ארצות הברית מחישה את קצב התחמשותה, לקראת המערכה עם עיראק: חברת בואינג מגבירה את קצב ייצורמערכות זנב, שהופכות פצצות רגילות לפצצות חכמות מונחות לווין.

מפעל ייצור הטילים של חברת בואינג בסיינט צ`רלס, נערך להגביר את כמות ייצור מערכות הזנב שהופכות פצצות רגילות אותן מטילים מטוסי קרב,לפצצות חכמות מונחות לווין. ארה"ב עשתה שימוש נרחב בפצצות אלו במערכה באפגניסטן, ולפי מומחי ביטחון יהיה להן תפקיד מרכזי גם בהפלתו של סדאם חוסיין בעיראק. בואינג מייצרת 1500 ערכות של המערכת בכל חודש. באם יאשר הקונגרס תקצוב נוסף, תוכל חברת בואינג להגביר את הייצור עד כדי 2800 ערכות בחודש. דובר החברה, רוברט אלגארוטי אומר שבקצב ייצור שכזה יועסקו בתכנית בין 40 ל- 50 עובדים. חברת בואינג בונה גם מתקן בגודל 10,000 מטר מרובע לערך לייצור המערכות בכדי להתמודד עם הייצור מוגבר.
בפצצות עם ערכת זנב, בראשי תיבות, ג`י.די.איי.אם, נעשה השימוש הנרחב ביותר במלחמה באפגניסטן כמעט 7000 במספר הוטלו על מטרות במדינה. הערכות "נלבשות" בקצוות פצצות במשקל 450 ו- 900 ק"ג. למערכת ישנה מערכת ניווט גלובלית,ג`י.פי.אס. שעוזרת להנחות את הפצצות לעבר המטרות.
ג`ק ספנסר, פרשן ביטחוני ממכון הריטג` בוושינגטון אומר כי לטכנולוגיה זו שתי נקודות אטרקטיביות. "היא מדויקת להפליא והיא איננה יקרה." ספנסר טוען כי גם אם מחיר הפצצה החכמה יקר, 20,000 דולר לכל ערכה, בחישוב סופי המערכת יכולה להיות זולה יותר שכן בזכותה ניתן להטיל מספר קטן בהרבה של פצצות רגילות בכדי להשיג את אותה מטרה סופית, השמדת היעד. הטכנולוגיה של המערכת פותחה לאחר מלחמת המפרץ בכדי לענות על צורך שנשק יוכל לפגוע במטרה בכל תנאי ראות ומזג אוויר.
פצצות כאלה יכולות להיות משוגרות ממרחק של 24 ק"מ ומגובה של 45 אלף רגל. עם זאת,המערכת איננה נקייה מטעויות. בחודש דצמבר השנה, פצצה במשקל 900 ק"ג עליה הורכבה ערכת גי.די.איי. אם, נפלה במרחק 90 מטרים מקבוצת חיילים אמריקניים באפגניסטן. התוצאה: 3 הרוגים ו-19פצועים. חמישה חיילים אפגניים איבדו גם הם את חייהם בעקבות האירוע. אלו מערכות שנבנו ותוכננו ע"י בני אדם אומר סגן האדמירל ג`ון סטפלבין."ערכות שכאלו עושות טעויות."
הפנטגון החל לקנות ערכות חכמות כאלה ב-1998, בעיקר עבור חיל האוויר האמריקני. בנוסף, גם הצי עושה בהן שימוש וכבר אושרו למכירה ערכות כאלה לבעלי בריתה של ארה"ב, כולל ישראל.בשנת 2000 ייצרה בואינג 700 ערכות בחודש. בשנה שעברה הגדילה החברה את הייצור ל-1000 בחודש ובחצי הראשון של שנה זו עלה הייצור אף יותר.
בחודש יוני ייצרה בואינג 1500 ערכות בחודש ובכוונתה להגיע עד 2000 ערכות בחודש עד סוף השנה. משרד הביטחון האמריקני מעוניין במלאי של בין 40,000 ל- 50,000 פצצות בעלי ערכות כאלה. הערכות תוכננו בתחילה עבור פצצות במשקל 900 ק"ג. גרסאות מאוחרות יותר פותחו עבור פצצות במשקל 450 ק"ג. בספטמבר 2000, בואינג זכתה בחוזה בשווי 45 מיליו דולר לפתח גרסה לפצצות במשקל 225 ק"ג. חיל האוויר האמריקני בחן את גרסת ה- 225 ק"ג באפריל בבסיס חיל האוויר באגלין, פלורידה. מטוס אפ-16 הטיל את הפצצה במרחק של כעשרה ק"מ מהמטרה מגובה של 20אלף רגל. הפצצה פגעה ישירות במטרה.

Print Friendly, PDF & Email