לדון בנושא רמת הגולן והמו"מ המדיני בינה לבין סוריה, יוצרת למעשה כלפי סוריה מדיניות אמריקנית המבוססת על 2 צירים. הציר המדיני המתנהל על ידי וושינגטון, והציר הצבאי המתבצע על ידי ישראל, בפיקוחה של וושינגטון.
חוגים מדיניים וצבאיים בירושלים מציינים, כי השדר האמריקני נשלח לראש הממשלה אולמרט, רק כמה ימים לפני בואה של שרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס לירושלים, וכמה ימים לפני צאתו של שר הביטחון אהוד ברק לשיחות עבודה בפנטגון בוושינגטון.
עוד מוסרים המקורות שלנו כי בירושלים מתקשים להעריך, מחוסר מידע, אם הצעד האמריקני נועד להביא בסופו של דבר גם להשתתפותה של סוריה בוועידת אנאפוליס, ובכך לגרום לערב הסעודית ולכמה ממדינות המפרץ הפרסי להחליט סופית כי גם הן תשתפנה בוועידה.
בירושלים מעריכים כי חידוש הדו-שיח האמריקני-סורי הישיר, יביא לחיזוקו של המחנה הערבי- מוסלמי אשר ישתתף בוועידה. גוש זה מורכב, בינתיים, מ-12 מדינות הליגה הערבית, שלא ברור כמה מהן תשתתפנה בוועידה, מאלזיה, פקיסטן, ואינדונזיה.
בירושלים חוששים כי דבריו החוזרים ונשנים של בשאר אסד, כי סוריה לא תשתף בוועידת אנאפוליס, נועדו רק ליצור לחץ על וושינגטון לחדש במהירות את הדו-שיח בין שתי המדינות ערב הוועידה. אם אכן הדו-שיח יחודש בימים הקרובים, יודיע אסד על מהפך בעמדתו וכי הוא שולח משלחת סורית להשתתף בוועידה.
בירושלים הובע חשש כי במקרה של התפתחות כזו, סוריה יכולה לכלול במשלחתה נציגים של ארגונים פלסטינים היושבים בדמשק המתנגדים ליו"ר הרשות אבו מאזן, וראש הממשלה הפלסטינית סאלם פאייד. ההערכה היא שהסורים לא ירחיקו לכת וישתפו במשלחתם נציגים של החמס והג'יהאד האיסלמי, ארגונים המוכרזים בארה"ב כארגוני טרור, אבל הם בהחלט יכולים לשתף נציגים של ארגונים פלסטינים אחרים, כמו פת"ח-אינתיפאדה, והחזיתות העממיות הפלסטיניות השונות.
עוד מדווחים המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה כי ההחלטה האמריקנית מעוררת לא רק עצבנות בירושלים, אלא גם בביירות.
מנהיג הרוב בפרלמנט הלבנוני, והגוש האנטי סורי בלבנון, סעד חארירי, חזר מאוכזב משיחותיו ב-4.10 בוושינגטון, עם הנשיא ג'ורג בוש, ודיווח לאנשיו כי בוש אמר לו כי בעוד ארצות הברית תמשיך לחזק את צבא לבנון שיגן על הממשלה בביירות, הרי שהיא לא תתמוך, כפי שעשתה עד כה, במועמדותו של מפקד הצבא הגנרל מישאל סולימן לתפקיד הנשיא, וכי השיחות עם סוריה וחיזבאללה לפתרון המשבר הפוליטי בביירות, צריכות להמשך. בעת פגישתו עם בוש, סעד חארירי לא ידע כי וושינגטון החליטה לחדש את המגעים הישרים עם דמשק.
צעד זה של וושינגטון מעורר גם מתיחות רבה בקרב ראשי חיזבאללה. בשיחות עם מקורביו אמר מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה בימים האחרונים, כי הוא מודאג כי שיחות אמריקניות-סוריות שתעסוקנה בנושא הלבנוני, תבאנה לוויתורים סורים על חשבון חיזבאללה.